Теми статей
Обрати теми

Доступ власника житла до інформації про діяльність ОСББ

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
Діяльність Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку1 носить гласний характер для його членів. Будь-який власник житла, у якому створене ОСББ, має право отримати інформацію щодо проведеної роботи, витрачених коштів тощо за певний період діяльності. У разі відмови правління ОСББ надати таку інформацію порушене право може бути відновлено в судовому порядку. Історія подібної справи стала темою цієї статті.
img 1

1 Далі за текстом – ОСББ.

 

Суть спору

ОСОБА_1 звернувся до Малинівського районного суду м. Одеси з позовом до правління ОСББ «На Скворцова» про визнання неправомірними дій відповідача у відмові надати йому запитувану документацію щодо діяльності ОСББ та зобов’язати правління ОСББ «На Скворцова» надати йому як власнику квартири — члену ОСББ усю запитувану інформацію в оригіналі для підтвердження достовірності щодо діяльності ОСББ за період з моменту створення ОСББ та по теперішній період, в тому числі:

 

1

банківську виписку по рахункам ОСББ з доданими первинними документами

2

фінансову звітність

3

щорічний кошторис

4

договори з усіма фізичними та юридичними особами, що взаємодіють з ОСББ «На Скворцова»

5

посадові оклади

6

протоколи усіх зборів з підтверджувальними реєстраційними списками учасників

7

статут

8

документацію діловодства про діяльність ОСББ, в тому числі внутрішню кореспонденцію

9

склад членів ревізійної комісії з документальним правовим підтвердженням права займати ці посади

10

документацію діяльності ревізійної комісії

11

списки членів правління з документальним правовим підтвердженням займати дані посади

12

дозвільну правову документацію з розміщення малих архітектурних форм

13

дозвільну правову документацію з розміщення та користування мангалів на території двору

14

документацію щодо права власності (користування) земельною ділянкою, наданою для ОСББ «На Скворцова»

15

розрахункову документацію з договорами щодо опалювання будинку

16

припис Малиновського РВ ДСНС України в Одеській області щодо демонтажу альтанки

17

протокол загальних зборів від12.10.13 р.

18

рішення, прийняте на зборах 12.10.13 р., про направлення листів до державних інстанцій

19

листи з підписами мешканців, направлені до Малиновської прокуратури, Податкової Малиновського району, Губернатора Одеської області, Міського голови, Малиновського РВ МВС, Служби у справах дітей, направлені за рішенням, прийнятим на зборах 12.10.13 р.

20

іншу документацію діяльності ОСББ «На Скворцова», включаючи всі інші приписи, попередження, протоколи, що були виписані ОСББ «На Скворцова»

 

Позивач також просив зобов’язати відповідача надати окреме приміщення для ознайомлення з оригіналами документів, зобов’язати відповідача надати йому завірені належним чином копії запитуваних документів для перевірки та розглядів у правоохоронних органах та судах усіх рівнів для захисту своїх законних прав та інтересів.

Свій позов позивач обґрунтовував тим, що власниками квартир та приміщень багатоквартирного будинку було створено ОСББ «На Скворцова». Квартира набута позивачем у власність 29.06.11 р. на підставі свідоцтва про право власності. Будучи членом ОСББ «На Скорцова», власником квартири, йому за усними та письмовими зверненнями було неодноразово відмовлено у наданні оригіналів управлінської та фінансової документації діяльності ОСББ посадовими особами правління. У зв’язку з тим, що посадові особи ОСББ не реагували на його письмові та усні звернення, він 13.09.13 р. направив заяву поштою. Згідно з повідомленням про вручення заяву було отримано 24.09.13 р. Відповіді немає, документи, запитувані позивачем, так і не отримані. 05.11.13 р. він звернувся до голови ОСББ із заявою, але голова правління відмовилася зареєструвати його заяву, яка з цієї причини була залишена у її кабінеті. Документи по теперішній час не надані. З грудня 2013 року по січень 2014 року його заяви приймав у приймальні години в. о. голови правління, але документи, запитувані позивачем, до теперішнього часу не надані. Оскільки позивач вважає, що такі дії відповідача порушують його право на інформацію як власника квартири та члена ОСББ, він вимушений був звернутися з позовом до суду.

 

Заперечення відповідача

Представник відповідача в судовому засідання пред’явлені позовні вимоги не визнав та пояснив суду, що відповідно до Статуту та Закону України від 29.11.01 р. № 2866-ІІІ «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку»2, член ОСББ має право на отримання вичерпного переліку інформації, а саме інформації про діяльність ОСББ, знайомитися з протоколами загальних зборів та знайомитися з фінансовими звітами ОСББ. Також представник відповідача звернув увагу, що у своїх заявах до ОСББ позивач запитував інформацію, надання якої не передбачено ст. 14 Закону № 2866 та Статутом ОСББ. Крім того, представник відповідача вважає, що не можуть бути задоволені вимоги про зобов’язання надати окреме приміщення для ознайомлення з оригіналами документів та копії запитуваних документів відповідно до ст. 14 Закону України від 13.01.11 р. № 2939-17 «Про доступ до публічної інформації»3, оскільки статтею 13 Закону № 2939 визначено вичерпний перелік розпорядників інформації, до яких ОСББ не відноситься, тому і дія цього Закону на ОСББ не розповсюджується. Також представник ОСББ вказав, що позивач просить суд визнати неправомірними дії відповідача та зобов’язати надати інформацію, однак таких способів захисту цивільних прав та інтересів не закріплено у ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України4.

2 Далі за текстом – Закон № 2866.

3 Далі за текстом – Закон № 2939.

4 Далі за текстом – ЦК України.

 

Обґрунтування позову

Суд на підставі доданих до позову копій заяв робить висновок про те, що позивач документально підтвердив чотири факти звернення до правління ОСББ «На Скворцова», в яких просить надати йому різного роду інформацію з того чи іншого виду діяльності ОСББ.

Відповідно до ст. 1 Закону № 2866 ОСББ — юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна. Відповідно до ст. 4 Закону № 2866 основна діяльність ОСББ полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів ОСББ, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам ОСББ в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних з діяльністю ОСББ. ОСББ може здійснювати господарську діяльність для забезпечення власних потреб безпосередньо або шляхом укладення договору з фізичними чи юридичними особами. ОСББ є юридичною особою, яка створюється відповідно до закону, має печатку із своїм найменуванням та інші необхідні реквізити, а також розрахункові рахунки в установах банку. ОСББ є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між членами ОСББ. ОСББ відповідає за своїми зобов’язаннями коштами і майном ОСББ, від свого імені набуває майнові і немайнові права та обов’язки, виступає позивачем та відповідачем в суді. Відповідно до ст. 9 даного Закону членом ОСББ може бути фізична чи юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку. Членство в ОСББ розпочинається на підставі поданої письмової заяви власника за згодою ОСББ або на підставі участі в установчих зборах по створенню ОСББ.

У ході судового розгляду сторонами визнавався той факт, що позивач відповідно до вимог Закону № 2866 та Статуту ОСББ «На Скворцова» є членом даного ОСББ.

Статтею 14 Закону № 2866 визначено, що власник — член ОСББ має право: брати участь в управлінні ОСББ у порядку, визначеному цим Законом і Статутом ОСББ, обирати та бути обраним до складу статутних органів, знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки; одержувати в установленому законом порядку інформацію про діяльність ОСББ, вимагати від статутних органів захисту своїх прав та дотримання членами ОСББ правил добросусідства, вийти в установленому законом порядку з ОСББ, одержувати в установленому Статутом порядку інформацію про діяльність асоціації. На вимогу члена ОСББ воно зобов’язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти. Порядок здійснення прав власників визначається законом. Здійснення прав власника не може порушувати права інших власників. Спори щодо здійснення прав власників вирішуються за згодою сторін або в судовому порядку.

В своєму позові позивач просить суд зобов’язати відповідача надати документи за названим вище списком. Суд, проаналізувавши вимоги щодо документів, які вимагав надати позивач в своїх заявах до ОСББ, та вимоги щодо документів, які просить позивач просить зобов’язати надати йому за рішенням суду, зробив висновок про те, що вказані в заявах та в позові документи не є однаковими. Враховуючи, що у відповідності до вимог законодавства позивач має право тільки в установленому законом порядку одержувати інформацію щодо діяльності ОСББ, тому суд вважає, що незвернення з вимогами до правління, які ставить позивач у позовній заяві, є порушенням порядку одержання інформації.

З урахуванням вищевикладеного суд частково задовольнив вимоги позивача про зобов’язання ОСББ надати запитувані документи, надання яких вимагалося ним у його письмових заявах та про зобов’язання надання яких відповідачем позивач просить у зазначеному позові, та які відповідають вимогам ст. 14 Закону № 2866 та Статуту.

Вимога позивача про визнання дій відповідача — юридичної особи ОСББ «На Скворцова» неправомірними, про зобов’язання ОСББ «На Скворцова» надати окреме приміщення для ознайомлення з оригіналами документів та про зобов’язання відповідача надати позивачу завірені належним чином копії запитуваних документів для перевірки та розглядів у правоохоронних органах та судах усіх рівнів для захисту своїх законних прав та інтересів є незаконною, тому що обраний спосіб захисту цивільних прав позивачем в цієї частині не відповідає вимогам ст. 16 ЦК України.

Довідка

Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

1) визнання права;

2) визнання правочину недійсним;

3) припинення дії, яка порушує право;

4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

5) примусове виконання обов’язку в натурі;

6) зміна правовідношення;

7) припинення правовідношення;

8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади АР Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб

 

Рішення суду

29.07.14 р. Малиновський районний суд м. Одеси, ретельно вивчивши матеріали справи, додані документи, заслухавши сторін, вирішив позов задовольнити частково, а саме:

 

1

зобов’язати правління ОСББ «На Скворцова» надати позивачу фінансову звітність, щорічний кошторис та протоколи усіх зборів ОСББ «На Скворцова» за період з 2010 по 2013 р.

2

стягнути з ОСББ «На Скворцова» на користь позивача суму сплаченого судового збору у розмірі 243 грн. 60 коп.

3

в решті частини позову відмовити

 

Поради членам та статутним органам ОСББ

Законодавством чітко встановлений обов’язок ОСББ надати члену ОСББ інформацію про діяльність ОСББ, видати для ознайомлення усі протоколи загальних зборів, фінансових звітів та надати можливість зробити з них виписки. Законом не встановлено обов’язку надати копії цих документів, хоча така можливість не виключається при наявності фінансових ресурсів.

Інформація про діяльність ОСББ надається у формі відповіді на запит, складанням відповідної довідки, посиланням на проведену роботу та наслідки ревізії. У разі звернення члена ОСББ до керівного органу ОСББ — правління із відповідною вимогою, останнє зобов’язане задовольнити законні вимоги заявника.

Підтвердженням факту звернення є надання письмової заяви, на копії якої проставляється відмітка про одержання. У разі ведення ділової документації — вхідна кореспонденція реєструється у відповідному журналі. Можливо також направити звернення поштовим відправленням із повідомленням про отримання.

У разі відмови правління надати відповідні відомості, які воно зобов’язано надати на запит члена ОСББ, або неотримання відповіді на запит чи ненадання можливості ознайомитися з протоколами, фінансовими звітами, член ОСББ має право звернутися до суду за захистом своїх порушених прав. Захистити права, які ще не порушено, суд не має можливості, а тому до звернення до суду слід звернутися до правління із відповідною заявою, мати докази звернення та неотримання відповіді чи відмови.

У випадку, якщо власник житла незадоволений діяльністю ОСББ, він має ефективно використовувати надані законом можливості для контролю за фінансовою чи господарською діяльністю ОСББ — шляхом обрання до правління чи ревізійної комісії ОСББ, до повноважень яких входить забезпечення управлінських функцій ОСББ, контроль за фінансовим станом, ефективним використанням ресурсів.

Ефективним також може бути скликання загальних зборів ОСББ, які є вищим органом управління та до повноважень яких належить отримання будь-якої інформації.

У разі, якщо член ОСББ вбачає порушення вимог чинного законодавства, які підпадають під ознаки кримінального правопорушення, ефективним буде звернення до правоохоронних органів із відповідною заявою. В межах кримінального провадження слідчі мають право звертатись до слідчого судді із клопотанням про надання тимчасового доступу до документів ОСББ. Але член ОСББ, який звернувся до правоохоронного органу, не буде нарівні зі слідчими знайомитися із наданими матеріалами, робити з них копії. Це компетенція — правоохоронного органу.

Після отримання звернення від члена ОСББ правління має вирішити питання про можливість надання відповіді чи задоволення прохання про отримання для ознайомлення документів. У разі неможливості задовольнити прохання члена ОСББ, правління має письмово надати таку відповідь із посиланням на причини, бажано, із вказівкою відповідної норми закону. У будь-якому разі на письмове звернення має бути надано письмову відповідь.

Відмова від виконання обов’язків правління ОСББ або бездіяльність може бути предметом судового спору, що може негативно вплинути як на репутацію ОСББ, так і на відносини між статутними органами та власниками житла, підставою недовіри до діяльності статутних органів.

ОСББ не слід боятися письмових звернень власників житла. У разі, якщо вимоги заявника є незаконними — спокійно пишіть про відмову в задоволенні прохання або наданні інформації. У кожному ОСББ завжди знайдуться незадоволені власники, які вважають, що ОСББ витрачає кошти не за призначенням та нічого фактично не робить, багато і таких, хто полюбляє писати кляузи та активно висловлювати свої незадоволення з будь-якого питання. На кожний такий випадок слід реагувати спокійно в межах наданих повноважень згідно з вимогами чинного законодавства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі