Теми статей
Обрати теми

До уваги споживачів послуг з водопостачання

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 15.01.15 р. № 13 затверджено Процедуру встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем)1, яка визначає порядок встановлення тарифів для споживачів. Споживачам буде цікаво дізнатись процедуру узгодження тарифу та його зміни, що і буде висвітлено у цій статті.

1 Далі за текстом — Процедура.

Порядок встановлення тарифу

Процедура встановлення тарифу чітко регламентована від моменту подання заявки виконавцем послуг з водопостачання та водовідведення до моменту затвердження тарифу. Рішення щодо встановлення тарифів приймає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг,2 на засіданнях у формі відкритих слухань шляхом усебічного та повного з’ясування позицій усіх учасників засідань, які проводяться після розгляду наданих заявником заяви та документів, аналізу результатів фінансово-господарської діяльності заявника відповідними структурними підрозділами Національної комісії.

2 Далі за текстом — Національна комісія.

Рішення про встановлення тарифів оформлюються постановами Національної комісії. До рішення про встановлення тарифів додається структура тарифів.

Рішення Національної комісії щодо встановлених тарифів доводиться до відома споживачів згідно з вимогами чинного законодавства.

Рішення про затвердження тарифу приймається на підставі поданої заяви та розрахунків, підтвердних матеріалів і документів. Національна комісія ретельно вивчає такі документи:

 

1

пояснювальну записку щодо необхідності встановлення тарифів, яка включає обґрунтування планових витрат виконавця послуг за їх складовими та аналіз результатів фінансово-господарської діяльності за базовий період і очікувані зміни у плановому періоді

2

копію рішення про встановлення поточних індивідуальних технологічних нормативів використання питної води

3

копії розпорядчих документів про облікову політику виконавця послуг

4

річний план надання послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем)

5

розрахунок повної собівартості та середньозваженого тарифу на послугу з централізованого постачання холодної води (з використанням внутрішньобудинкових систем)

6

розрахунок повної собівартості та середньозваженого тарифу на послугу з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем)

7

натуральні показники витрат виконавця послуг, безпосередньо пов’язані зі збутом послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем)

 

Заявка розглядається протягом 30 днів, строк може бути продовжений на час проведення експертизи.

 

Порядок зміни тарифу

Зміна тарифів може бути ініційована виконавцем послуг шляхом надання до Національної комісії відповідної заяви щодо встановлення тарифів та документів згідно з наведеним вище переліком.

Підставою для звернення виконавця послуг щодо зміни тарифів можуть бути обставини, що впливають або можуть вплинути на результати діяльності виконавця послуг у період регулювання, а саме:

 

1

зміна обсягів надання послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), урахованих при встановленні діючих тарифів, більше ніж на 5 %

2

зміна в установленому порядку інвестиційної програми виконавця послуг, якщо це призводить до зміни тарифів більше ніж на 5 % від установленого рівня

3

зміна протягом строку дії тарифів обсягу окремих витрат, пов’язаних із наданням послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), з причин, які не залежать від виконавця послуг, зокрема збільшення або зменшення ставок податків і зборів, розмірів мінімальної заробітної плати, орендної плати та амортизаційних відрахувань, підвищення або зниження цін і тарифів на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, якщо це в сукупності призводить до зміни тарифів більше ніж на 5 % від установленого рівня

 

Підставою для зміни тарифів за ініціативою Національної комісії можуть бути обставини, зазначені вище, а також:

 

1

зміна складових, тарифи на які встановлюються Національною комісією, у собівартості послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення

2

установлення факту невиконання виконавцем послуг інвестиційної програми, яка була врахована в діючих тарифах. При невиконанні інвестиційної програми Національна комісія має право вилучити зі структури тарифів невикористані кошти, які були передбачені на реалізацію інвестиційної програми, або врахувати ці кошти як джерело фінансування інвестиційної програми на плановий період

3

установлення факту наявності у діяльності з надання послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення перехресного субсидіювання між нею та іншими видами господарської діяльності виконавця послуг

4

установлення факту надання виконавцем послуг до Національної комісії недостовірної інформації щодо здійснення діяльності з надання послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення та/або недостовірної інформації при обґрунтуванні і розрахунках тарифів

 

Важливо

Установлення факту нецільового або необґрунтованого використання виконавцем послуг коштів, передбачених структурою тарифу, є підставою для прийняття Національною комісією рішення про зміну тарифу або окремої складової частини структури тарифу.

 

За що ми платимо?

Важливо знати, які витрати виконавець послуг може закласти у собівартість тарифу з водопостачання холодної води та водовідведення. До собівартості послуг включаються такі витрати:

 

1

на придбання питної води з системи централізованого водопостачання

2

на придбання електроенергії

3

інші прямі матеріальні витрати

4

витрати на оплату праці

5

загальновиробничі витрати

6

адміністративні витрати

7

витрати на збут

8

фінансові витрати

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі