Теми статей
Обрати теми

Змінено форму Квитанції про прийняття податків і зборів

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Майже щороку змінюється форма Квитанції про прийняття податків і зборів1. Цей рік не став виключенням, адже наказом Мінфіну від 17.08.15 р. № 714 затверджена нова квитанція, за допомогою якої сільські (селищні) ради будуть приймати до каси податки та збори.

1 Далі за текстом — Квитанція.

Згадуємо головне про Квитанцію

Спочатку нагадаємо, хто саме може сплачувати податки і збори через каси рад. Якщо фізичні особи — платники податків проживають у сільській (селищній) місцевості, їм надається право сплачувати податки і збори через каси сільських (селищних) рад ( ст. 57 Податкового кодексу України).

До речі, така Квитанція дозволяє особам, які проживають у селах та селищах, сплачувати й плату за землю теж через касу відповідної ради.

Зауважимо: нова форма Квитанції набрала чинності з дня опублікування («Офіційний вісник України», № 74 (25.09.15 р.), ст. 2468).

Варто пам’ятати:

1

приймання готівки для сплати податків і зборів через каси ради потрібно проводити за прибутковими касовими ордерами, підписаними керівником установи та головним бухгалтером (особою, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку)

2

під час приймання готівки у такий спосіб треба контролювати суму готівки в ній та не забувати про ліміт каси

Примітка. Клієнти, які обслуговуються в органах Державної казначейської служби України2, проводять розрахунок і установлення ліміту каси самостійно. Така вимога закріплена у п. 3.8 наказу Мінфіну від 22.06.12 р. № 758 «Про затвердження Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України».

Обрахування ліміту клієнт виконує на підставі розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі, що підписується особами, яким надано право першого та другого підписів, відповідно до вимог нормативно-правових актів Національного банку України.

У розрахунку зазначають визначений у договорі про здійснення розрахунково-касового обслуговування між органом ДКС та клієнтом строк здавання готівкової виручки (готівки) в установу банку для зарахування її на рахунки, відкриті в органах ДКС.

Увага! Ліміт каси встановлюють та затверджують внутрішніми розпорядчими документами клієнта.

До речі, клієнти, які розпочинають свою діяльність, на перші три місяці своєї роботи ліміт каси встановлюють відповідно до прогнозних розрахунків. Установлений з урахуванням прогнозних розрахунків ліміт каси переглядають за фактичними показниками діяльності.

3

строк здавання готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках установа визначає самостійно, але за погодженням з відповідним банком (в якому відкрито рахунок) та з урахуванням вимог п. 5.1 постанови НБУ від 15.12.04 р. № 637 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні»

2 Далі за текстом — ДКС.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі