Теми статей
Обрати теми

Роз’яснення від Мінфіну: про МШП, благодійну допомогу та основні засоби

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
З початку року бухгалтерський облік зазнав безліч новацій у зв’язку із застосуванням Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в державному секторі. У процесі обліку за новими правилами у бухгалтерів виникає багато запитань щодо відображення запасів, основних засобів, малоцінних та швидкозношуваних предметів1 тощо. Допомогти правильно подолати «проблемні місця» допомагає Мінфін. До вашої уваги чергове роз’яснення від компетентного органу від 21.07.15 р. № 31-11420-08-10/23506 «Щодо надання роз’яснень [про облік малоцінних та швидкозношуваних предметів, поліпшення основних засобів, благодійну допомогу]». Про що саме розповідають мінфінівці — варто дізнатись прямо зараз.

1 Далі за текстом — МШП.

Про облік МШП

По-перше, Мінфін звертає увагу на питання зарахування таких цінностей на баланс. Зокрема, наголошує, що придбані (отримані) або вироблені запаси треба зараховувати на баланс за первісною вартістю, яка складається з витрат, зокрема від сплати непрямих податків у зв’язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються суб’єктам державного сектору.

Таке нагадування не нове. Адже знайти його можна у розділі II Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 123 «Запаси».

Нагадуємо: зазначений стандарт затверджено наказом Мінфіну від 12.10.10 р. № 1202.

По-друге, саме бухгалтер відповідає за правильне відображення операцій з малоцінними та швидкозношуваними предметами.

Тож не треба забувати, що типові проводки можна знайти у Типовій кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов’язаннями бюджетних установ2, наведеній у додатку 2 до Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ3.

2 Далі за текстом — Типова кореспонденція.

3 Затверджений наказом Мінфіну від 26.06.13 р. № 611, далі за текстом — План рахунків.

По-третє, у разі оплати МШП після їх отримання4 треба відобразити оприбуткування за дебетом субрахунку 221 «Малоцінні та швидкозношувані предмети, що знаходяться на складі і в експлуатації» та кредитом субрахунку 675 «Розрахунки з іншими кредиторами».

4 Якщо сума податку на додану вартість не відшкодовується суб’єктам державного сектору.

Водночас необхідно провести й другий запис за дебетом субрахунку 801 «Видатки з державного бюджету на утримання установи та інші заходи» та кредитом субрахунку 411 «Фонд у малоцінних та швидкозношуваних предметах за їх видами» з урахуванням суми податку на додану вартість.

Про поліпшення основних засобів

Компетентний орган починає роз’яснення з нагадування правила, за яким витрати на поліпшення об’єкта основних засобів (реконструкцію (реставрацію), модернізацію, добудову, дообладнання) завжди збільшують його первісну вартість протягом усього строку використання5.

5 Якщо існує ймовірність отримання суб’єктом державного сектору майбутніх економічних вигід, що перевищують первісно оцінений рівень його продуктивності, та/або збільшення потенціалу корисності цього об’єкта.

Підставою для визнання витрат, пов’язаних з поліпшенням основних засобів, є зростання внаслідок цих витрат очікуваного терміну корисного використання об’єкта, кількості та/або якості робіт, послуг, які надаються цим об’єктом ( п. 3 розділу VI Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.15 р. № 116).

6 Далі за текстом — Методичні рекомендації.

Зверніть увагу, Мінфін надав приклади поліпшення основних засобів. Прикладами такого поліпшення є:

модифікація, модернізація об’єкта основних засобів з метою подовження терміну його корисної експлуатації або збільшення його виробничої потужності;

заміна окремих частин устаткування для підвищення якості робіт, послуг;

впровадження ефективнішого технологічного процесу, що дасть змогу зменшити витрати;

добудова (надбудова) будівлі, що збільшить кількість місць (площу) будівлі, обсяги та/або якість виконуваних робіт (послуг) чи покращить умови їх виконання.

Увага! Витрати на утримання об’єкта основних засобів (проведення технічного нагляду, технічного обслуговування та ремонту), які здійснюються для відновлення або підтримання суб’єктом державного сектору майбутніх економічних вигід або потенціалу корисності на первісно оціненому рівні продуктивності об’єкта основних засобів, визнають витратами звітного періоду, в якому вони були понесені ( п. 2 розділу III Національного положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби»).

Дані про змінені техніко-економічні характеристики (вартість, потужність, площа тощо) в результаті поліпшення треба заносити в інвентарні картки або інші регістри аналітичного обліку відповідних об’єктів основних засобів ( п. 5 розділу VI Методичних рекомендацій).

Рішення про характер і ознаки здійснюваних суб’єктом державного сектору робіт ухвалює керівник суб’єкта державного сектору з урахуванням результатів аналізу наявної ситуації та суттєвості таких витрат ( п. 2 розділу VI Методичних рекомендацій). Тобто оцінює, чи спрямовані такі роботи на підвищення техніко-економічних можливостей (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо) об’єкта, що приведе у майбутньому до збільшення економічних вигід, чи здійснюються вони для підтримання об’єкта в придатному для використання стані та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигід від його використання.

До речі, не залишив осторонь Мінфін й питання амортизації:

1

нарахування амортизації здійснюють протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс) і призупиняють на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації ( п. 3 та 5 розділу IV Стандарту 121)

2

вартість об’єкта основних засобів розподіляють на систематичній основі протягом строку його корисного використання (експлуатації) шляхом нарахування амортизації на дату балансу

3

нарахування амортизації починають з місяця, наступного за місяцем, у якому об’єкт основних засобів став придатним для корисного використання

4

нарахування амортизації припиняють починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об’єкта основних засобів, переведення його на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію

Увага! Вартість:

— робіт з добудови та дообладнання призводять до збільшення майбутніх економічних вигід об’єкта основних засобів, а отже, доцільно переглянути очікуваний термін його корисного використання;

— амортизаційних відрахувань після збільшення балансової вартості об’єкта основних засобів розраховують протягом строку корисного використання за вирахуванням строку, протягом якого об’єкт уже перебував в експлуатації.

Про благодійну допомогу

Мінфін наголосив, що операції з оприбуткування безоплатно отриманих необоротних активів (крім внутрішнього переміщення в межах органу, уповноваженого управляти об’єктами державної (комунальної) власності) треба відображати відповідно до п 1.6 Типової кореспонденції.

Нагадуємо:

№ з/п

Назва господарської операції

За дебетом

За кредитом

1

Безоплатне отримання необоротних активів (крім внутрішнього переміщення в межах органу, уповноваженого управляти об’єктами державної (комунальної) власності)

101-122

364

Водночас проводиться другий запис

812

401, 131-133

Крім того, бюджетні установи можуть вводити нові субрахунки (рахунки другого, третього порядків) зі збереженням кодів (номерів) субрахунків Плану рахунків.

Тобто, для накопичення інформації про витрати, які пов’язані з оприбуткуванням безоплатно отриманих об’єктів необоротних активів, установа може відкривати нові субрахунки третього порядку зі збереженням кодів (номерів) субрахунків Плану рахунків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі