Теми статей
Обрати теми

Виготовлення об’єктів основних засобів: визначаємо нюанси

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
У листі від 14.04.15 р. № 14-13/129-8839 Державна казначейська служба України надала роз’яснення щодо виготовлення об’єктів основних засобів. Оскільки облік основних засобів, особливо питання їх виготовлення, викликає безліч запитань, подивимось, на чому саме наголошує компетентний орган цього разу.

Про витрати на виготовлення об’єктів основних засобів

Витрати на виготовлення об’єктів основних засобів з початку і до закінчення зазначених робіт та введення об’єктів в експлуатацію треба визнавати незавершеними капітальними інвестиціями.

ДКС наголошує, що підставою для цього є розділ IX Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору.

Нагадуємо: зазначені Методичні рекомендації затверджені наказом Міністерства фінансів України від 23.01.15 р. № 11.

З огляду на зауваження компетентного органу, усі витрати на виготовлення, створення об’єктів треба обов’язково групувати за напрямами робіт (витрат). Зокрема, треба окремо виділяти:

1

роботи з монтажу устаткування

2

придбання устаткування, що потребує монтажу

3

придбання устаткування, що не потребує монтажу, інструментів та інвентарю

4

інші капітальні роботи і витрати

На завершення теми варто нагадати, що:

— аналітичний облік незавершених капітальних інвестицій треба вести у розрізі витрат на зазначені роботи (витрати) окремо за кожним об’єктом;

— зарахування об’єктів капітальних інвестицій на підставі первинних документів до складу основних засобів слід проводити з відображенням відповідного зменшення капітальних інвестицій. При цьому не забувайте одночасно відображати збільшення фонду у необоротних активах та зменшення фонду у незавершеному капітальному будівництві.

Про собівартість виробництва при самостійному виготовленні основного засобу

Компетентний орган зауважив: об’єкт основних засобів треба оцінювати за первісною вартістю, якою є собівартість виробництва у разі самостійного виготовлення (створення).

Наголосимо: вимоги ДКС небезпідставні, адже повністю повторюють п. 4 Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби».

Крім того, ДКС робить наголос, що собівартість виробництва (створення) об’єкта основних засобів складається з витрат, понесених суб’єктом державного сектору на його виготовлення (створення), з урахуванням усіх витрат. Яких?

Якщо пошукати, відповідь на це запитання надає п. 31 розділу II Методичних рекомендацій.

Так, запаси, використані для створення інших активів власними силами, визнаються витратами на створення цього активу. При цьому до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) треба включати:

прямі матеріальні витрати

які включають

вартість сировини та основних матеріалів, що утворюють основу об’єкта витрат, у тому числі:

— купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів;

— допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до цього об’єкта витрат.

Увага! Прямі матеріальні витрати зменшуються на вартість зворотних відходів, отриманих у процесі виробництва. Оцінювати їх треба у порядку, викладеному в п. 2 розділу II Методичних рекомендацій

прямі витрати на оплату праці

заробітну плату та інші виплати робітникам, зайнятим у виробництві продукції, виконанні робіт або наданні послуг, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат

інші прямі витрати

інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат, зокрема:

— відрахування на соціальні заходи;

— орендну плату за земельні ділянки;

— амортизацію;

— вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом продукції, виконанням робіт, наданням послуг;

— втрати від браку, які складаються з вартості остаточно забракованої з технологічних причин продукції (виробів, вузлів, напівфабрикатів), зменшеної на її справедливу вартість, та витрат на виправлення такого технічно неминучого браку тощо

Пам’ятайте: до виробничої собівартості також можуть бути віднесені загальновиробничі витрати, повний перелік яких можна знайти у п. 6 розділу IV Методичних рекомендацій до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 123 «Запаси».

Про зарахування на баланс

ДКС детально роз’яснила нюанси зарахування на баланс об’єкта основних засобів.

По-перше, зараховувати об’єкт основних засобів на баланс треба на підставі відповідного первинного документа. Якого?

Уточнюємо: первинним документом для оприбуткування об’єктів основних засобів є Акт прийняття-передачі основних засобів (Типова форма ОЗ-1 (бюджет). Такий документ затверджено наказом Головного управління Державного казначейства України та Державного комітету статистики України від 02.12.97 р. № 125/70.

По-друге, при зарахуванні об’єкта основних засобів на баланс треба встановити строк корисного використання (експлуатації) такого об’єкта.

Нагадаємо: при визначенні строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів варто враховувати такі чинники:

1

очікуване використання об’єкта основних засобів суб’єктом державного сектору

Примітка. Використання оцінюють виходячи з очікуваної потужності або фізичної продуктивності об’єкта основних засобів.

2

очікуваний фізичний знос (залежить від інтенсивності використання об’єкта основних засобів, якості сервісного обслуговування)

3

моральний знос (виникає внаслідок змін та вдосконалення виробництва або від зміни ринкового попиту на продукт чи послуги, що надаються об’єктом основних засобів)

4

правові або подібні обмеження на використання об’єкта основних засобів (викладені у п. 4 розділу IV Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби»)

Також пам’ятайте: вартість об’єкта основних засобів треба розподіляти на систематичній основі протягом строку його корисного використання (експлуатації) шляхом нарахування амортизації на дату балансу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі