Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про виплату компенсації за невикористану відпустку

Усань О., голова Коломацької районної ради Харківської області
Особа працює в органі місцевого самоврядування понад 15 років, має 45 календарних днів відпустки. Вона скористалася відпусткою частково — 21 день (путівка), а за невикористані дні прохає виплатити компенсацію. Поясніть, будь ласка, порядок виплати компенсації у цьому випадку.

На підставі ст. 24 Закону України від 15.11.96 р. № 504/96-ВР «Про відпустки» за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією
за умови, що тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні. У вашому випадку слід порадити працівникові взяти не менше 3 днів щорічної відпустки, щоб використана частина щорічної відпустки становила не менше ніж 24 календарні дні, а за невикористані дні щорічної відпустки на підставі заяви працівника нарахувати та виплатити компенсацію.

При нарахуванні та виплаті компенсації слід керуватися постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 «Про затвердження порядку обчислення середньої заробітної плати». Саме цей Порядок застосовується у випадку виплати компенсації за невикористані дні щорічної відпустки.

Стосовно періоду, за який обчислюється середня заробітна плата для виплати компенсації за невикористану частину відпустки, провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористану частину відпустки. У разі якщо працівник пропрацював в органі місцевого самоврядування менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі