Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про збереження робочого місця

Федченко Л., головний редактор
У 2013 році секретар нашої сільської ради оформила відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. На посаду секретаря сільська рада обрала іншу особу з числа депутатів, а навесні минулого року він був мобілізований і на даний час ще не демобілізувався. За чинним законодавством ми зберігаємо за ним робоче місце та виплачуємо середній заробіток. Зараз до сільського голови із заявою про те, що вона бажає приступити до роботи, звернулася секретар ради, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною. Як діяти у такій ситуації?

Перш за все важливо знати, як було документально оформлене обрання нового секретаря ради, адже він мав обиратися на час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку основного працівника. Так, у рішенні ради про обрання із числа депутатів нового секретаря ради формулювання мало бути наступним: «Обрати на посаду секретаря ради (П. І. Б.) на час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку (П. І. Б. основного працівника)». Таке формулювання повністю відповідало б чинному законодавству про працю і у повній мірі відображало б фактичні трудові відносини з цим працівником, який працює на умовах строкового трудового договору.

Звернення основного працівника із заявою про те, що вона бажає приступити до роботи, — цілком законне, адже у разі перебування працівника у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку за ним зберігається робоче місце. Тож відмова такому працівнику буде протиправною у будь-якому разі.

По-перше, сільський голова має в обов’язковому порядку задовольнити заяву працівника про бажання приступити до роботи. По-друге, маєте і надалі зберігати середній заробіток за мобілізованим працівником. Труднощі у вас можуть виникнути лише в одному — якщо у бюджеті недостатньо коштів на оплату праці секретаря, яка вийшла із відпустки, і на збереження середнього заробітку за мобілізованим працівником. Коли повернеться на роботу мобілізований працівник, він має бути звільнений з посади на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП у зв’язку із закінченням строку трудового договору. У такому разі ви не порушите прав ані основного працівника, ані працівника, який працював на умовах строкового трудового договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі