Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про обслуговування місцевого бюджету ОТГ

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Що треба подати об’єднаній територіальній громаді до територіального органу Державної казначейської служби України для обслуговування місцевого бюджету та відкриття бюджетних рахунків за видатками?

Для обслуговування місцевого бюджету та відкриття бюджетних рахунків за видатками об’єднаній територіальній громаді (далі — ОТГ) необхідно подати до органу Державної казначейської служби України (далі — ДКС) за місцем обслуговування:

— рішення про затвердження бюджету ОТГ;

— програму соціально-економічного та культурного розвитку;

— цільові програми з інших питань місцевого самоврядування, затверджені рішенням про відповідний місцевий бюджет;

— мережу розпорядників нижчого рівня та одержу­вачів бюджетних коштів, які згідно з рішенням про відповідний місцевий бюджет уповноважені на виконання програм та заходів, що проводяться за рахунок коштів бюджету;

— розпис місцевого бюджету та відповідні планові документи.

Саме про це зазначено у спільному листі Міністерства фінансів України та Державної казначейської служби України від 30.10.15 р. № 14-10/1004-27554.

Також компетентні органи наголосили, що для обслуговування та відкриття бюджетних рахунків за видатками розпорядникам бюджетних коштів та одержувачам бюджетних коштів ОТГ необхідно подати до органу ДКС за місцем обслуговування відповідний комплект документів.

До такого комплекту входять:

1. Реєстраційну картку розпорядника бюджетних коштів (одержувача бюджетних коштів) та копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, засвідчену органом, що її видав.

2. Документи для відкриття бюджетних рахунків:

а) заяву про відкриття рахунків установленого зразка за підписом керівника та головного бухгалтера або інших посадових осіб, яким відповідно до затвердженої в установленому порядку картки із зразками підписів та відбитка печатки надано право першого та другого підписів;

б) картку із зразками підписів та відбитка печатки і перелік рахунків, якими можуть розпоряджатись зазначені у картці особи, та документи, які підтверджують повноваження осіб, включених до картки, із зразками підписів та відбитка печатки;

в) копію довідки про включення розпорядника бюджетних коштів до Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів.

Разом із тим, враховуйте зміни, що відбулись у Порядку формування Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів та Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України.

Нагадуємо: зміни до зазначених документів затверджені наказом Мінфіну від 25.01.16 р. № 15, що набрав чинності 01.03.16 р. (з дня опублікування — «Офіційний вісник України», 01.03.16 р., № 15, ст. 606).

Зауважимо, що зміни торкнулись:

— переліку документів, що мають надаватись органам ДКС для внесення інформації до реєстру, зокрема під час внесення юридичної особи до Єдиного реєстру розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів не потрібно подавати копію виписки з такого реєстру (органи ДКС будуть перевіряти інформацію, зазначену у Реєстраційній картці, через виписку чи витяг із реєстру, отриманий в електронному вигляді в порядку, визначеному законодавством;

— дати початку операцій за видатками та з надання кредитів із бюджету на рахунках, відкритих в органах ДКС, якою тепер є дата отримання органом ДКС в установленому законодавством порядку повідомлення про взяття рахунку на облік територіальними органами Державної фіскальної служби чи дата, визначена як дата взяття на облік у територіальному органі Державної фіскальної служби за мовчазною згодою;

— строку, протягом якого новостворені розпорядники бюджетних коштів повинні повідомити про себе державний орган, тобто подати до нього Реєстраційну картку (строк подання картки зменшено з 14 до 10 календарних днів з дня державної реєстрації юридичної особи).

Також наголосимо, що між розпорядниками бюджетних коштів (одержувачами бюджетних коштів) бюджету ОТГ та відповідними органами ДКС укладаються договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі