Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про розробку проектно-кошторисної документації для проведення капітального ремонту

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Управлінням комунальної власності міської ради здійснюється капітальний ремонт будівлі, затверджено проектно-кошторисну документацію та проведено експертизу. Чи необхідно готувати проектно-кошторисну документацію для проведення капітального ремонту будівлі? Якими нормами законодавства передбачено необхідність розробляти таку документацію?

Розробляти та затверджувати проект­но-кошторисну документацію на капітальний ремонт потрібно. Адже вона є складовою робочого проекту з капітального ремонту, що складається для об’єктів житла, соціальної сфери і комунального призначення з таких розділів:

— загальна пояснювальна записка;

— архітектурно-будівельні рішення;

— технологічні рішення (за необхідності);

— рішення з інженерного обладнання;

— проект організації капітального ремонту;

— кошторисна документація.

Саме така інформація зазначена у спільному листі Державного комітету з питань житлово-комунального господарства України та Державного комітету України з будівництва та архітектури України від 24.02.05 р. № 7/8-134|4/3-260 «Щодо складу проектно-кошторисної документації на капітальний та поточний ремонт житла, об’єктів соціальної сфери, комунального призначення та благоустрою, затвердження проект­но-кошторисної документації і визначення вартості ремонтів на всіх стадіях їх здійснення».

Крім того, наявність проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт — пряма вимога ст. 9 Закону України від 20.05.99 р. № 687-XIV «Про архітектурну діяльність» (далі — Закон № 687).

Зазначеною статтею визначено: будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об’єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, державних стандартів, норм і правил у порядку, визначеному Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Окрім цього, по-перше, не треба забувати про визначення того, що є будівельними роботами. Як зазначає пп. 1 та 2 Порядку виконання будівельних робіт (далі — Порядок), затвердженого постановою КМУ від 13.04.11 р. № 466, це роботи з нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту.

Тобто, зазначений документ визначає механізм набуття права на виконання підготовчих та будівельних робіт.

Зокрема, у загальному випадку необхідність виконання капітального ремонту зводиться до:

— технічного огляду та визначення морального зносу об’єкта;

— складання «дефектного» акта, розробки проект­но-кошторисної документації;

— визначення підрядної організації та укладення договору про проведення капітального ремонту відповідно до вимог чинного законодавства (якщо ремонт не буде виконуватись власними силами).

Зверніть увагу, що за договором підряду на капітальне будівництво одна сторона (підрядник) зобов’язується своїми силами і засобами на замовлення другої сторони (замовника) побудувати і здати замовникові у встановлений строк визначений договором об’єкт відповідно до проектно-кошторисної документації або виконати зумовлені договором будівельні та інші роботи, а замовник зобов’язується передати підряднику затверджену проектно-кошторисну документацію, надати йому будівельний майданчик, прийняти закінчені будівництвом об’єкти і оплатити їх (ст. 318 Господарського кодексу України).

При цьому договір підряду у розумінні зазначеної статті укладається на:

— будівництво, розширення, реконструкцію та перепрофілювання об’єктів;

— будівництво об’єктів з покладенням повністю або частково на підрядника виконання робіт з проектування, поставки обладнання, пусконалагоджувальних та інших робіт;

— виконання окремих комплексів будівельних, монтажних, спеціальних, проектно-конструкторських та інших робіт, пов’язаних з будівництвом об’єктів.

Зауважимо: під будівництвом розуміються нове будівництво, реконструкція, реставрація та капітальний ремонт відповідно до ст. 4 Закону № 687.

По-друге, у листі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 15.05.15 р. № 8/15-232-15 «Щодо виконання ремонтних робіт власними силами організації» зазначено таке:

виконання будівельних робіт (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, технічне пере­оснащення та реставрація) має здійснюватись відповідно до затвердженої в установленому порядку проектної документації;

— незалежно від способу виконання капітального ремонту (господарський або підрядний) проектна документація розробляється відповідно до Порядку розроблення проектної документації на будівництво об’єктів, затвердженого наказом Мінрегіону від 16.05.11 р. № 45 та ДБН А.2.2-3-2012 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» (далі — ДБН);

— згідно з п. 4.6 ДБН при капітальному ремонті об’єктів допускається здійснювати проектування в одну стадію — Робочий проект. В окремих обґрунтованих випадках для поліпшення експлуатаційних показників введених в експлуатацію в установленому порядку об’єктів будівництва допускається розроб­лення лише дефектного акта, у якому визначаються фізичні обсяги робіт та умови їх виконання, а також складається кошторисна документація (п. 8.4 ДБН);

перед затвердженням проектної документації на будівництво, у тому числі з капітального ремонту, здійснюється її експертиза відповідно до Порядку затвердження проектів будівництва та проведення їх експертизи, затвердженого постановою КМУ від 11.05.11 р. № 560.

По-третє, визначення того, що є капітальним ремонтом будівлі, міститься у листах Державного комітету України з будівництва та архітектури від 30.04.03 р. № 7/7-401 «Щодо віднесення ремонтно-будівельних робіт до капітального та поточного ремонтів» та Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 15.07.09 р. № 9/9-1056 «Щодо віднесення ремонтно-будівельних робіт до капітального чи поточного ремонту».

Так, відповідно до зазначених листів капітальний ремонт будівлі — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає заміну, відновлювання та модернізацію конструкцій і обладнання будівель у зв’язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також покращення планування будівлі і благоустрою території без зміни будівельних габаритів об’єкта.

Капітальний ремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частин (за умови їх автономності).

Зверніть увагу, що капітальний ремонт виконують тільки у разі фактичної зношеності будівлі. Якщо ж така будівля в цілому не потребує капітального ремонту, комплекс поточного ремонту може передбачати й роботи, які належать до капітального ремонту. Але у такому випадку до них не можуть належати роботи, які передбачають модернізацію чи заміну конструктивних елементів будівлі.

По-четверте, наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 10.08.04 р. № 150 затверджено Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд (далі — Примірний перелік). Цей документ чітко визначає, що саме відноситься до поточного та капітального ремонту.

Зокрема, що відноситься до капітального ремонту — наведено у розділі 2 Примірного переліку. Саме у ньому міститься інформація, що є капітальним ремонтом фундаментів та підвальних приміщень, стін, фасадів будівель, перегородок, перекриття та підлоги, даху та покрівлі, сходів та балконів, прорізів, а також роботи, які відносяться до малярних та штукатурних при проведенні капітального ремонту.

Крім того, роботи зі встановлення печей та камінів, проведення централізованого опалення та вентиляції, водопостачання та водовідведення, постачання гарячої води, а також газопостачання, електроосвітлення та силових проводок, ліфтів і систем диспетчеризації також відносять до капітального ремонту за видами, що прописані у Примірному переліку.

По-п’яте, серед документів, які надаються на стадії реєстрації бюджетних зобов’язань та бюджетних фінансових зобов’язань для капітального ремонту, міститься й проектно-кошторисна документація.

Нагадуємо: такий перелік можна знайти у наказі Державної казначейської служби України від 29.04.13 р. № 68 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо переліку підтвердних документів для реєстрації бюджетних зобов’язань та проведення платежів».

Отже, проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт будівлі потрібна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі