Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про застосування КЕКВ та КТВК при оплаті проведення нормативної грошової оцінки землі

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Як правильно застосовувати КЕКВ та КТВК при оплаті видатків на проведення нормативної грошової оцінки землі в межах населеного пункту? Чи правильно застосовувати для цього КТВК 200200 «Охорона і раціональне використання земель» по КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)», чи треба використовувати КТВК 160101 «Землеустрій» по КЕКВ 2240?

Проведення оцінки земельних ділянок та оформлення результатів такої оцінки регулює Закон України від 11.12.03 р. № 1378-IV «Про оцінку земель» (далі — Закон № 1378).

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок — капіталізований рентний дохід із земельної ділянки, визначений за встановленими і затвердженими нормативами (ст. 1 Закону № 1378).

Нагадаємо, для чого використовують нормативну грошову оцінку земельних ділянок. Відповідь на це запитання надає ст. 5 Закону № 1378.

Нормативну грошову оцінку земельних ділянок використовують для:

— визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні (крім випадків спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом (як випадків спадкування ними за законом, так і випадків спадкування ними за заповітом) і за правом представлення;

— випадків спадкування власності, вартість якої оподатковується за нульовою ставкою, та дарування земельних ділянок згідно із законом;

— визначення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд;

— розробки показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

За результатами проведеної нормативної оцінки земельної ділянки складається технічна документація. І є підстава: така вимога міститься у ст. 20 Закону № 1378.

Дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляють як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Видатки на виготовлення технічної документації на земельні ділянки та розробку експертних висновків здійснюють за КЕКВ 2240 (ср. ). Саме про це йдеться у пп. 2.2.4 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету.

Нагадаємо: Інструкція затверджена наказом Мінфіну від 12.03.12 р. № 333.

Отже, видатки на проведення грошової оцінки земельних ділянок (не лише нормативної, але й експертної) треба здійснювати за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Що стосується використання КТВК.

На нашу думку, нормативну грошову оцінку не можна проводити за КТВК 200200 «Охорона і раціональне використання земель». Адже цей КТВК «відповідає» за цільові кошти, які надходять до спеціального фонду та використовуються, зокрема, на захист земель, їх рекультивацію тощо. Тобто використання цих коштів на проведення нормативної грошової оцінки буде прирівнюватись до нецільового використання бюджетних коштів.

Нормативна грошова оцінка — це затверджений капіталізований рентний дохід, тобто дохід, який можна одержати із землі як із виробничого об’єкта і до якого не має відношення охорона земель.

Вважаємо, що нормативну грошову оцінку доцільно проводити за КТВК 160101 «Землеустрій».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі