Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про набрання чинності змінами до БК

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Коли набирає чинності Закон України від 26.11.15 р. № 836-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів»? Які зміни ним передбачені?

Закон України від 26.11.15 р. № 836-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів» (далі — Закон № 836) набрав чинності з 01.01.16 р.

Дата набрання чинності нормативно-правовим актом передбачена самим документом. Вперше Закон № 836 опубліковано у газеті «Голос України» від 12.12.15 р. № 235.

Багато експертів зазначають, що прийняття Закону № 836 дасть змогу забезпечити комплексний підхід до реформування системи надання адміністративних послуг у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та системи надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Законом № 836 до Бюджетного кодексу України внесені зміни, зокрема, до статей:

— 29 «Склад доходів Державного бюджету України»;

— 64 «Склад доходів загального фонду бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, міст Києва та Севастополя, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад»;

— 69 «Доходи загального фонду бюджетів міст районного значення, сільських, селищних бюджетів».

Розглянемо унесені зміни більш детально.

По-перше, із складу доходів загального фонду державного бюджету до складу доходів бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення, міст Києва та Севастополя, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, перенесена частина доходів. Зокрема доходи місцевих бюджетів доповнені:

1) адміністративним збором за:

— державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що здійснюється виконавчими органами міських рад міст республіканського АР Крим та обласного значення, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями, який зараховується до місцевих бюджетів за місцем надання послуг;

— проведення державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, що здійснюється виконавчими органами міських рад міст республіканського АР Крим та обласного значення, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями, який зараховується до місцевих бюджетів за місцем надання послуг;

2) платою за скорочення термінів надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, а також плати за надання інших платних послуг, пов’язаних з такою державною реєстрацією, що здійснюється виконавчими органами міських рад міст республіканського АР Крим та обласного значення, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями, яка зараховується до місцевих бюджетів за місцем надання послуг.

По-друге, до доходів загального фонду бюджетів міст районного значення, сільських, селищних бюджетів віднесено:

— адміністративний збір за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що здійснюється виконавчими органами сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад, який зараховується до місцевих бюджетів за місцем надання послуг;

— плату за скорочення термінів надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також плату за надання інших платних послуг, пов’язаних з такою державною реєстрацією, що здійснюється виконавчими органами сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад, яка зараховується до місцевих бюджетів за місцем надання послуг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі