Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про відповідальну за діловодство особу

Федченко Л., головний редактор
Яка посадова особа у сільській раді відповідальна за діловодство — сільський голова чи секретар ради, якщо у штаті нашої сільської ради немає посади спеціаліста-діловода, а тим паче окремого структурного підрозділу з діловодства?

Відповідь на це запитання міститься у Правилах організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18.06.15 р. № 1000/5 та зареєстрованих у Мін’юсті 22.06.15 р. за № 736/27181 (далі — Правила).

Відповідно до п. 6 Правил керівник установи відповідає за збереженість службових документів та інформації, яку вони містять; функціонування системи захисту документаційного фонду від незаконного доступу; втрату і несанкціоноване знищення документів; порушення правил користування документами.

За зміст, якість підготовки та оформлення на належному рівні документів, а також організацію діловодства та зберігання документів у структурних підрозділах відповідають їх керівники, тобто керівники структурних підрозділів.

Згідно з п. 7 Правил організація діловодства в установах покладається на самостійні структурні підрозділи з діловодства (документаційного забезпечення), загальні відділи, канцелярії тощо або особу, відповідальну за діловодство в установі, — секретаря, діловода, які й будуть здійснювати функції служби діловодства в установі. У структурних підрозділах ці функції покладаються на спеціально призначену для цього особу, у посадовій інструкції якої зазначаються ці обов’язки.

У вашому випадку доцільно покласти функції з організації діловодства в установі на конкретного працівника, наприклад, секретаря ради. Проте не забувайте, що рішення про покладання будь-яких додаткових функцій на працівника мають бути належним чином оформлені.

Перш за все, сільський голова має видати розпорядження про покладання на особу функцій з організації діловодства у сільській раді. Окрім цього, працівник має ознайомитися з розпорядженням під особистий підпис та з новою редакцією своєї посадової інструкції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі