Теми статей
Обрати теми

Договірні відносини: постачання природного газу побутовим споживачам

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
Протягом першого кварталу 2016 року будуть змінені договірні відносини з побутовими споживачами природного газу. Типовий договір не надсилатиметься споживачам, а буде запропоновано ознайомитись із його змістом на офіційному сайті. Пропоную зупинитись на важливих моментах Типового договору.

Пропозиція укласти договір

01.12.15 р. набула чинності постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30.09.15 р. № 2500 «Про затвердження Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам»1. На виконання вимог Постанови суб’єктам господарювання, що здійснюють на підставі ліцензії діяльність з постачання природного газу побутовим споживачам, необхідно привести свої договірні відносини у відповідність до вимог Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам у тримісячний строк з дати набрання чинності цією Постановою — тобто до 01.03.16 р.

1 Далі за текстом — Постанова.

Протягом найближчого часу на адресу споживачів природного газу мають прийти листи-пропозиції укласти договори на постачання природного газу. Дані договори за своїм типом є договорами приєднання, тобто споживач не може змінити умови договору, а може лише прийняти їх або відмовитись від їх прийняття і, як наслідок, відмовитися від отримання усіх послуг постачальника. До листа-пропозиції буде додано заяву-приєднання, підписання якої буде свідчити про укладення договору з постачальником природного газу на умовах Типового договору.

Розробляючи пропозицію укласти договір, який є додатком до Постанови, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вирішила підстрахуватися, розуміючи, що не всі споживачі підпишуть заяву-приєднання та надішлють її на адресу постачальника, а тому прописала, що підтвердженням (акцептуванням) приєднання до умов договору є підписана та повернута заява-приєднання, та/або сплачений рахунок (квитанція) постачальника за поставлений природний газ, та/або документальне підтвердження споживання природного газу. З огляду на це, ми всі будемо вважатися такими, що приєднались до умов Типового договору.

У разі незгоди укласти договір з постачальником із спеціальними обов’язками та за відсутності укладеного в установленому порядку договору постачання природного газу з іншим постачальником споживач не має права споживати природний газ із газорозподільної системи та повинен подати до оператора газорозподільної мережі письмову заяву про припинення розподілу природного газу на його об’єкт.

Ознайомитись з умовами Типового договору можливо на офіційному сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та на сайті постачальника в мережі Інтернет.

Заява-приєднання

Заява-приєднання також є типовою, вона має бути надіслана споживачам разом із листом-пропозицією. У заяві-приєднанні споживачу необхідно буде зазначити:

1

вид об’єкта (приватний будинок, квартира, комунальна квартира, літня кухня тощо)

2

адреса об’єкта

3

найменування оператора газорозподільної мережі, з яким споживач уклав договір розподілу природного газу (можливо, буде уже заповнено постачальником)

4

персональний код ідентифікації споживача як суб’єкта ринку природного газу, присвоєний оператором газорозподільної мережі

Споживач має обрати спосіб розрахунків з постачання природного газу: на підставі даних оператора газорозподільної мережі про об’єм (обсяг) газу, визначений за договором розподілу природного газу, за підсумками місяця або за плановою величиною середньомісячного споживання природного газу. При цьому, у разі обрання розрахунку за плановою величиною постачальник зобов’язується не рідше одного разу на 6 місяців здійснювати звіряння фактичного об’єму (обсягу) газу за даними оператора газорозподільної мережі та здійснювати відповідний перерахунок споживачу.

Також споживач має обрати спосіб оплати за надані послуги: за квитанціями розрахункової книжки постачальника чи за платіжними документами (рахунками), які виписує постачальник.

За наявності іншого співвласника об’єкта споживача або за відсутності у споживача документа, яким власник (співвласник) об’єкта уповноважує його на укладання договору, заява-приєднання додатково має містити погоджувальний підпис такого власника (співвласника).

Якщо постачальником є суб’єкт господарювання, на якого відповідно до ст. 11 Закону України від 09.04.15 р. № 329-VIII «Про ринок природного газу» покладені спеціальні обов’язки з постачання природного газу побутовим споживачам, заява-приєднання також має містити прізвище, ім’я та по батькові пільговика, розмір пільги та інформацію про підтверджувальний документ.

Типовий договір

Типовий договір постачання природного газу побутовим споживачам є публічним і регламентує порядок та умови постачання природного газу споживачу як товарної продукції постачальником. За Типовим договором постачальник зобов’язується постачати природний газ споживачу в необхідних для нього об’ємах (обсягах), а споживач зобов’язується своєчасно сплачувати постачальнику вартість природного газу у розмірі, строки та порядку, що визначені цим договором.

Обов’язковою умовою для постачання природного газу споживачу є наявність у споживача укладеного в установленому порядку з оператором газорозподільної мережі договору розподілу природного газу, на підставі якого споживач набуває право правомірно відбирати газ із газорозподільної системи.

Використання природного газу може здійснюватися споживачем виключно на власні побутові потреби, у тому числі для приготування їжі, підігріву води та опалення своїх жилих приміщень, що не включає професійну та комерційну діяльність.

Оплата газопостачання

Ціна послуг є суттєвою умовою договору. Ціна на газ має зазначатися постачальником у платіжних документах (рахунках та/або квитанціях абонентської книжки) про сплату послуг за цим договором, у тому числі у разі її зміни. У випадках застосування до споживача диференційованих цін на природний газ суми, вказані в рахунках, відображають кожну таку диференційовану ціну окремо.

Розрахунковим періодом за Типовим договором є календарний місяць. Об’єм (обсяг) постачання та споживання природного газу споживачем за розрахунковий період визначається одним із нижченаведених способів:

1) за даними оператора газорозподільної мережі за підсумками розрахункового періоду, що містяться в базі даних оператора газотранспортної системи та доведені споживачу відповідно до умов договору розподілу природного газу;

2) або за плановими величинами середньомісячного споживання газу в опалювальний або міжопалювальний період.

Якщо об’єми (обсяги) постачання та споживання природного газу будуть визначатись за плановими величинами, їх значення не можуть використовуватися постачальником при здійсненні балансування газотранспортної системи України. За відхилення нарахованих сум за плановими величинами та величинами фактичного споживання за даними оператора газорозподільної мережі пеня не стягується.

Споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за договором через банківську платіжну систему, шляхом онлайн-переказу, поштового переказу, внесення готівки через касу постачальника та в інший не заборонений чинним законодавством спосіб.

При розрахунку за квитанціями абонентської книжки постачальника споживач самостійно розраховує суму платежу та сплачує його постачальнику не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Оплата рахунка постачальника про оплату послуг за договором має бути здійснена споживачем в термін, визначений в рахунку, який не може бути меншим 5 робочих днів з моменту отримання споживачем цього рахунка.

Усі платіжні документи, що виставляються постачальником споживачу, мають містити чітку інформацію про суму платежу, порядок та строки оплати, що погоджені сторонами договору.

Оплата вартості послуг з газопостачання за договором здійснюється споживачем виключно шляхом перерахування коштів на поточний рахунок постачальника. Виключенням є постачальник, на якого в установленому законодавством порядку покладені спеціальні обов’язки, якому кошти мають перераховуватися на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання.

У разі отримання субсидії та/або пільг з оплати природного газу споживач вносить плату в установленому законодавством порядку, але за умови, що постачальник є суб’єктом, на якого в установленому законодавством порядку покладені спеціальні обов’язки.

Інформація про наявність пільг на дату укладення договору визначається у заяві-приєднанні. Якщо в подальшому споживач чи його члени сім’ї набудуть права на пільги з оплати природного газу, споживач повинен невідкладно звернутися до постачальника з письмовою заявою та документами, що підтверджують право на пільги.

Заборгованість

Якщо споживач не здійснив оплату протягом 10 днів після встановленого строку, постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання природного газу споживачу у порядку, визначеному договором.

У разі порушення споживачем строків оплати споживач сплачує за вимогою постачальника пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

У разі виникнення у споживача заборгованості за послуги з газопостачання він повинен звернутися до постачальника із заявою про складення графіка погашення заборгованості на строк не більше 12 місяців та за вимогою постачальника подати довідки, що підтверджують неплатоспроможність споживача. Графік погашення заборгованості оформлюється додатком до договору або окремим договором про реструктуризацію заборгованості. Укладення сторонами та дотримання споживачем графіка погашення заборгованості не звільняє останнього від здійснення поточних платежів.

У разі відсутності графіка погашення заборгованості постачальник має право грошові кошти, отримані від споживача в поточному розрахунковому періоді, зарахувати в рахунок погашення існуючої заборгованості споживача відповідно до черговості її виникнення.

Якщо споживач не погоджується з рахунком постачальника (не згоден із розрахованою сумою тощо) та має намір оскаржувати його, споживач сплачує рахунок у тій частині, що ним не оспорюється. При цьому споживач у зручний для нього спосіб (за телефоном, визначеним на сайті постачальника, через особистий кабінет або письмово) має звернутися до постачальника за відповідними роз’ясненнями.

У разі отримання такого звернення постачальник зобов’язується невідкладно та у термін, достатній для його аналізу (не перевищуючи терміни, встановлені законодавством), надати відповідне роз’яснення чи здійснити перерахунок споживачу.

До вирішення спору по суті величина нарахування встановлюється відповідно до даних постачальника.

Якщо споживач обере на відповідний розрахунковий період іншого постачальника або буде ініціювати розірвання чи припинення цього договору, він має в установленому Правилами постачання порядку попередити про це діючого постачальника та повністю розрахуватися з ним відповідно до умов договору. За наявності простроченої заборгованості за послуги з газопостачання за договором перед діючим постачальником споживач не має права обирати на розрахунковий період іншого (ніж діючий) постачальника.

Права споживача

Споживач має право:

1

отримувати послуги постачання природного газу на умовах, визначених договором

2

у чіткий та прозорий спосіб безоплатно отримувати всю інформацію стосовно його прав та послуг, що надаються постачальником, та інформацію про ціну природного газу, порядок оплати за спожитий природний газ, а також іншу інформацію

3

безоплатно отримувати інформацію про обсяги та інші показання власного споживання природного газу

4

звертатися до постачальника для вирішення будь-яких питань, пов’язаних з виконанням договору

5

вимагати від постачальника надання письмової форми договору, завіреної печаткою (за наявності) постачальника

6

вимагати від постачальника пояснень щодо отриманих рахунків і у випадку незгоди з порядком розрахунків або розрахованою сумою вимагати проведення звірки розрахункових даних та/або оскаржувати їх в установленому порядку

7

проводити звіряння фактичних розрахунків з підписанням відповідного акта

8

за умови відсутності заборгованості перед постачальником перейти на постачання природного газу до іншого постачальника та/або достроково призупинити чи розірвати договір у встановленому порядку

9

оскаржувати будь-які несанкціоновані, неправомірні чи інші дії постачальника, що порушують права споживача, та брати участь у розгляді цих скарг

10

отримувати відшкодування збитків від постачальника, що понесені споживачем у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням постачальником своїх зобов’язань перед споживачем

Обов’язки споживача

Споживач зобов’язаний:

1

забезпечувати своєчасну та повну оплату послуг

2

укласти в установленому порядку договір розподілу природного газу з оператором газорозподільної мережі для набуття права правомірного відбору газу із газорозподільної системи та фізичної доставки газу до межі балансової належності об’єкта споживача

3

своєчасно повідомляти постачальника про всі зміни щодо персоніфікованих даних в заяві-приєднанні

4

раціонально використовувати природний газ, обережно поводитися з газовими приладами і пристроями та використовувати отриманий природний газ виключно для власних побутових потреб

5

не допускати несанкціонованого відбору природного газу

6

не пізніше ніж за сім днів до звільнення приміщення або повного припинення споживання природного газу письмово повідомити постачальника про розірвання договору та розрахуватися за спожитий природний газ

7

проводити на вимогу постачальника звіряння фактично використаних обсягів природного газу з підписанням відповідного акта та пред’являти платіжні документи на вимогу постачальника для перевірки правильності оплати

8

відшкодовувати постачальнику збитки, понесені ним у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням споживачем своїх зобов’язань

9

в установленому порядку своєчасно повідомити постачальника про перехід на поставку природного газу до іншого постачальника та остаточно розрахуватись з діючим постачальником

10

здійснити відповідні заходи з укладання договору постачання природного газу з іншим постачальником у разі отримання від діючого постачальника повідомлення про неможливість подальшого виконання договору

11

безперешкодно допускати у свої житлові та підсобні приміщення, де розташовані газові прилади і пристрої, лічильники газу, представників постачальника після пред’явлення ними відповідних службових посвідчень для звіряння показань фактично використаних обсягів природного газу

Обов’язки постачальника

Постачальник зобов’язаний:

1

забезпечити безперервне постачання природного газу в порядку та на умовах, визначених договором

2

забезпечувати належну якість надання послуг з постачання природного газу

3

обчислювати і виставляти рахунки споживачу за поставлений природний газ

4

надавати споживачу інформацію про свої послуги, ціни на природний газ, порядок оплати за спожитий природний газ, іншу інформацію, що вимагається чинними нормативно-правовими актами, а також інформацію про ефективне споживання природного газу. Така інформація оприлюднюється на сайті постачальника і безкоштовно надається споживачу на його запит

5

публікувати на сайті (і в передбачених законодавством випадках в засобах масової інформації) детальну інформацію про зміну ціни на природний газ за п’ять днів до введення її у дію

6

видавати споживачеві безоплатно розрахункові книжки з бланками квитанцій, платіжні документи та форми звернень

7

розглядати в установленому законодавством порядку звернення споживача, зокрема з питань нарахувань за природний газ, і за наявності відповідних підстав задовольняти його вимоги

8

забезпечувати належну організацію власної роботи для можливості передачі та обробки звернення споживача з питань, що пов’язані з виконанням договору

9

приймати плату за надані послуги будь-яким із способів, що передбачені договором

10

відшкодовувати збитки, понесені споживачем у випадку невиконання або неналежного виконання постачальником своїх зобов’язань

11

інформувати споживача про умови гарантованого постачання природного газу постачальником, на якого в установленому законодавством порядку покладені спеціальні обов’язки з постачання природного газу побутовим споживачам

12

забезпечувати конфіденційність даних, які отримуються від споживача

13

протягом трьох днів від дати, коли постачальнику стало відомо про неспроможність продовжувати постачання природного газу споживачу, він зобов’язується поінформувати споживача про його право:

– вибрати іншого постачальника та про наслідки невиконання цього;

– перейти до постачальника, на якого в установленому порядку покладені спеціальні обов’язки (за його наявності), який не має права відмовити споживачу в укладанні договору постачання природного газу;

– на відшкодування збитків, завданих у зв’язку з неможливістю подальшого виконання постачальником своїх зобов’язань

Строк дії договору

Договір із споживачем укладається на невизначений строк. У разі внесення в установленому законодавством порядку змін до змісту Типового договору сторони погоджуються з такими змінами без додаткового підписання будь-яких документів.

За умови відсутності заборгованості та виконання своїх зобов’язань перед постачальником споживач має право розірвати договір в будь-який час без сплати будь-яких штрафних санкцій чи іншої фінансової компенсації шляхом надання постачальнику одностороннього письмового повідомлення щонайменше за 3 тижні до бажаної дати розірвання.

Дія договору також припиняється у разі втрати постачальником ліцензії на постачання, банкрутства або припинення господарської діяльності та зміни власника об’єкта споживача.

У разі звільнення займаного приміщення (остаточного припинення користування природним газом) споживач зобов’язаний повідомити про це постачальника не пізніше ніж за 20 робочих днів до дня звільнення приміщення (остаточного припинення користування природним газом) та остаточно з ним розрахуватись.

У разі неповідомлення або несвоєчасного повідомлення споживачем постачальника про звільнення приміщення (остаточне припинення користування природним газом) споживач зобов’язаний здійснювати оплату послуг за договором на загальних підставах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі