Теми статей
Обрати теми

Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам

Бондаренко К., експерт із соціальних питань
З 1 січня 2016 року набув чинності Закон, яким внесено зміни до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» та впорядковано розміри державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства підгрупи «А» І групи. Відтепер усунені невідповідності у виплатах цій категорії громадян, коли особи з інвалідністю після досягнення 18 років починали отримувати менший розмір допомоги, ніж раніше. Проте, це не єдиний крок за останні місяці на шляху до справедливості у соціальних виплатах особам з інвалідністю.

img 1

Наше законодавство стрімко змінюється в усіх напрямках. Не є винятком питання призначення соціальної допомоги особам з інвалідністю — лише за останні 2 місяці нормативно-правові акти з цього питання удосконалювались двічі.

Так, з 1 грудня 2015 року Уряд прийняв постанову від 18.11.15 р. № 954 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 березня 2008 р. № 265». Цими змінами забезпечена виплата пенсії інвалідам III групи загального захворювання та державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам на рівні не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність1. Раніше розмір цих виплат обмежувався 949 грн., тоді як розмір ПМВП становив з 1 вересня 2015 року 1074 грн.

1 Далі за текстом — ПМВП.

З 1 січня 2016 року врегульоване питання нарахування державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства підгрупи «А» І групи. Щомісячний розмір державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд цій категорії відтепер не може бути менший, ніж розмір державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд, що виплачується на дітей-інвалідів підгрупи «А» віком від 6 до 18 років.

Давайте розглянемо, як визначається розмір допомоги, що отримує інвалід з дитинства або дитина-інвалід. Отже, складовими державної соціальної допомоги є:

основний розмір державної соціальної допомоги

ст. 2 Закону України від 16.11.2000 р. № 2109-III «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам»2

підвищення до основного розміру державної соціальної допомоги

ст. 30 Закону України від 28.02.91 р. № 796-XII «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

надбавка на догляд

ст. 3 Закону № 2109

щомісячна державна адресна допомога

постанова КМУ від 26.03.08 р. № 265 «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян»

щомісячна доплата

п. 2 ст. 18 Закону № 2109

2 Далі за текстом — Закон № 2109.

При цьому величина наведених у таблиці складових та їх набір різний для різних категорій інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів. Давайте розглянемо це питання докладніше.

Основний розмір державної соціальної допомоги визначається у відсотках до ПМВП.

Категорія отримувача допомоги

Відсоток до ПМВП

Інвалід з дитинства I групи (підгрупи «А» та «Б»)

100 %

Інвалід з дитинства II групи

80 %

Інвалід з дитинства III групи

60 %

Діти-інваліди віком до 18 років

70 %

Підвищення до основного розміру державної соціальної допомоги призначається лише на дітей-інвалідів віком до 18 років, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Цій категорії дітей розмір допомоги підвищується на 50 % і складає 105 % ПМВП.

Надбавка на догляд призначається залежно від певних умов у відсотках до прожиткового мінімуму для відповідної категорії осіб.

Категорія отримувача

Умови призначення

Розмір

Інвалід з дитинства

I групи підгрупи «А»

без будь-яких умов

75 % ПМВП

Інвалід з дитинства

I групи підгрупи «Б»

без будь-яких умов

50 % ПМВП

Інвалід з дитинства

II та III групи

за умови, що інвалід є одиноким (тобто не має працездатних родичів, зобов’язаних за законом його утримувати) та за висновком медико-соціальної експертної комісії потребує постійного стороннього догляду

15 % ПМВП

Діти-інваліди підгрупи «А»

призначається одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються (крім заочної форми навчання), не проходять службу, не займають виборну посаду і фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, або у разі перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, у відпустці без збереження заробітної плати (якщо дитина-інвалід потребує домашнього догляду, і вони фактично здійснюють догляд за нею). Одинокій матері (одинокому батьку) надбавка на догляд призначається без будь-яких умов

100 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку

Діти-інваліди

50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку

Щомісячна державна адресна допомога надається у разі, коли щомісячний розмір державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам (з урахуванням надбавок, підвищень, сум індексації) не досягає ПМВП. Її розмір визначається як різниця між розміром ПМВП та розрахунковим розміром державної соціальної допомоги (з урахуванням надбавок, підвищень, сум індексації). Наприклад, визначимо загальний розмір державної соціальної допомоги інваліду з дитинства ІІ групи у січні 2016 року. Основний розмір допомоги — 859,20 грн. (80 % ПМВП (1074,00 грн.)). Права на надбавку на догляд особа не має, оскільки не є одинокою. Через те, що розрахований розмір допомоги (859,20 грн.) не досягає розміру ПМВП (1074,00 грн.), інваліду надається щомісячна державна адресна допомога у сумі 214,80 грн. (1074,00 - 859,20 = 214,80). Таким чином, загальний розмір державної соціальної допомоги інваліду становить 1074,00 грн. (859,20 допомога + + 214,80 адресна допомога).

Щомісячна доплата передбачена лише інвалідам з дитинства підгрупи «А» І групи в тих випадках, коли щомісячний розмір призначеної йому державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд не досягає розміру державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд, що виплачується на дітей-інвалідів підгрупи «А» віком від 6 до 18 років. Розмір щомісячної доплати визначається як різниця між розміром державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд, що виплачується на дітей-інвалідів підгрупи «А» віком від 6 до 18 років, та розміром призначених інваліду з дитинства підгрупи «А» І групи державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд. Наприклад, визначимо загальний розмір державної соціальної допомоги інваліду з дитинства підгрупи «А» І групи у січні 2016 року. Основний розмір допомоги — 1074,00 грн. (100 % ПМВП (1074,00 грн.)). Надбавка на догляд становить 805,50 грн. (75 % ПМВП (1074,00 х х 0,75 = 805,50)). Загальний розрахунковий розмір допомоги з надбавкою на догляд складає 1879,50 грн. (1074,00 + 805,50 = 1879,50). Для порівняння: у січні 2016 року загальний розмір державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд, що виплачується на дітей-інвалідів підгрупи «А» віком від 6 до 18 років, становить 2206,80 грн. Таким чином, доплата інваліду з дитинства підгрупи «А» І групи у січні 2016 року становить 327,30 грн. (2206,80 - 1879,50 = 327,30).

Загальний розмір державної соціальної допомоги інваліду з дитинства підгрупи »А» І групи у січні 2016 року становить 2206,80 грн. (1074,00 допомога + 805,50 допомога на догляд + 327,30 доплата).

Нагадаю, що право на державну соціальну допомогу мають інваліди з дитинства і діти-інваліди віком до 18 років.

Увага! У разі якщо інвалід з дитинства та дитина-інвалід мають одночасно право на державну соціальну допомогу та пенсію, їм призначається один із видів виплат за їх вибором. При цьому, якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до Закону № 2109, ці виплати призначаються одночасно.

Для отримання державної соціальної допомоги необхідно надати (особисто або поштою) до управління соціального захисту населення за місцем проживання такі документи:

1

заяву за формою, що затверджується наказом Мінсоцполітики

2

паспорт або в разі його відсутності інший документ, що може засвідчувати особу, яка подає заяву

3

довідку про реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті)

4

оригінал та копію свідоцтва про народження дитини-інваліда

5

довідку з місця навчання із зазначенням факту перебування на повному державному утриманні

6

довідку про місце проживання інваліда з дитинства або дитини-інваліда або копію паспорта інваліда з дитинства або дитини-інваліда з відомостями про місце проживання

7

довідку про місце проживання законного представника, піклувальника, який подав заяву, або копію паспорта з відомостями про місце проживання

Додатково (залежно від обставин) подається:

8

копія рішення про встановлення опіки чи піклування (для опікуна або піклувальника)

9

копія посвідки на постійне або тимчасове проживання (для іноземців та осіб без громадянства)

10

довідка місцевого органу з питань соціального захисту населення про те, що другий із законних представників не отримує державну соціальну допомогу на дитину-інваліда за місцем свого проживання (якщо законний представник проживає за іншою адресою, ніж дитина-інвалід)

11

довідка про неодержання допомоги в місцевому органі з питань соціального захисту населення за місцем постійного проживання (у разі звернення до органу з питань соціального захисту населення за місцем фактичного проживання)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі