Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про нарахування ЄСВ на виплату середнього заробітку

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
У депутата нашої ради закінчився строк повноважень. Чи треба нараховувати єдиний внесок на суму середньої заробітної плати, яку виплачуємо із місцевого бюджету колишньому депутату ради, який працював у раді на постійній основі, у разі закінчення строку його повноважень на період працевлаштування?

Спочатку згадаємо вимогу, закріплену у ч. 2 ст. 33 Закону України від 11.07.02 р. № 93-IV «Про статус депутатів місцевих рад».

Так, депутату місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, після закінчення строку таких повноважень надається попередня робота (посада), а за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою депутата, на іншому підприємстві, в установі, організації.

Отже, у разі:

— неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, однак не більше 6 місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді у раді. Така заробітна плата виплачується йому з місцевого бюджету;

— коли колишній депутат місцевої ради має право на пенсійне забезпечення чи йому призначена пенсія за віком, по інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугу років відповідно до закону, середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді в раді, за ним не зберігається.

Платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) за депутата є саме місцева рада, в якій він працює. Підставою для такого висновку виступає абз. 2 ч. 1 ст. 4 та ст. 7 Закону України від 08.07.10 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Нагадаємо її: платниками ЄСВ є роботодавці — підприємства, установи та організації, інші ЮО, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством. Базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі (визначаються відповідно до Закону України від 24.03.95 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці») та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Виходячи з цього, місцева рада не повинна нараховувати, обчислювати та сплачувати ЄВ за застрахованих осіб (осіб, які працюють на виборних посадах) після закінчення строку їх повноважень. Адже рада вже не несе обов’язку страхувальника по відношенню до колишнього депутата і не є його роботодавцем.

Відтак й на дохід у вигляді відшкодування у розмірі середньої заробітної плати депутата місцевої ради, яка зберігається після закінчення строку повноважень такого депутата, на період працевлаштування (але не більше 6 місяців) ЄВ нараховувати не треба. Законодавчих підстав для цього немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі