Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про дату початку використання орендованої земельної ділянки

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Сільська рада має намір укласти договір оренди з фізичною особою-підприємцем, який бажає орендувати земельну ділянку комунальної власності. З якої дати орендар отримає можливість використовувати таку земельну ділянку — з дати, зазначеної у договорі оренди? Чи повинен орендар подавати до територіального органу Фіскальної служби України копію договору оренди такої ділянки?

Почнемо з першого запитання, відповідь на яке міститься у ст. 125 Земельного кодексу України та ст. 17 Закону України від 06.10.98 р. № 161-XIV «Про оренду землі» (далі — Закон № 161).

Зокрема, цими документами зазначено, що:

— право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав;

— об’єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом.

Тобто, орендар має право користуватись земельною ділянкою, яка надана йому в оренду, з моменту державної реєстрації.

Зауважимо: у листі Державної фіскальної служби України від 14.03.16 р. № 5466/6/99-99-19-03-02-15 фіскали зазначили, що за відсутності належним чином зареєстрованого правовстановлюючого документа відповідна земельна ділянка не може вважатись такою, що знаходиться у власності чи на праві оренди в особи, яка фактично нею володіє.

Відповідь на друге запитання можна знайти на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» у категорії 112.05.

Фіскали зазначили, що орендар земельної ділянки зобов’язаний у п’ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору відповідному контролюючому органу.

Зауважимо: їх думка небезпідставна. Адже така вимога міститься у ст. 25 Закону № 161.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі