Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про надання містобудівних умов за відсутності плану зонування чи детального плану

Брусенцова Я., юрист-аналітик ВБ «Фактор»
Чи можливе надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки у разі відсутності плану зонування чи детального плану?

Нагадаємо: загальні вимоги щодо надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки (далі — містобудівні умови та обмеження) визначено в Законі України від 17.02.11 р. № 3038-VI «Про регулювання містобудівної діяльності» (далі — Закон № 3038).

Детальний же механізм надання містобудівних умов та обмежень виписано в Порядку надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, їх склад та зміст (далі — Порядок № 109), затвердженому наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 07.07.11 р. № 109 (далі — Міністерство).

Закон № 3038 містить норму, яка майже паралізувала починаючи з 01.01.15 р. можливість надання містобудівних умов та обмежень (її закріплено у п. 6 розд. V «Прикінцеві положення» цього Закону). Згідно з нею рішення щодо визначення та надання містобудівних умов і обмежень на територіях, де відповідно до цього Закону не затверджені плани зонування або детальні плани територій, дозволялось приймати з урахуванням попередніх планувальних рішень у межах встановленого законодавством строку, а саме до 01.01.15 р.

Слід також нагадати, що, крім іншого, з означеної дати було заборонено надання земельних ділянок для містобудівних потреб, якщо для відповідної території не розроблений план зонування території або детальний план (п. 61 розд. V «Прикінцеві положення» Закону № 3038). Цією нормою, зокрема, визначено, що дія ч. 3 та 4 ст. 24 вказаного Закону до 1 січня 2015 року не поширюється на території, де відповідно до цього Закону не затверджені плани зонування або детальні плани територій. Відповідно, згаданими нормами встановлено, що у разі відсутності плану зонування або детального плану території, затвердженого згідно з вимогами Закону № 3038, передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб забороняється.

Отже, в зв’язку з наведеними вимогами Закону № 3038 більшість рад (в яких відсутні плани зонування територій та детальні плани) опинилася в незручному становищі: звернення заявників про надання земельних ділянок для містобудівних потреб, а також містобудівних умов та обмежень вже майже півтора року, як правило, залишаються без позитивних результатів.

На жаль, станом на сьогодні в багатьох регіонах ситуація не змінюється: документація не розроблена, а особи, які бажають отримати земельні ділянки для містобудівних потреб або містобудівні умови та обмеження, позбавлені цього права.

Слід зазначити, що до Верховної Ради України внесені законопроекти, які пропонують подовжити термін дії п.п. 6 та 61 розд. «Прикінцеві положення» Закону № 3038 і таким чином зняти існуючі проблемні моменти. Але поки що вони не розглядалися...

На допомогу прийшло Міністерство, яке на своєму сайті висловило позицію, зокрема, щодо можливості надання містобудівних умов та обмежень за наявності генерального плану населеного пункту і відсутності плану зонування територій та детального плану.

Так, в обґрунтування своєї думки Міністерство посилається на ч. 4 та 5 ст. 29 Закону № 3038, якою встановлено, що уповноважений орган містобудування та архітектури визначає відповідність намірів щодо забудови земельної ділянки вимогам містобудівної документації на місцевому рівні, а рішення про відмову у наданні містобудівних умов та обмежень приймає у разі невідповідності намірів щодо забудови земельної ділянки вимогам містобудівної документації на місцевому рівні. Крім того, п. 2.4 Порядку № 109 також визначено, що підставою для відмови у видачі містобудівних умов і обмежень є невідповідність намірів забудови земельної ділянки положенням відповідної містобудівної документації на місцевому рівні.

Таким чином, Міністерство підводить до змісту ст. 16 Закону № 3038, яка до містобудівної документації на місцевому рівні, крім плану зонування та детального плану території, відносить генеральний план населеного пункту. Це уможливлює, на думку Міністерства, визначення та надання містобудівних умов та обмежень на підставі наявного лише генерального плану, якщо він містить актуальні проектні рішення на територію перспективного будівництва.

Увага! Позиція Міністерства не стосується надання земельних ділянок для містобудівних потреб у разі відсутності плану зонування території або детального плану.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі