Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про рахунки для зарахування адміністративного збору

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
З 04.04.16 р. за реєстрацію / зняття з реєстрації місця проживання замість державного мита стягується адміністративний збір, який становить 0,0085 розміру мінімальної заробітної плати. Такий збір має надходити до місцевого бюджету відповідно до вимог Закону України від 10.12.15 р. № 888-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» та постанови КМУ від 02.03.16 р. № 207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру». В органів місцевого самоврядування виникає запитання: на який рахунок фізичні та юридичні особи мають сплачувати такий збір, аби він потрапив до місцевого бюджету? Де взяти таку інформацію?
  • Дійсно, переліченими вами нормативно-правовими документами встановлено, що за реєстрацію місця проживання і за зняття з реєстрації місця проживання стягується адміністративний збір.

    Крім того, у випадку проведення реєстрації місця проживання з одночасним зняттям з реєстрації попереднього місця проживання адміністративний збір сплачується одноразово.

    З 04.04.16 р. відповідно до ст. 6 Закону України від 11.12.03 р. № 1382-IV «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

    Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

    Реєстрація місця проживання особи здійснюється в день подання особою документів. Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена органом реєстрації з одночасним зняттям з попереднього місця проживання.

    У разі якщо особа не може самостійно звернутись до органу реєстрації, реєстрація може бути здійснена за зверненням її законного представника або представника на підставі довіреності, посвідченої в установленому законом порядку.

    Зауважимо: у випадку порушення строків реєстрації адміністративний збір треба сплатити у трикратному розмірі – 0,0255 розміру мінімальної заробітної плати.

    Куди сплачувати такий збір?

    Постановою КМУ від 16.02.11 р. № 106 «Деякі питання ведення обліку податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету» визначено перелік податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету відповідно до переліку кодів бюджетної класифікації в розрізі органів, що контролюють справляння надходжень бюджету.

    Саме ці органи повинні забезпечити відповідно до законодавства здійснення постійного контролю за правильністю та своєчасністю надходження до державного та місцевих бюджетів податків, зборів, платежів та інших доходів згідно з переліком, а також ведення обліку таких платежів у розрізі платників з метою забезпечення повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів.

    За кодом доходів 22012500 контролюючими органами визначені «Центральні органи виконавчої влади, державні колегіальні органи, місцеві держадміністрації та органи місцевого самоврядування, які є відповідальними за надання адміністративних послуг та/або до сфери управління яких належать підприємства, установи і організації, що відповідно до закону мають повноваження з надання платних адміністративних послуг».

    Як ми вже зазначили, за реєстрацію місця проживання і за зняття з реєстрації місця проживання стягується адміністративний збір.

    Надходження такого збору до бюджету зараховують на рахунки 3321 «Кошти, які підлягають розподілу між рівнями бюджетів» за кодом класифікації доходів 22012500 «Плата за надання інших адміністративних послуг». Зазначені рахунки відкриваються на ім’я територіального органу Державної казначейської служби України для кожного місцевого бюджету (міських, селищних, сільських).

    Таким чином, для отримання реквізитів рахунків треба звертатись до відповідного контролюючого органу.

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі