Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про затвердження радою договорів та розпоряджень

Депутати нашої сільської ради наполягають, щоб усі договори, укладені сільським головою, та всі розпорядження, видані ним у міжсесійний період, доводилися до їх відома та затверджувалися на пленарному засіданні ради. Допоможіть розібратися: які розпорядження та договори необхідно доводити до відома депутатів сільської ради чи затверджувати рішенням сесії?

Перелік повноважень сільського, селищного, міського голови визначається ч. 4 ст. 42 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280).

Так, зокрема, сільському, селищному, міському голові п. 16 ч. 4 ст. 42 Закону № 280 надано повноваження укладати від імені територіальної громади, ради та її виконавчого комітету договори відповідно до законодавства, а з питань, віднесених до виключної компетенції ради, — подавати їх на затвердження відповідної ради. Тобто затвердженню радою підлягають лише договори, укладені сільським, селищним, міським головою з питань, віднесених до виключної компетенції ради. При цьому не має значення, коли ці договори укладено — у міжсесійний період чи під час проведення сесії ради. Інші договори затвердження рішенням ради не потребують.

Можливо, депутати мали на увазі вимогу ч. 6 ст. 42 Закону № 280 щодо підзвітності, підконтрольності та відповідальності сільського, селищного, міського голови. Так, згідно із вказаною нормою Закону № 280 при здійсненні наданих повноважень сільський, селищний, міський голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою, відповідальним — перед відповідною радою, а з питань здійснення виконавчими органами ради пов­новажень органів виконавчої влади — також підконтрольним відповідним органам виконавчої влади. Сільський, селищний, міський голова має щорічно звітувати відповідно сільській, селищній, міській раді про здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності виконавчими органами відповідної ради. Окрім цього, відповідно до ч. 7 ст. 42 Закону № 280 сільський, селищний, міський голова не рідше одного разу на рік має звітувати про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами. На вимогу не менше половини депутатів відповідної ради сільський, селищний, міський голова зобов’язаний прозвітувати перед радою про роботу виконавчих органів ради у будь-який визначений ними термін.

Стосовно доведення до відома депутатського корпусу розпоряджень, виданих сільським, селищним, міським головою, чинне законодавство у сфері місцевого самоврядування такої норми не містить, тому ця вимога депутатів не може бути виконана.

Нагадаємо, що сільський, селищний, міський голова відповідно до п. 20 ч. 4 ст. 42 Закону № 280 видає розпорядження у межах своїх повноважень. При цьому згідно з ч. 5 ст. 42 цього Закону несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому законом повноважень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі