Теми статей
Обрати теми

Що змінилося для ОМС з 1 травня?

Федченко Л., головний редактор
Кількість звернень до редакції із запитанням на кшталт «що змінилося для органів місцевого самоврядування1 з 1 травня?» протягом травня перевищила всі розумні межі — повідомлення на Форумі порталу «Бухгалтер.com.ua», листи на електронну пошту редакції та телефонні дзвінки. Жодне звернення не залишилося поза нашою увагою — відповіді отримали всі без винятку. Саме тому, що ж змінилося для ОМС та їх посадових осіб з 1 травня, а також тому, чи дійсно щось кардинально змінилося, присвячена ця стаття.
  • 1 Далі за текстом — ОМС.

    У чому справа?

    По-перше, справа у набутті з 1 травня чинності Законом України від 10.12.15 р. № 889-VIII «Про державну службу»2 та у зв’язку з цим частковій втраті чинності Законом України від 16.12.93 р. № 3723-XII «Про державну службу»3.

    2 Далі за текстом — «новий» Закон.

    3 Далі за текстом — «старий» Закон.

    По-друге, справа у тому, що відповідно до п. 2 розд. VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 07.06.01 р. № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування»4 дія «старого» Закону поширюється на органи і посадових осіб місцевого самоврядування в частині, що не суперечить Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону № 2493 та іншим законам України, що регулюють діяльність місцевого самоврядування.

    4 Далі за текстом — Закон № 2493.

    Так, відповідно до пп. 1 п. 2 розділу «Прикінцеві та перехідні положення» «нового» Закону визнано таким, що втратив чинність, «старий» Закон, крім ст. 37, що застосовується до осіб, зазначених у п. 10 і 12 цього розділу.

    Що мається на увазі?

    п. 10

    державні службовці, які на день набрання чинності «новим» Законом займають посади державної служби та мають не менш як 10 років стажу на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державних службовців, визначених ст. 25 «старого» Закону та актами КМУ, мають право на призначення пенсії відповідно до ст. 37 «старого» Закону у порядку, визначеному для осіб, які мають не менш як 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців

    п. 12

    для осіб, які на день набрання чинності «новим» Законом мають не менш як 20 років стажу на посадах, віднесених до відповідних категорій посад державної служби, визначених ст. 25 «старого» Закону та актами КМУ, зберігається право на призначення пенсії відповідно до ст. 37 «старого» Закону у порядку, визначеному для осіб, які мають не менш як 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців

    Отже, в решті положень «старий» Закон втратив чинність і більше не поширюється на посадових осіб місцевого самоврядування.

    Чим керуватися зараз?

    Постанова КМУ від 09.03.06 р. № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» втратила чинність лише стосовно працівників, розміри посадових окладів яких затверджені постановою КМУ від 05.05.16 р. № 323 «Про умови оплати праці працівників патронатних служб в державних органах». Тобто для ОМС вона є чинною і діє надалі.

    Постанова КМУ від 25.05.12 р. № 680 «Питання присвоєння рангів державним службовцям та визначення співвідношень між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування, війсь­ковими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями» втратила чинність на підставі постанови КМУ від 20.04.16 р. № 306 «Питання присвоєння рангів державних службовців та співвідношення між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування, військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями». Тобто відтепер нова постанова регламентує питання присвоєння рангу посадовій особі місцевого самоврядування, у разі якщо вона призначається на посаду державного службовця. Зокрема, відповідно до п. 3 нової постанови у разі призначення посадової особи ОМС на посаду державного службовця, на якій може бути присвоєно нижчий ранг, особі присвоюється такий ранг державного службовця, який вона мала відповідно до Закону України від 07.06.01 р. № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування». Співвідношення між рангами державних службовців та рангами посадових осіб місцевого самоврядування визначається з урахуванням категорії посад державної служби та посад в ОМС.

    Постанова КМУ від 27.04.94 р. № 250 «Про порядок і умови надання державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування додаткових оплачуваних відпусток» на підставі постанови КМУ від 06.04.16 р. № 270 «Про затвердження Порядку надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток» втратила чинність лише у частині надання державним службовцям додаткових оплачуваних відпусток. Тобто для ОМС вона є чинною і діє надалі.

    Постанова КМУ від 15.02.02 р. № 169 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на заміщення вакантних посад державних службовців» на підставі постанови КМУ від 25.03.16 р. № 246 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби» застосовується під час прийняття на службу в ОМС відповідно до Закону України від 07.06.01 р. № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування». Тобто ОМС і надалі користуються цим документом у своїй роботі.

    Постанова КМУ від 03.05.94 р. № 283 «Про порядок обчислення стажу державної служби» втратила чинність на підставі постанови КМУ від 25.03.16 р. № 229 «Про затвердження Порядку обчислення стажу державної служби», яка набула чинності одночасно із «новим» Законом. Це означає, що з 01.05.16 р. використовувати цей документ у роботі не можна.

    Натомість звертаємо увагу на п. 8 розділу «Прикінцеві та перехідні положення» «нового» Закону, згідно з яким стаж державної служби за періоди роботи (служби) до набрання чинності «новим» Законом обчислюється у порядку та на умовах, установлених на той час законодавством.

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі