Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про виплату середнього заробітку

Федченко Л., головний редактор
Колишній сільський голова виконував обов’язки старости до проведення в ОТГ перших виборів старост. Вибори відбулися, його старостою не обрано. Чи маємо виплачувати йому середній заробіток 6 місяців?
  • Відповідно до ч. 1 ст. 33 Закону України від 11.07.02 р. № 93-IV «Про статус депутатів місцевих рад» (далі — Закон № 93) у разі обрання депутата місцевої ради на виборну посаду у раді, на якій він працює на постійній основі, трудовий договір з ним за попереднім місцем роботи припиняється відповідно до законодавства. Згідно з ч. 2 цієї ж статті депутату після закінчення таких повноважень надається попередня робота (посада), а за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою депутата, на іншому підприємстві, в установі, організації.
    У разі неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за ним зберігається, але не більше 6 місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді у раді, що виплачується з відповідного місцевого бюджету.

    Щодо припинення трудового договору за поперед­нім місцем роботи — він припиняється за п. 5 ст. 36 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) у зв’язку із переходом на виборну посаду.

    Щодо неможливості надання відповідної роботи (посади) — вона має бути підтверджена. Наприклад, підприємство, установу чи організацію, на якій працював депутат до обрання на виборну посаду, ліквідовано, чи там відбулося скорочення чисельності або штату працівників (відсутня посада, яку займав депутат), чи інші обставини, які унеможливлюють працевлаштування на попереднє місце роботи.

    Відповідно до ч. 5 ст. 12 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» на сільських, селищних, міських голів поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад, якщо інше не встановлено законом.

    Для прийняття рішення у вашому випадку радимо уважно вивчити обставини на предмет відповідності їх нормам ч. 2 ст. 33 Закону № 93 щодо збереження середньої заробітної плати.

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі