Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про застосування рішення ОМС щодо затвердження нової нормативної грошової оцінки землі

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
З якого періоду суб’єкти господарювання мають застосовувати рішення органу місцевого самоврядування щодо нової нормативної грошової оцінки землі у межах населених пунктів, якщо в ньому зазначена дата, з якої воно діє?

Спочатку зауважимо, що рішення органу місцевого самоврядування (далі — ОМС) є обов’язковим для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території з урахуванням строків, визначених цим рішенням. Саме на цьому наголошує ч. 1 ст. 73 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280).

Рішення рад щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, офіційно ОМС має оприлюднити до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом. Про це говорить п. 271.2 ст. 271 Податкового кодексу України (далі — ПК).

Частиною 5 ст. 59 Закону № 280 визначено, що акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування нормативно-правового характеру набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо органом чи посадовою особою не встановлено пізніший строк введення цих актів у дію.

Тобто якщо у рішенні вказана дата вступу у дію нової нормативної грошової оцінки земельних ділянок, то саме з цієї дати така нормативна грошова оцінка і буде чинною та повинна застосовуватись суб’єктами господарювання при обчисленні, наприклад, плати за землю, оренди за земельні ділянки комунальної власності тощо. Але при цьому ОМС не треба забувати виконувати приписи, визначені п. 271.2 ст. 271 ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі