Теми статей
Обрати теми

«Старий новий» комп’ютер: як ставити на облік комп’ютерну техніку

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Приводом для написання статті стало наступне запитання від читача: «Сільська рада 5 років тому придбала комп’ютер у комплекті із клавіатурою та мишкою. На облік ми його поставили як єдиний об’єкт основного засобу. Зараз ми хочемо списати його, оскільки він знаходиться майже у неробочому стані, й придбати новий. Але у ньому добре функціонують мишка і клавіатура. Як тепер оприбуткувати їх? Чи буде це доходом установи, адже ми придбали їх також 5 років тому? Якщо так, то до якого фонду його віднести: до загального чи спеціального? Можливо, треба було взяти кожний елемент комп’ютера на облік окремо?» Знайдемо відповідь на поставлене запитання.

Почнемо з головного: ваш бухгалтер не припустився помилки при обліку придбаного комп’ютера 5 років тому, оскільки підхід до обліку основних засобів у вигляді комп’ютерної техніки майже не змінився.

Як і раніше, у бухгалтерському обліку комп’ютер може обліковуватись як один об’єкт основних засобів або як кілька окремих об’єктів. Чому?

Відповідно до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби»1 одиницею обліку основних засобів є об’єкт основних засобів, а саме:

1 Затверджений наказом Мінфіну від 12.10.10 р. № 1202, далі за текстом — Стандарт № 121.

1

закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього

2

конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій

3

відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно

4

інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється суб’єктом державного сектору

При цьому якщо один об’єкт основних засобів складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватись в бухгалтерському обліку як окремий об’єкт основних засобів.

Тобто існують два варіанти обліку комп’ютера (вважаємо, що ноутбук як різновид комп’ютерної техніки також буде обліковуватись так само, як і комп’ютер, якщо до нього придбали, наприклад, мишку чи звукову колонку):

Перший, коли

комп’ютер обліковується як закінчений пристрій (комп’ютер) з усіма пристосуваннями до нього

Примітка. Тобто усі його складові будуть використовуватись разом. З цієї підстави обліковувати системний блок, монітор, клавіатуру і мишку можна як один об’єкт основних засобів — комп’ютер.

Другий, коли

системний блок, монітор, клавіатура і мишка є конструктивно відокремленими одне від одного і призначені для виконання певних самостійних функцій. При цьому очікуваний строк корисного використання кожної частини може бути різним

Для прикладу: системний блок може мати очікуваний строк використання п’ять років, а мишка чи клавіатура — три. На підставі цього кожна з частин комп’ютера може визнаватись в бухгалтерському обліку установи як окремий об’єкт основних засобів. При цьому мишка чи клавіатура можуть бути віднесені навіть до малоцінних необоротних матеріальних активів або до запасів як малоцінні та швидкозношувані предмети (МШП).

Зауважимо: установа самостійно вирішує таке питання при введенні комп’ютера в експлуатацію залежно від очікуваних умов експлуатації та інших чинників.

Увага! Порядок визначення строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів визначено у п. 4 розд. IV «Амортизація основних засобів» Стандарту № 121.

Тобто, якщо комп’ютерну техніку, яка належить до об’єктів основних засобів, визнано як цілісний об’єкт основного засобу, її треба обліковувати на субрахунку 104 «Машини та обладнання».

Якщо кожен елемент виступає самостійним пристроєм, то обліковувати треба залежно від того, що це за об’єкт, скільки планується його використовувати та скільки він коштує. Тобто обліковувати його необхідно або як основний засіб, або як малоцінні необоротні матеріальні активи (якщо термін їх експлуатації більше одного року, а вартість за одиницю не перевищує 2500 грн. включно без податку на додану вартість — то тоді на суб­рахунку 113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи»), або як МШП (якщо очікуваний строк використання не більше року — тоді на субрахунку 221 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»). Зауважимо: наказом Мінфіну від 28.03.16 р. № 394 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» буде змінено вартісні критерії визнання необоротних активів основними засобами. На момент написання статті документ не є чинним (набирає чинність з дня опублікування). Однак з моменту набуття чинності цим наказом до складу основних засобів треба буде зараховувати необоротні активи, вартість яких складає більше 6000 грн. за одиницю без податку на додану вартість. Ті, які будуть мати меншу вартість, треба обліковувати на субрахунку 113. Застосувати зазначений вартісний критерій необхідно з дня набрання чинності згаданим наказом.

Перекласифікацію основних засобів і малоцінних необоротних матеріальних активів, оприбуткованих бюджетною установою до дня набрання чинності цим наказом, здійснювати не потрібно. Підставою є аналогічна ситуація, про яку йшлося у листі Мінфіну від 23.09.13 р. № 31-08420-07/28-311/301 «Щодо вартісного критерію необоротних активів».

Списання. Списувати теж треба з розумом. Визначимо основні нюанси щодо списання комп’ютера.

По-перше. Для визначення непридатності комп’ютерної техніки і встановлення неможливості або не­ефективності проведення її відновлювального ремонту, а також для оформлення потрібної документації на списання цих цінностей за розпорядженням (наказом) керівника установи створюється постійна комісія.

Більш детально про це можете дізнатись у листі Державної фінансової інспекції України від 10.06.14 р. № 25-14/677 «Щодо списання бюджетними установами комп’ютерної техніки».

По-друге. За результатами роботи комісії складається протокол засідання комісії, до якого обов’язково додають:

1

акт інвентаризації майна, що пропонується до списання

2

акти технічного стану майна, що пропонується до списання

3

акти на списання майна, інші документи (наприклад, копію акта про аварію, висновки відповідних інспекцій тощо (за наявності))

Враховуйте: протокол засідання комісії, акт інвентаризації, акти на списання майна та технічного стану має затвердити керівник установи.

По-третє.

Установа, тобто власник металобрухту, яким є не придатний для використання комп’ютер, має самостійно обрати підприємство для передання йому на утилізацію списаної комп’ютерної техніки з числа тих, що мають відповідні ліцензії на провадження таких видів діяльності. Адже комп’ютер має у своєму складі метал та інші запчастини, а інколи й навіть дорогоцінні, про що вказується, наприклад, у технічному паспорті, які потребують лише утилізації, до встановленого чинним законодавством порядку.

Увага! Якщо є «цінні» частини, спочатку установа має їх здати відповідно до вимог чинного законодавства, а потім передати комп’ютерну техніку на утилізацію.

Передання комп’ютера на утилізацію підтверджується договором, який укладається із суб’єктом господарської діяльності, що має відповідну ліцензію, та документами, що засвідчують його виконання.

Оприбуткування придатних деталей. Тепер розглянемо оприбуткування мишки та клавіатури, що залишились після списання комп’ютера, які є придатними для подальшого використання установою.

Усі вузли, деталі, матеріали та агрегати розібраного та демонтованого обладнання, придатні для ремонту іншого обладнання чи для подальшого використання, а також матеріали, отримані в результаті списання основних засобів, оприбутковуються з відображенням на рахунках бухгалтерського обліку запасів (п. 5 розд. IV Стандарту № 121).

Суму оприбуткованих матеріалів, отриманих від ліквідації та розбирання необоротних активів, які залишені для ремонту та інших потреб установи, визнають доходом спеціального фонду.

Нагадуємо: така норма з’явилась у Стандарті № 121 завдяки наказу Мінфіну від 23.07.15 р. № 664 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку».

Як же оприбуткувати такі запаси?

Відповідь надає лист Мінфіну від 22.01.16 р. № 31-11420-07-21/2145 «Щодо надання роз’яснень [стосовно оприбуткування придатних та не придатних для вико­ристання вузлів, деталей, матеріалів та агрегатів]».

Компетентний орган зазначає: оцінку придатних вузлів, деталей, матеріалів та агрегатів, отриманих в результаті списання основних засобів, проводять за чистою вартістю реалізації або в оцінці можливого їх використання, яка може бути визначена виходячи з вартості подібних запасів за їх наявності на балансі установи з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації.

Але в нашому випадку запчастини не реалізуються, а на балансі установи мишка чи клавіатура може й не обліковуватись як самостійний об’єкт. Тому для встановлення їх вартості доцільно скористатись прайсами на аналогічні товари, тобто оцінити їх вартість за ринковими цінами, які актуальні для вашого регіону. Оформити оцінку клавіатури та мишки треба Актом про оцінку матеріальних цінностей, які отримані після списання основних засобів.

Додамо: такі запаси можна оприбуткувати на субрахунок:

238 «Запасні частини до транспортних засобів, машин і обладнання»

обліковуються запасні частини, призначені для ремонту та заміни спрацьованих частин машин (медичних, електронно-обчислювальних тощо), обладнання, тракторів, комбайнів, транспортних засобів (мотори, автомобільні шини, включаючи покришки, камери й обідні стрічки тощо), незалежно від їх вартості

239 «Інші матеріали»

обліковуються сіно, овес, інші види кормів та фуражу для худоби та інших тварин, а також насіння, добрива та інші матеріали

На нашу думку, краще обрати субрахунок 238, який підходить для обліку мишки та клавіатури більше, ніж інші субрахунки (тобто відповідає економічній сутності бухгалтерського обліку мишки та клавіатури як запчастин електронно-обчислювальних машин). Оскільки, наприклад, субрахунок 239 згідно з лис­том Державної казначейської служби України2 від 01.09.10 р. № 17-04-2161-16395 «Щодо бухгалтерського обліку деталей, вузлів і агрегатів розібраного та демонтованого обладнання» більше підходить для обліку непридатних деталей та матеріалів, які підлягають обов’язковій здачі установі, на яку покладено збір такої сировини.

2 Далі за текстом — ДКС.

З цієї причини, вважаємо, що оприбуткування сум вартості матеріалів, отриманих від ліквідації та розбирання необоротних активів у вигляді мишки та клавіатури, які будуть далі використовуватись установою, треба відображати за Дт 238 та Кт 364.

До речі, у листі ДКС від 18.01.16 р. № 14-04/67-856 «Щодо запасів, отриманих після ліквідації основних засобів» наголошується на обов’язку подання до органів ДКС довідки про надходження у натуральній формі у випадку, коли установа оприбуткувала запасні частини та деталі, що придатні для подальшого використання.

Цитуємо: при оприбуткуванні запасів внаслідок ліквідації об’єкту основного засобу треба скласти та подати до органів ДКС довідку про надходження у натуральній формі не пізніше останнього робочого дня місяця, в якому відбулись такі надходження.

Тобто у довідці необхідно відобразити вартість оприбуткованих запасних частин та деталей, а саме у складі доходів спеціального фонду зазначити їх вартість двома проводками: спочатку за Дт 323 та Кт 711, далі — Дт 364 та Кт 323, а потім відобразити оприбуткування таких запасів, які отримані від ліквідації основного засобу.

Зауважимо: унаслідок ліквідації комп’ютерного комплексу на підставі Акта про списання основних засобів ОЗ-3 (бюджет) необхідно оприбуткувати за первісною (відновлювальною) вартістю з урахуванням нарахованого зносу окремо кожну складову, придатну до використання, як окремий об’єкт.

Саме на цьому наголошує ДКС у своєму листі від 11.11.10 р. № 17-04/2828-21196 «Щодо відображення витрат на реконструкцію приміщення, витрат на придбання, заміну та списання комп’ютерної техніки в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності».

Впевнені, стаття вам допоможе розібратись із обліком працюючих частин списаного комп’ютера!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі