Теми статей
Обрати теми

Сільського голову — у відпустку

Федченко Л., головний редактор
З настанням сезону відпусток значно збільшилася кількість звернень до редакції із запитаннями, зокрема, як оформити вибуття у щорічну оплачувану відпустку керівника органу місцевого самоврядування1. Також наших читачів хвилює — яким чином покласти виконання його обов’язків на іншу посадову особу з правом підпису бухгалтерських документів, аби не «паралізувати» роботу ОМС на час відпочинку керівника.

1 Далі за текстом — ОМС.

Почнемо із «веселого»: під час спілкування з нашими читачами вони розповідають інколи дуже цікаві речі. Наприклад, про те, що деякі сільські, селищні голови мають письмово погоджувати свої відпустки (увага!) з головою районної ради і навіть (увага!!!) з головою район­ної державної адміністрації. Зауважимо одразу, що така практика є недопустимою і подібне погодження суперечить чинному законодавству, оскільки у системі ОМС відсутня будь-яка вертикаль підпорядкування, а отже, кожен ОМС діє самостійно і незалежно від інших ОМС — це відносно погодження з головою районної ради. А щодо погодження з головою районної державної адміністрації — зовсім нонсенс, адже він представляє виконавчу гілку влади і аж ніяк не вправі вирішувати питання трудових відносин керівника ОМС, до яких, зокрема, відноситься відпустка.

Відповідно до ст. 143 Конституції України ОМС з питань здійснення ними повноважень органів виконавчої влади підконтрольні відповідним органам виконавчої влади. До того ж, відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»2, яка визначає організаційно-правову, матеріальну і фінансову основи місцевого самоврядування, ОМС є юридичними особами і наділяються цим та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону. Частиною 2 цієї ж статті Закону № 280 ОМС законом можуть надаватися окремі повноваження органів виконавчої влади, у здійсненні яких вони є підконтрольними відповідним органам виконавчої влади. Це все, що потрібно знати про підконтрольність ОМС відповідним органам виконавчої влади, і згадані положення законодавства не мають жодного відношення до вирішення питань трудових відносин керівників ОМС.

2 Далі за текстом — Закон № 280.

Та це був такий собі «ліричний відступ». А тепер до суті порушених нашими читачами питань — яким чином правильно оформити відпустку керівника ОМС та покласти виконання обов’язків керівника ОМС на іншу посадову особу?

Отже, керівник ОМС вирішив скористатися гарантованим йому трудовим законодавством правом піти у щорічну оплачувану відпустку. Як ми вже нагадали, у сільського, селищного, міського голови, а також у голови районної, обласної ради немає «вищого» над ним керівництва, до якого він би міг звернутися із заявою про надання йому відпустки.

Як передбачено у ч. 8 ст. 59 Закону № 280, сільський, селищний, міський голова, голова районної у місті, районної, обласної ради в межах своїх повноважень видає розпорядження.

Саме тому керівник ОМС має видати розпорядження, у якому визначити:

1

дату вибуття його у відпустку

2

особу, яка буде виконувати його повноваження на час відпустки

3

за ким залишити право першого підпису бухгалтерських документів на час відпустки

За доброю традицією для зразку використаємо ситуацію: Васильківський сільський голова оформлює собі щорічну оплачувану відпустку3.

3 Усі назви ОМС та прізвища осіб — вигадані.

img 1

Увага! У нашому зразку розпорядження сільський голова передає право першого підпису секретарю ради (маються на увазі документи на виплату заробітної плати, інші платіжні та розрахункові документи, що подаються до територіального органу Державної казначейської служби України для здійснення фінансових операцій).

Для цього необхідно буде внести відповідні зміни до Картки із зразками підписів та відбитка печатки (додаток 7 до Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.06.12 р. № 758, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 18.07.12 р. за № 1206/21518), або оформити тимчасову картку із зразками підписів та відбитка печатки. І тут також стане у нагоді видане сільським головою розпорядження — воно буде підставою для оформлення тимчасової чи внесення змін до існуючої картки із зразками підписів та відбитка печатки.

Наголошуємо, що, офіційно перебуваючи у відпустці, керівник ОМС не вправі ставити свій підпис на будь-яких службових документах, не оформлюючи офіційно виходу із відпустки на цей період часу. Рано чи пізно це може призвести до негативних наслідків, тому радимо відповідально ставитися до таких дій.

Якщо право першого підпису сільський голова залишить за собою — це значно ускладнить його відпочинок, адже потрібно буде вирішувати певні питання і офіційно «переривати» відпустку. А ця процедура доволі складна.

Так, чинний Кодекс законів про працю України4 містить таке поняття як «відкликання з відпустки». Передбачене воно ст. 79 КЗпП.

4 Далі за текстом — КЗпП.

Відповідно до цієї статті КЗпП відкликання із щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи, організації з додержанням вимог ч. 6 цієї статті та в інших випадках, передбачених законодавством. У разі відкликання працівника з відпустки його працю оплачують з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки.

Для керівників ОМС складність полягає, знову ж таки, у тому, що вони не мають над собою керівника, а отже відкликати їх із відпустки фактично нікому. До того ж, зважаючи на зазначений вище вичерпний перелік підстав, які надають право відкликати працівника із відпустки, застосувати цю статтю буде вкрай проблематично. Адже не можна назвати, наприклад, виробничою аварією необхідність підписання платіжок на виплату заробітної плати чи авансу працівникам ОМС.

Містила норму про можливість відкликання з відпустки ст. 20 Закону України від 16.12.93 р. № 3723-XII «Про державну службу», у якій було зазначено, що за рішенням керівника органу державні службовці можуть бути відкликані із щорічної або додаткової відпустки. Частина невикористаної відпустки, яка залишилася, надається державному службовцю у будь-який інший час відповідного року чи приєднується до відпустки у наступному році. Відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 07.06.01 р. № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» дія Закону України «Про державну службу» поширювався на органи і посадових осіб місцевого самоврядування в частині, що не суперечила Закону № 280, цьому Закону та іншим законам України, що регулюють діяльність місцевого самоврядування. Як ви знаєте, цей Закон втратив чинність.

Через це наразі законодавчо не врегульовано питання відкликання з відпустки посадових осіб місцевого самоврядування.

Варто запам’ятати, що у всіх випадках покладення повноважень голови чи виконання його обов’язків на будь-яку іншу посадову особу має бути документ, яким особа уповноважується на здійснення цих функцій. У нашому випадку таким документом є розпорядження сільського голови.

Отже, майте на увазі зазначені вище приписи чинного законодавства під час планування свого відпочинку, шановні керівники ОМС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі