Теми статей
Обрати теми

Порядок зберігання протоколів визначено урядом

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
Законом України від 14.05.15 р. № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»1 визначений обов’язок зборів співвласників багатоквартирного будинку передавати на зберігання другу копію протоколів щодо деяких питань виконавчому комітету органу місцевого самоврядування2. Так, 11.03.16 р. набув чинності документ, що визначає порядок такої передачі та зберігання, про положення якого йтиметься у цій статті.

1 Далі за текстом — Закон № 417.

2 Далі за текстом — ОМС.

Які протоколи підлягають зберіганню в ОМС?

Відповідно до ч. 9 ст. 10 Закону № 417 визначено лише два види протоколів зборів співвласників, що мають бути складені не менш як у двох примірниках, один з яких зберігається в управителя, а другий передається на зберігання виконавчому комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташу­вання багатоквартирного будинку, який розміщує результативну частину рішення, прийнятого зборами співвласників, на своєму офіційному веб-сайті.

Що це за види протоколів? До таких належать протоколи, якими вирішуються питання про:

1

визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміну умов договору з управителем

2

обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням

Постановою КМУ від 24.02.16 р. № 109 затверджено Порядок зберігання протоколів зборів співвласників багатоквартирного будинку та розміщення інформації про рішення, прийняті такими зборами3.

3 Далі за текстом — Порядок.

Порядок прийняття на зберігання

Відповідно до п. 4 даного Порядку після складення протоколу уповноважений зборами співвласник або управитель надсилає до виконавчого комітету за місцем розташування відповідного багатоквартирного будинку рекомендованим листом з повідомленням про вручення або в інший спосіб, що підтверджуватиме отримання, заяву за формою 1 разом із протоколом.

Виконавчий комітет має визначити структурний підрозділ (підрозділи) або особу (осіб), відповідальних за зберігання протоколів та розміщення їх результативних частин на своєму офіційному веб-сайті.

Після надходження до виконавчого комітету заяви та протоколу відповідальний за зберігання протоколу перевіряє:

1

відповідність заяви формі 1

2

наявність в протоколі рішень з питань, зазначених вище

3

відповідність форми протоколу формі, затвердженій Мінрегіоном

У разі невідповідності вказаним вимогам відповідальний за зберігання протоколу у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня надходження зазначених документів до виконавчого комітету, повертає їх заявнику із зазначенням конкретних підстав для повернення.

Заява та протокол повертаються рекомендованим листом з повідомленням про вручення або в інший спосіб, що підтверджуватиме їх отримання заявником.

У разі відсутності підстав для повернення поданих заявником документів відповідальний за зберігання протоколу

вносить дані у журнал обліку протоколів за формою 2 та надсилає протягом п’яти робочих днів з дня надходження документів повідомлення заявнику про факт взяття протоколу на зберігання згідно з додатком 3.

img 1

img 2

img 3

Повноваження виконавчих комітетів ОМС

Виконавчий комітет забезпечує зберігання протоколів протягом усього життєвого циклу багатоквартирного будинку.

Порядок формування справ протоколів та їх зберігання визначається в інструкції з діловодства виконавчого комітету.

У виконавчому комітеті співвласник та управитель можуть безоплатно отримувати засвідчену виконавчим комітетом копію протоколу. Надання копії протоколу здійснюється у триденний строк з дати надходження відповідного звернення.

У п’ятиденний строк з дня надсилання повідомлення про взяття протоколу на зберігання його результативна частина розміщується виконавчим комітетом на його офіційному веб-сайті.

Виконавчий комітет забезпечує створення на своєму офіційному веб-сайті окремого розділу про рішення, прийняті зборами співвласників, щодо управління багатоквартирним будинком. У такому розділі повинна бути забезпечена можливість пошуку результативних частин протоколів, зокрема за адресами багатоквартирних будинків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі