Теми статей
Обрати теми

Корисні роз’яснення від ДФС: швидка «фіскальна» допомога

О. Ковшова, економіст-аналітик ВБ «Фактор»
На Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР»1 з’явились актуальні роз’яснення від фіскалів стосовно важливих питань, про які органам місцевого самоврядування2 варто дізнатись. Найкорисніші ми вирішили розмістити на сторінках газети. Упевнені, вони допоможуть знайти правильний шлях у вирішенні проблемних ситуацій.

1 Далі за текстом — База знань.

2 Далі за текстом — ОМС.

Про оподаткування матеріальної допомоги за програмою ОМС

У категорії 103.04 Бази знань йдеться про питання обкладення податком на доходи фізичних осіб матеріальної допомоги, яка надана ОМС багатодітній родині для придбання автомобіля відповідно до затвердженої ним програми.

Нагадаємо, до:

1

виключної компетенції сільських, селищних, міських рад відноситься, зокрема, затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування (п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»3)

3 Далі за текстом — Закон № 280.

2

відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать делеговані повноваження, зокрема, щодо вирішення відповідно до законодавства питань про надання пільг і допомоги, пов’язаних з охороною материнства і дитинства (пп. 21 п. «б» ч. 1 ст. 34 Закону № 280)

Як зазначають фіскали у Базі знань, якщо ОМС (сільська, селищна, міська рада) на виконання наданих їй Законом № 280 повноважень затверджує програму соціально- економічного розвитку чи цільову програму з інших питань місцевого самоврядування, в якій передбачено надання матеріальної допомоги багатодітній сім’ї для забезпечення її автомобілем за рахунок коштів місцевого бюджету, то вартість такого автомобіля не підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. Підставою є п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України4.

4 Далі за текстом — ПК.

Про відрахування чистого прибутку комунальних підприємств до місцевого бюджету

У своєму роз’ясненні, розміщеному у категорії 102.25 Бази знань, фіскали повідомили про порядок відрахування до місцевих бюджетів частини чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань.

По-перше, вони зазначили, що таке відрахування має обов’язково здійснюватись відповідно до порядку та нормативів, визначених відповідними місцевими радами.

По-друге, у разі відсутності таких порядку та нормативів відрахування частини чистого прибутку (доходу) комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до місцевих бюджетів здійснюватись не може.

Увага! Органами Державної фіскальної служби України5 не застосовуються штрафні санкції до комунального підприємства за неподання розрахунку частини чистого прибутку (доходу) та несплату такого платежу, якщо рішенням ОМС не прийнято порядок сплати та відповідні нормативи відрахування до місцевого бюджету частини чистого прибутку (доходу) таким підприємством.

5 Далі за текстом — ДФС.

Зауважимо: частина чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань, що вилучається до бюджету, у порядку, визначеному відповідними місцевими радами, належить до доходів загального фонду бюджетів міст районного значення, сільських, селищних бюджетів. Підставою є п.п. 9 п. 1 ст. 69 Бюджетного кодексу України. Тобто якщо рада не затвердила такий порядок, вона недоотримає кошти у свій бюджет.

При цьому за відсутності затвердженого порядку та нормативів відрахування до місцевих бюджетів частини чистого прибутку (доходу) комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями не можна керуватись постановою КМУ від 23.02.11 р. № 138, яка містить Порядок відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями. Оскільки:

1

для підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, визначення розміру частки прибутку, який підлягає зарахуванню до місцевого бюджету, належить до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад відповідно до п. 29 ч. 1 ст. 26 Закону № 280

2

комунальне унітарне підприємство утворюється компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління (ч. 1 ст. 78 Господарського кодексу України)

Зазначений порядок ОМС може брати за основу при розробці власного порядку та нормативів відрахування до місцевих бюджетів частини чистого прибутку (доходу) для створених ним комунальних унітарних підприємств.

Про нерухомість, що перебуває у власності ОМС

У категорії 106.2 Бази знань фіскали надали відповідь щодо обкладення податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади, ОМС, а також організацій, створених ними в установленому порядку та які вони утримують за рахунок свого бюджету.

Нагадаємо: пп. «а» п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України визначено, що не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також організацій, створених ними в установленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету і є неприбутковими (їх спільній власності).

Статус неприбутковості підтверджує Рішення про включення підприємства, установи, організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Такий документ видає контролюючий орган ДФС за їх місцезнаходженням з присвоєнням відповідної ознаки неприбутковості.

Думка фіскалів у роз’ясненні однозначна: якщо в ОМС не буде документа, що підтверджує його статус неприбутковості, то об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у його власності, а також створені ним організацій, які утримуються за рахунок місцевого бюджету і отримують прибуток, обкладаються податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на загальних підставах.

Тобто до 01.01.17 р. ОМС має подати необхідні документи до відповідного територіального органу ДФС для збереження свого неприбуткового статусу.

Теги податки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі