Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання

О. Ковшова, економіст-аналітик ВБ «Фактор»
На території нашої ради створена громадська організація, яка займається питаннями у сфері розвитку культури та туризму шляхом ефективної реалізації місцевих ініціатив. Нас цікавить питання щодо того, чи може така організація на підставі цивільно-правового договору виплачувати своїм засновникам грошові кошти за виконану ними роботу. Чи не буде це порушенням? Адже така організація є неприбутковою та внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій? (Чернігівська обл.)

До 01.01.17 р. кожне неприбуткове підприємство, установа та організація (далі — неприбуткові установи) мають привести свої документи у відповідність до вимог п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України (далі — ПК).

Така вимога закріплена у п. 2 постанови КМУ від 13.07.16 р. № 440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру».

Фіскали надсилають письмові запити до неприбуткових установ, відповідно до яких неприбуткова організація має привести свої установчі документи із вимогами ПК, аби подовжити свій «неприбутковий» статус.

Нагадаємо: якщо неприбуткова установа не виконає приписів ст. 133 ПК до 01.01.17 р., вона буде автоматично виключена з нового Реєстру неприбуткових установ та організацій. Більш детально про запит фіскалів та підготовку відповіді на нього ми писали у жовтневому номері газети за 2016 рік на с. 25.

Повернемось до питання. Обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами. Підстава: п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПК.

Тобто, доходи (прибутки), отримані неприбутковою організацією від будь-якої діяльності, мають використовуватись виключно на реалізацію своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

Іншими словами, неприбуткові установи:

— не сплачують податок на прибуток з будь-яких доходів, отриманих ними у межах статутної діяльності, за умови, що такі доходи (прибутки) використовуються цими організаціями виключно для фінансування видатків на їх утримання, реалізації мети та напрямів діяльності, визначених її установчими документами;

— можуть спрямовувати отримані доходи (прибутки) або їх частину лише на виплату на оплату праці засновникам (учасникам), працівникам, членам такої організації (у т. ч. оплату лікарняних), інші виплати, що входять до витрат на оплату праці, а також компенсаційні витрати на відрядження, підвищення кваліфікації за профільним напрямком, які будуть вважатись витратами в межах статутної діяльності.

Саме така думка випливає з листа Головного управління ДФС в області від 06.09.16 р. № 2970/10/08-01-12-03-11 «Про надання роз’яснення [щодо статусу неприбутковості]».

Відповідно до вимог чинного законодавства громадська організація за статутом може мати виконавчий орган, в якому можуть працювати за трудовими договорами наймані працівники. Ними можуть виступати й засновники (учасники) такої громадської організації. Оплата праці найманих працівників повинна здійснюватись у відповідності до законодавства про працю.

У своєму листі від 03.10.16 р. № 21415/6/99-99-15-02-02-15 фіскали зазначали, що будь-яка виплата доходу (прибутків) неприбуткової організації засновнику (учаснику), працівнику або її члену на підставі цивільно-правового договору вважається використанням доходу такої неприбуткової організації для вигоди такого учасника, тобто не за цільовим призначенням.

Фіскали трактують усі виплати за цивільно-правовими договорами на користь засновників (учасників) виключно як додаткове благо. Тому краще не ризикувати та виплачувати засновникам (учасникам) за виконану роботу заробітну плату як найманим працівникам. Проведення виплат засновникам (учасникам) за цивільно-правовим договорами є підставою для виключення такої неприбуткової установи контролюючим органом із Реєстру неприбуткових установ та організацій. Такий висновок витікає із п.п. 133.4.3 п. 133.4 ст. 133 ПК.

У разі здійснення розподілу доходу неприбуткові організації зобов’язані подати звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі