Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання

О. Ковшова, економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Школа перебуває на балансі сільської ради та передана відділу освіти в оперативне управління. Харчування школярів проводить приватний підприємець, який виграв тендер (орендує приміщення у школі, площа якого становить близько 200 кв. м). Виникло запитання: чи потрібно та хто має заключити договір оренди з підприємцем? Чи можна передбачити, аби кошти від оренди за це приміщення надходили на рахунок відділу освіти для задоволення першочергових потреб школи? Якщо так робити не можна, чи можливо передати ці кошти субвенцією від сільської ради на район, чи, може, ми самі можемо здійснювати видатки по школі за кошти, що надходять у вигляді орендної плати від підприємця? (Запитання з електронної пошти)

Організація харчування дітей у державних та комунальних навчальних закладах покладається на органи виконавчої влади, а в навчальних закладах, що належать територіальним громадам, — на органи місцевого самоврядування (далі — ОМС). Саме про це зазначено у Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість.

Нагадаємо: документ затверджено постановою КМУ від 02.02.11 р. № 116.

Зауважимо: відповідальність за організацію харчування учнів (вихованців) у загальноосвітніх навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, додержання в них вимог санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм покладається на засновників (власників), керівників цих навчальних закладів (ч. 3 ст. 22 Закону України від 13.05.99 р. № 651-XIV «Про загальну середню освіту»).

Тож, безперечно, укладати договір оренди із приватним підприємцем, який орендує приміщення та надає послугу з харчування учням цієї школи, потрібно. Оскільки будівля школи, у тому числі й приміщення, в якому харчуються школярі, є комунальним майном, яким розпоряджається сільська рада (в даному випадку школа перебуває на її балансі).

Питання щодо передачі в оренду комунального майна регулюється законами України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280) та від 10.04.92 р. № 2269-XII «Про оренду державного та комунального майна».

ОМС розробляють власний порядок передачі в оренду майна комунальної власності (далі — Порядок), який діє на території відповідної територіальної громади, встановлює особливості передачі в оренду комунального майна. Зокрема, у Порядку зазначається розпорядник комунального майна, той, кому надходять кошти від оренди такого майна, та їх безпосередній отримувач.

«Особливі» питання надання комунального майна в оренду вирішуються виключно у договорі оренди у кожному конкретному випадку. Тобто у договорі оренди можна передбачити, на що саме можуть використовуватись кошти у вигляді орендної плати за комунальне майно та того, хто буде їх отримувати, розпоряджатись та відзвітовуватись за їх використання.

Якщо ви не бажаєте прописувати це у договорі оренди, рада не обмежена у передачі міжбюджетного трансферту, тобто субвенції. Вона може надати субвенцію району для задоволення першочергових потреб школи у сумі надходжень від орендної плати за відповідне комунальне майно.

Зауважимо: із початком процесу децентралізації фінансування шкіл виведено на державний рівень і здійснюється через освітню субвенцію, умови надання якої визначає 1032 Бюджетного кодексу України (далі — БК). Освітня субвенція — це трансферт, який надається з державного бюджету місцевим бюджетам, який спрямовується на оплату поточних видатків загальноосвітніх навчальних закладів, визначених ст. 1032 БК.

Якщо школа знаходиться в оперативному управлінні відділу освіти, договір оренди із підприємцем може укласти відділ освіти за погодженням із радою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі