Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання

О. Ковшова, економіст-аналітик ВБ «Фактор»
З 01.01.17 р. на рівні місцевих бюджетів запроваджується програмно-цільовий метод. Наш територіальний орган Державної казначейської служби не надає пояснень щодо того, як саме буде здійснюватись перехід. Чи розробляється якесь програмне забезпечення для запровадження такого методу та чи будуть зміни у відповідних нормативно-правових актах щодо цього питання? Коли саме буде здійснюватись перехід на нову систему: у кінці 2016 року чи на початку 2017 року? (Івано-Франківська обл.)

Частково відповідь на ваше запитання міститься у листі Державної казначейської служби (далі — ДКС) від 19.09.16 р. № 17-05/63-15807.

У ньому повідомляється про вжиті ДКС заходи по обслуговуванню місцевих бюджетів за програмно-цільовим методом (далі — ПЦМ).

ДКС здійснюються заходи щодо приведення форм фінансової та бюджетної звітності про виконання місцевих бюджетів в частині застосування ПЦМ у відповідність із Бюджетним кодексом України та Типовою програмною класифікацією видатків та кредитування місцевих бюджетів / Тимчасовою класифікацією видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують програмно-цільового методу, затвердженою наказом Мінфіну від 02.12.14 р. № 1195, а саме підготовлені зміни до наказів:

— Мінфіну від 30.01.12 р. № 60 «Про організацію роботи зі складання Державною казначейською службою України звітності про виконання місцевих бюджетів»;

— Мінфіну від 23.08.12 р. № 938 «Про затвердження Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів»;

— ДКС від 08.02.12 р. № 49 «Щодо організації роботи органів Державної казначейської служби України із складання звітності про виконання місцевих бюджетів».

На даний час з метою запровадження ПЦМ ДКС здійснено наступні заходи:

Перше. В річному плані закупівель на 2016 рік передбачено кошти на проведення процедури «72500000-0 послуги з адаптації майданчиків АС «Є-Казна» для обслуговування видатків місцевих бюджетів за ПЦМ.

Друге. Створено робочу групу відповідно до наказу ДКС від 17.05.16 р. № 146.

Третє. Затверджено План заходів із запровадження програмно-цільового методу у бюджетному процесі на рівні місцевих бюджетів наказом ДКС від 31.05.16 р. № 166 (далі — План заходів).

Відповідно до Плану заходів проведено тендерні процедури щодо закупівлі послуг із запровадження ПЦМ. За результатами процедури укладено відповідний договір на адаптацію системи АС «Є-Казна» для обслуговування видатків місцевих бюджетів за програмно-цільовим методом.

Четверте. На виконання Плану заходів наказом ДКС від 29.07.16 р. № 205 створено комісію з приймальних робіт по запровадженню ПЦМ по обслуговуванню видатків місцевих бюджетів.

П’яте. Відповідно до Календарного плану Договору проведено передпроектний аналіз програмного забезпечення ДКС, про що складено Звіт. На підставі останнього складено та затверджено Технічне завдання по застосуванню програмно-цільового методу у бюджетному процесі на рівні місцевих бюджетів шляхом адаптації АС «Є-Казна».

Тобто наразі ДКС здійснює усі необхідні заходи по впровадженню казначейського обслуговування місцевих бюджетів за ПЦМ з 01.01.17 р. відповідно до п. 18 Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України (далі — БК).

Зауважимо й таке.

Згідно з наказом ДКС № 277 від 29.09.16 р. в частині обліку в органах ДКС модифікація програмного забезпечення для органів ДКС знаходиться на розгляді у Львівській та Івано-Франківській областях (тестування на базі Чернівецької області); облік та звітність бюджетних установ, що фінансуються за кошти місцевих бюджетів, за ПЦМ здійснюється починаючи зі звіту за січень 2017 року.

Наголосимо: в частині організації обліку та звітності у розпорядників бюджетних коштів відповідальність покладена на головних розпорядників бюджетних коштів. Підставою є ст. 22 БК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі