Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання

О. Ковшова, економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Чи дійсно до бюджетів об’єднаних територіальних громад буде зараховуватись плата за надання адміністративних послуг? (Херсонська обл.)

Так, до бюджетів об’єднаних територіальних громад (далі — ОТГ) буде зараховуватись плата за надання деяких адміністративних послуг відповідно до Закону України від № 1509-VІІІ «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів до місцевих бюджетів» (далі — Закон № 1509).

Зазначений документ унормовує питання реалізації повноважень органів місцевого самоврядування та місцевих адміністрацій, які об’єднались у територіальні громади в рамках децентралізації.

Тобто ситуація, коли частина доходів зараховувалась до районного бюджету за надані послуги Центром надання адміністративних послуг (далі — ЦНАП), який створено за кошти бюджету ОТГ, нарешті вирішилась на користь ОТГ. І це цілком справедливо. Адже кожна ОТГ за кошти саме свого бюджету створює ЦНАП, для якого закуповує не лише обладнання та програмне забезпечення, але й проводить навчання фахівців, які в ньому працюють, та виплачує їм заробітну плату.

Крім того, об’єднані громади мають такий самий статус, як і міста обласного значення. Тому й кошти за адміністративні послуги з державної реєстрації мають надходити саме до бюджетів ОТГ.

Завдяки Закону № 1509 до доходів загального фонду бюджетів ОТГ, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, зараховуватимуть окремі види плати за надання адміністративних послуг:

— адміністративний збір за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень;

— адміністративний збір за проведення державної реєстрації юридичних і фізичних осіб — підприємців та громадських формувань;

— плату за скорочення термінів надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, а також плату за надання інших платних послуг, пов’язаних з такою державною реєстрацією.

Зверніть увагу, що у тексті Закону № 1509 право зарахування додаткових надходжень від плати за надання деяких адміністративних послуг надається лише ОТГ, які створюються згідно із законом та перспективним планом. Про ОТГ, які створюються не за перспективним планом, мова не йде.

Логічно, що останні залишаються під дією п. 36 ст. 64 Бюджетного кодексу України. Тобто для них плата за державну реєстрацію, як і раніше, буде зараховуватись не до бюджету ОТГ, а до районного бюджету. На жаль, чинне законодавство не містить інших вимог.

До речі, до місцевих бюджетів за місцем надання послуг відповідно до Закону № 1509 зараховуватиметься також адміністративний збір за проведення державної реєстрації юридичних і фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, яка здійснюється виконавчими органами сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад.

Закон № 1509 набрав чинності з дня, наступного за днем опублікування, тобто 06.10.16 р. («Голос України», 05.10.16 р., № 189).

Теги ОТГ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі