Теми статей
Обрати теми

Посвідчення довіреностей посадовими особами ОМС

Л. Федченко, головний редактор
Наразі чинна редакція ст. 37 Закону України від 02.09.93 р. № 3425-XII «Про нотаріат»1, якою якраз передбачено перелік нотаріальних дій, які можуть вчинятися уповноваженими посадовими особами органів місцевого самоврядування2, не містить такої нотаріальної дії, як посвідчення довіреностей. Окрім цього, у Порядку вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування, затвердженому наказом Міністерства юстиції України від 11.11.11 р. № 3306/5, не згадується така нотаріальна дія та не визначається порядок її вчинення. Проте відповідно до ч. 3 ст. 245 Цивільного кодексу України3 та п. 4 ч. 2 ст. 40 Закону № 3425 до нотаріально посвідчених довіреностей прирівнюються довіреності осіб, які проживають у населених пунктах, де немає нотаріусів, посвідчені уповноваженою на це посадовою особою ОМС, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреності на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування та розпорядження транспортними засобами. Отже, посвідчення довіреностей уповноваженими посадовими особами ОМС не є нотаріальною дією, проте такі довіреності прирівнюються Законом № 3425 до нотаріально посвідчених.

img 1

1 Далі за текстом — Закон № 3425.

2 Далі за текстом — ОМС.

3 Далі за текстом — ЦК.

Загальні положення про довіреність

Отже, почнемо із загальних понять про представництво за довіреністю. Відповідно до ч. 1 ст. 244 ЦК представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю.

Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі.

(ч. 3 ст. 244 ЦК)

Форма довіреності регламентується ст. 245 ЦК — за загальним правилом цієї статті вона повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин. Але деякі винятки все ж таки існують.

Так, довіреність, що видається у порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню, крім випадків, встановлених ч. 4 ст. 245 ЦК (ч. 2 ст. 245 ЦК).

Маються на увазі особливості посвідчення довіреності на одержання заробітної плати, стипендії, пенсії, аліментів, інших платежів та поштової кореспонденції (поштових переказів, посилок тощо), яка може бути посвідчена посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні, або за місцем його проживання (ч. 4 ст. 245 ЦК).

Отже, відповідно до ч. 3 ст. 245 ЦК довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей:

1

на право розпорядження нерухомим майном

2

на управління і розпорядження корпоративними правами

3

на користування і розпорядження транспортними засобами

Довіреності, посвідчені посадовими особами ОМС, прирівнюються до нотаріально посвідчених.

Щодо строку довіреності існують також певні правила, встановлені ст. 247 ЦК. Згідно з цією нормою строк довіреності встановлюється у довіреності, а якщо він не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. Строк довіреності, виданої в порядку передоручення, не може перевищувати строку основної довіреності, на підставі якої вона видана. Крім цього, довіреність, у якій не вказана дата її вчинення, є нікчемною.

Існують підстави припинення представництва за довіреністю, визначені ч. 1 ст. 248 ЦК:

1

закінчення строку довіреності

2

скасування довіреності особою, яка її видала

3

відмови представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю

4

припинення юридичної особи, яка видала довіреність

5

припинення юридичної особи, якій видана довіреність

6

смерть особи, яка видала довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності

Примітка. У разі смерті особи, яка видала довіреність, представник зберігає своє повноваження за довіреністю для ведення невідкладних справ або таких дій, невиконання яких може призвести до виникнення збитків.

7

смерть особи, якій видана довіреність, оголошення її померлою, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, обмеження її цивільної дієздатності

При цьому варто пам’ятати, що:

1

з припиненням представництва за довіреністю втрачає чинність передоручення (ч. 2 ст. 248 ЦК)

2

у разі припинення представництва за довіреністю представник зобов’язаний негайно повернути довіреність (ч. 3 ст. 248 ЦК)

Законом передбачено також підстави скасування довіреності, вони визначаються у ст. 249 ЦК.

Так, особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної довіреності, може в будь-який час скасувати довіреність або передоручення. Відмова від цього права є нікчемною (ч. 1 ст. 249 ЦК).

Особа, яка видала довіреність і згодом скасувала її, повинна негайно повідомити про це представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність (ч. 2 ст. 249 ЦК).

Права та обов’язки щодо третіх осіб, що виникли внаслідок вчинення правочину представником до того, як він довідався або міг довідатися про скасування довіреності, зберігають чинність для особи, яка видала довіреність, та її правонаступників. Це правило не застосовується, якщо третя особа знала або могла знати, що дія довіреності припинилася (ч. 3 ст. 249 ЦК).

Законом може бути встановлено право особи видавати безвідкличні довіреності на певний час (ч. 4 ст. 249 ЦК).

Окрім зазначеного вище, закон визначає також можливість відмови представника від вчинення дій, які були визначені довіреністю. Це регламентовано ст. 250 ЦК. Так, представник має право відмовитися від вчинення дій, які були визначені довіреністю, але зобов’язаний негайно повідомити особу, яку він представляє, про відмову від вчинення дій, які були визначені довіреністю. При цьому представник не може відмовитися від вчинення дій, які були визначені довіреністю, якщо ці дії були невідкладними або такими, що спрямовані на запобігання завданню збитків особі, яку він представляє, чи іншим особам. До того ж представник відповідає перед особою, яка видала довіреність, за завдані їй збитки у разі недодержання ним вимог, встановлених ч. 2 та 3 ст. 250 ЦК.

Порядок посвідчення довіреностей

Довіреності посвідчуються згідно з Порядком посвідчення заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених, затвердженим постановою КМУ від 15.06.94 р. № 4194.

4 Далі за текстом — Порядок.

Так, у п. 1 Порядку, серед інших осіб, зазначено уповноважених посадових осіб ОМС, які можуть посвідчувати довіреності осіб, які проживають у населених пунктах, де немає нотаріусів, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами.

При посвідченні довіреностей посадові особи ОМС мають керуватися (п. 2 Порядку):

1

Конституцією і законами України

2

актами Президента України, Кабінету Міністрів України

3

наказами Мін’юсту

4

Порядком

Посадові, службові особи при посвідченні довіреностей зобов’язані зберігати нотаріальну таємницю та не розголошувати відомості, отримані під час їх посвідчення.

Обов’язок дотримання нотаріальної таємниці поширюється на осіб, яким про посвідчення довіреності стало відомо у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків чи іншої роботи, на осіб, залучених для їх посвідчення як свідків, та на інших осіб, яким стали відомі відомості, що становлять предмет нотаріальної таємниці.

Особи, винні в порушенні нотаріальної таємниці, несуть відповідальність у порядку, встановленому законом.

(п. 3 Порядку)

Увага! Довідки про посвідчені довіреності видаються посадовою особою ОМС виключно фізичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися дії, що прирівнюються до нотаріально посвідчених. У разі смерті особи чи визнання її померлою довідки про посвідчені довіреності видаються спадкоємцям померлого.

При цьому такі довідки надаються посадовою, службовою особою протягом 10 робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів досудового розслідування, оперативних підрозділів у зв’язку з кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами, справами про адміністративні правопорушення, що перебувають у провадженні зазначених органів, з обов’язковим зазначенням номера справи (кримінального провадження) та прикладенням гербової печатки відповідного органу (п. 3 Порядку).

Відповідно до п. 4 Порядку посадові особи ОМС:

1

роз’яснюють фізичним особам, від імені яких посвідчуються довіреності, їх права і обов’язки, попереджають про наслідки їх посвідчення для того, щоб юридична необізнаність не могла бути використана їм на шкоду

2

перевіряють відповідність посвідчуваних довіреностей вимогам закону

21

встановлюють дійсні наміри особи (правильне розуміння нею значення, умов правочину та його правових наслідків), що звернулася за посвідченням довіреності, до її посвідчення, а також відсутність у неї будь-яких заперечень щодо кожної з умов правочину

3

попереджають про правові наслідки посвідчення довіреностей

4

роз’яснюють порядок скасування довіреностей

5

складають у разі потреби проекти довіреностей на усне прохання фізичних осіб

6

посвідчують довіреності на усне прохання фізичних осіб

Обов’язковим є з’ясування обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, яка звернулася за посвідченням довіреності.

Так, відповідно до п. 5 Порядку посадові особи ОМС з’ясовують обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб, які звернулися за посвідченням довіреностей, виходячи з того, що цивільною дієздатністю фізичної особи визнається її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов’язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Нагадаємо: повну цивільну дієздатність має фізична особа, що досягла 18-річного віку (повноліття). При цьому повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, що досягла 16-річного віку і працює за трудовим договором, фізичній особі, яка займається підприємницькою діяльністю, а також неповнолітній особі, що записана матір’ю або батьком дитини. А у разі реєстрації шлюбу до досягнення повноліття фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу.

На підтвердження набуття неповнолітньою особою повної цивільної дієздатності посадовій особі ОМС подаються відповідні документи (один з наступних документів, їх перелік не є вичерпним):

1

трудовий договір

2

виписка з наказу про призначення на посаду

3

свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця

4

свідоцтво про шлюб

5

свідоцтво про народження дитини

Увага! У разі припинення шлюбу до досягнення фізичною особою повноліття, припинення дії трудового договору або припинення фізичною особою провадження підприємницької діяльності набута нею повна цивільна дієздатність зберігається.

Отже, визначення обсягу цивільної дієздатності фізичної особи здійснюється за паспортом або іншими документами, передбаченими п. 6 Порядку (крім посвідчення водія, особи моряка, інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, виданого за місцем роботи фізичної особи), які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо обсягу цивільної дієздатності фізичної особи, що звернулася за посвідченням заповіту чи довіреності.

При цьому посадова особа ОМС має право відмовити у посвідченні довіреності у разі набрання законної сили рішенням суду про визнання недієздатною або обмежено дієздатною фізичної особи, що звернулася за таким посвідченням.

Так, відповідно до п. 6 Порядку посадова особа ОМС встановлює особу, що звернулася за посвідченням довіреності, та перевіряє її цивільну дієздатність.

Встановлення особи здійснюється (п. 6 Порядку):

громадянина України

— за паспортом громадянина України;

— паспортом громадянина України для виїзду за кордон;

— дипломатичним чи службовим паспортом;

— тимчасовим посвідченням громадянина України, виданим у зв’язку із втратою паспорта;

— тимчасовим посвідченням громадянина України, виданим у зв’язку з набуттям громадянства України;

— посвідченням особи на повернення в Україну

іноземця та особи без громадянства

— за національним паспортом або документом, що його замінює, та документом чи реєстрацією паспортного документа, які підтверджують законність перебування особи в Україні (посвідка на постійне або тимчасове проживання, реєстрація паспортного документа чи довідка компетентних органів про звільнення від реєстрації на підставі міжнародних договорів, учасником яких є Україна)

біженця

— за посвідченням біженця

Посвідчення водія, посвідчення особи моряка, інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, видане за місцем роботи особи, не можуть бути використані для встановлення особи, що звернулася за посвідченням заповіту чи довіреності.

(п. 6 Порядку)

Крім цього, фізична особа віком до 16 років встановлюється за свідоцтвом про народження за умови письмового підтвердження батьками (одним із батьків) особи їх дитини та своєї особи.

Відповідно до п. 7 Порядку довіреності підписуються довірителем у присутності посадової особи ОМС.

У разі коли фізична особа внаслідок фізичної вади або хвороби не може власноручно підписати довіреність, за її дорученням в її присутності та в присутності посадової особи ОМС такий документ може підписати інша фізична особа. Про причини, з яких особа, від імені якої посвідчується довіреність, не підписала документ, зазначається у посвідчувальному написі.

При цьому фізична особа, на ім’я якої видається довіреність, не може підписувати її за особу, що видає довіреність.

Також не може підписувати довіреності за особу, що видає довіреність, посадова особа ОМС.

Зверніть увагу, що посадова особа ОМС має встановити особу, від імені якої посвідчується довіреність, а також особу, яка бере участь у вчиненні правочину від її імені.

Як йдеться у п. 8 Порядку, тексти довіреностей повинні бути написані зрозуміло і чітко, а дати в тексті посвідчувальних довіреностей щонайменше один раз мають позначатися словами.

Увага! У довіреностях прізвища, імена та по батькові фізичних осіб, а також місце їх проживання зазначаються повністю.

Також не забувайте, що не заповнені до кінця рядки та інші вільні місця прокреслюються. Будь-які виправлення вносяться у присутності довірителя та застерігаються посадовою особою ОМС перед підписом довірителя, повторюються в кінці посвідчувального напису та скріплюються підписом посадової особи ОМС і печаткою ОМС, яка застосовується для посвідчення офіційних документів.

На довіреностях заборонено проставляти печатку для довідок тощо.

Виправлення вносяться за згодою довірителя так, щоб усе помилково написане, а потім закреслене можна було прочитати. Якщо довіреність викладено неправильно або неграмотно (чи складено з порушенням вимог законодавства), посадова особа ОМС має запропонувати фізичній особі, що звернулася за посвідченням довіреності, скласти нову довіреність.

Згідно з п. 9 Порядку для посвідчення довіреності посадовими особами ОМС вчиняється посвідчувальний напис за формою, затвердженою Мін’юстом.

Так, посвідчувальний напис:

1

може бути розміщений як на лицьовому, так і на зворотному боці довіреності

2

повинен бути написаний зрозуміло, чітко, без підчисток, виправлення — застережені підписом посадової особи ОМС та скріплені печаткою

3

вчиняється у день посвідчення довіреності

Увага! Для вчинення посвідчувального напису може застосовуватися штамп з відповідним текстом.

Як передбачено у п. 10 Порядку, посвідчені довіреності реєструються посадовою особою ОМС в Реєстрі для реєстрації заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених5, форма якого встановлюється Мін’юстом.

5 Далі за текстом — Реєстр.

Наразі форму Реєстру встановлено наказом Мін’юсту від 31.10.06 р. № 83/5 «Про затвердження форм реєстру для реєстрації заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених, посвідчувальних написів на них та зразків цих документів», зареєстрованим в Мін’юсті 31.10.06 р. за № 1175/13049. Форму Реєстру затверджено додатком 1 до цього наказу (форма 1), і він має таку структуру:

1

реєстровий номер

2

дата посвідчення заповіту (довіреності)

3

прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, ідентифікаційний номер фізичної особи за даними Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів (за наявності), від імені якої посвідчується

4

документи, за якими встановлено особу, що звернулась за посвідченням заповіту (довіреності)

5

зміст посвідченого заповіту (довіреності)

6

підпис особи, що одержала документ

7

відмітка про передачу заповіту до державного нотаріального архіву (вказати повне найменування та місцезнаходження)

Кожна довіреність реєструється під окремим порядковим номером. Номер, під яким зареєстровано довіреність, зазначається в посвідчувальному написі.

Зразки посвідчувальних написів затверджено додатками до згаданого наказу Мін’юсту:

Посвідчувальний напис на довіреності, виданій фізичною особою

форма 4, додаток 4

Посвідчувальний напис на довіреності, виданій фізичною особою, яка не може підписатися особисто внаслідок фізичної вади або хвороби

форма 5, додаток 5

Посвідчувальний напис на довіреності, виданій неповнолітньою дитиною, яка діє за згодою батьків (усиновителя, піклувальника)

форма 6, додаток 6

Реєстр повинен бути прошнурований, аркуші пронумеровані.

Реєстрація довіреностей провадиться посадовою особою ОМС тільки після підписання нею та скріплення печаткою посвідчувального напису на документі.

Запис у Реєстрі робиться чітко, розбірливо, із заповненням усіх граф, передбачених за встановленою формою. Не допускаються підчистки, дописки, інші незастережені виправлення та запис олівцем.

Запис у Реєстрі є доказом посвідчення довіреності.

Існують випадки, коли посадова особа ОМС має відмовити у посвідченні довіреності. Вони передбачені у п. 12 Порядку.

Отже, посадова особа ОМС відмовляє у посвідченні довіреності, якщо:

1

вчинення такої дії суперечить законодавству

2

не подано документи, необхідні для посвідчення довіреності

3

дія не підлягає вчиненню посадовою особою ОМС

4

у неї є сумніви у тому, що фізична особа, яка звернулася за посвідченням довіреності, усвідомлює значення, зміст, правові наслідки цієї дії або ця особа діє під впливом насильства

5

з проханням про посвідчення довіреності звернулася недієздатна фізична особа або фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена

Увага! Посадова особа ОМС на прохання фізичної особи, якій відмовлено у посвідченні довіреності, повинна викласти причини відмови у письмовій формі і порядок її оскарження.

Відповідно до п. 14 Порядку посадові особи ОМС не вправі посвідчувати довіреності: на своє ім’я або від свого імені, на ім’я або від імені свого чоловіка чи своєї дружини, їх та своїх родичів (батьків, дітей, онуків, діда, баби, братів, сестер).

Тепер перейдемо безпосередньо до посвідчення довіреностей.

Отже, довіреність — письмовий документ, що видається однією особою іншій для представництва перед третіми особами (п. 25 Порядку).

Пунктом 26 Порядку регламентується, що посадові особи ОМС посвідчують довіреність, складену однією особою на ім’я одного або кількох представників чи осіб, яких представляють, з чітко визначеними юридичними діями, що належить вчинити.

Довіреність на вчинення правочину, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто довірителем (наприклад, довіреність на вчинення заповіту або на подання повіреним до державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини), посадовою особою ОМС не посвідчується.

(п. 26 Порядку)

Увага! Довіреність на укладення договору дарування, у якій не встановлено імені обдаровуваного, є нікчемною.

У тексті довіреності зазначаються місце і дата її складення (підписання), прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання представника і особи, яку представляють, а в разі потреби — посади, які вони займають.

У довіреності на ім’я адвоката зазначаються місце і дата її складення (підписання), прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи, яку представляють, у разі потреби — посада, яку вона займає, а також прізвище, ім’я, по батькові адвоката, номер і дата видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, організаційна форма здійснення адвокатської діяльності.

Особливості посвідчення довіреностей неповнолітніх осіб визначені у п. 27 Порядку. Батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей. Опікун є законним представником малолітньої особи та фізичної особи, визнаної недієздатною.

Фізична особа віком від 14 до 18 років (неповнолітня особа) відповідно до ст. 32 ЦК має право:

1

самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами

2

самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом

3

бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом або установчими документами юридичної особи

4

самостійно укладати договір банківського вкладу (банківського рахунка) та розпоряджатися вкладом, внесеним нею на своє ім’я (коштами на рахунку)

Неповнолітня особа вчиняє інші правочини за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників і органу опіки та піклування.

У разі неможливості отримання згоди одного з батьків на підписання неповнолітньою особою довіреності (якщо відомості про батька дитини при реєстрації народження записані за вказівкою матері, що підтверджується відповідною довідкою чи копією актового запису про народження, у разі смерті одного з батьків, що підтверджується свідоцтвом чи копією актового запису про смерть, у разі визнання одного з батьків безвісно відсутнім чи померлим, у разі ухвалення рішення суду про позбавлення батьківських прав) довіреність підписується за згодою того з батьків, з ким дитина проживає. Про обставини, що свідчать про неможливість отримання згоди одного з батьків, зазначається в тексті довіреності.

Довіреності фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть бути посвідчені за згодою піклувальника.

Посадова особа ОМС не приймає для посвідчення довіреність, що укладається представником батьків (усиновлювачів) малолітньої дитини або одного з них.

У довіреності зазначається строк, на який вона видана. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. Строк дії довіреності зазначається словами. Довіреність, у якій не зазначена дата її посвідчення, є нікчемною (п. 28 Порядку).

У разі посвідчення довіреності на ведення справи в суді посадова особа ОМС роз’яснює довірителю, що представник вправі вчиняти від його імені всі процесуальні дії. Обмеження повноважень представника щодо вчинення певних процесуальних дій обумовлюються в довіреності (п. 29 Порядку).

У п. 30 Порядку зазначено, що посадова особа ОМС під час посвідчення довіреності повинна роз’яснити особі, яка звернулася за її посвідченням, що представник зобов’язаний вчиняти правочин особисто згідно з наданими йому повноваженнями. Представник може передати свої повноваження частково або в повному обсязі іншій особі у випадках, встановлених договором або законом між особою, яку представляють, і представником, чи у разі, коли представник був вимушений до такої передачі з метою охорони інтересів особи, яку він представляє.

Увага! Довіреність посвідчується в одному примірнику (п. 31 Порядку).

Посвідчена довіреність вручається особі, від імені якої вона посвідчена, або на прохання такої особи і за її рахунок надсилається за зазначеною нею адресою особі, на ім’я якої видана така довіреність.

До речі, додатками до наказу № 83/5 затверджено зразки деяких видів довіреностей:

Довіреність на оформлення спадкових прав

додаток 10

Довіреність на ведення справ в суді та в інших організаціях і установах

додаток 11

Довіреність на дарування нерухомого майна

додаток 12

Довіреність на продаж квартири

додаток 13

Довіреність загальна

додаток 14

Довіреність на одержання пенсії

додаток 15

Окрім цього, додатком 7 до цього наказу затверджено зразок відмови у посвідченні заповіту або довіреності, яку ви можете також використовувати у своїй роботі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі