Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання

Л. Федченко, головний редактор
Сільський голова не бере участі у голосуванні на пленарних засіданнях сільської ради. Чи можна вплинути на нього, адже громада обирала сільського голову для вирішення питань територіальної громади, а він, виходить, не бере участі в їх вирішенні? (Запитання до редакції телефоном)

Відповідно до ч. 5 ст. 12 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280) на сільських, селищних, міських голів поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад, якщо інше не встановлено законом.

Діяльність депутатів місцевих рад регламентується Законом України від 11.07.02 р. № 93-IV «Про статус депутатів місцевих рад» (далі — Закон № 93), який, як зазначено вище, поширюється на сільських, селищних, міських голів в частині повноважень та гарантій депутатів рад.

У свою чергу, повноваження депутатів місцевих рад визначаються гл. 1 розд. ІІІ Закону № 93, що містить обов’язки та права депутатів місцевих рад.

Так, відповідно до ст. 18 цього Закону депутат місцевої ради зобов’язаний:

1) додержуватися Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, регламенту ради та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок діяльності ради та її органів;

2) брати участь у роботі ради, постійних комісій та інших її органів, до складу яких він входить, всебічно сприяти виконанню їх рішень;

3) виконувати доручення ради, її органів, сільського, селищного, міського голови чи голови ради; інформувати їх про виконання доручень.

Як бачите, перелік обов’язків депутата місцевої ради є вичерпним.

Із вищенаведеного можна зробити висновок, що участь у голосуванні як для сільського, селищного, міського голови, так і для депутатів місцевих рад не є їх прямим обов’язком за загальною нормою ст. 18 Закону № 93.

Далі висловлю свою особисту думку з цього питання.

Зверніть увагу на норму п. 2 цієї ж статті Закону № 93, що передбачає обов’язок депутата (а так само і сільського, селищного, міського голови) брати участь у роботі ради, постійних комісій та інших її органів, до складу яких він входить, всебічно сприяти виконанню їх рішень.

Має значення поняття «участь у роботі ради» — на законодавчому рівні суть цього поняття не визначена, але кожна рада може у своєму Регламенті це поняття «розшифурувати», тобто наповнити його конкретним змістом, включивши серед інших форм участі у роботі ради «участь у голосуванні».

У такому випадку сільський, селищний, міський голова чи депутат місцевої ради, який не братиме участі у голосуванні, вже порушуватиме п. 1 ст. 18 Закону № 93 в частині недотримання Регламенту ради.

Таким чином можна «дисциплінувати» і місцевих голів, і депутатів... адже обирає їх громада саме для прийняття рішень.

Окрім зазначеного вище, слід звернути увагу на зміст ст. 20 Закону № 93, що регламентує участь депутата в сесіях місцевої ради та засіданнях її органів.

Так, відповідно до ч. 1 вказаної статті Закону № 93 на сесіях місцевої ради депутати місцевої ради на основі колективного і вільного обговорення розглядають і вирішують питання, віднесені до відання відповідної ради.

До того ж ч. 3 цієї ж статті Закону № 93 визначено, що депутат місцевої ради зобов’язаний бути присутнім на пленарних засіданнях ради, засіданнях постійної комісії та інших органів ради, до складу яких він входить. У разі неможливості бути присутнім на засіданні депутат місцевої ради повідомляє про це особу, яка очолює відповідний орган.

Частина 5 ст. 20 Закону № 93 передбачає, що у разі:

1) пропуску депутатом протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, членом якої він є;

2) невиконання ним без поважних причин рішень і доручень ради та її органів

відповідна рада може звернутися до виборців з пропозицією про відкликання такого депутата у встановленому законом порядку.

Нагадаю, що наразі Закон № 280 містить норму, яка надає можливість відкликання як депутатів місцевих рад (ст. 38 — 41 Закону № 93), так і сільських, селищних, міських голів ( ст. 79 Закону № 280) за народною ініціативою, але не раніше ніж через рік з моменту набуття ними повноважень.

Тож механізм впливу все ж таки існує.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі