Теми статей
Обрати теми

Андріївська ОТГ: дивлячись у майбутнє

С. Попов, експерт з децентралізації
Реформа з децентралізації влади триває вже більше року. За цей час стільки сказано про реформу, та все одно нелегко пояснити простою мовою всю суть децентралізації, бо ця реформа не міняє щось одне, вона змінює сутність управління нашою країною. Існуючою Методикою формування спроможних територіальних громад добре описано, за якими принципами та як мають формуватись громади. Та, на жаль, не існує ані закону, ані іншого документа, який би казав, що робити далі. Ось об’єднались суміжні ради, утворивши об’єднану територіальну громаду, і ніби згідно з Методикою, і грошей вистачає в бюджеті на реалізацію власних повноважень, але не почали люди в один момент жити краще.

Тому насамперед важливе не просто об’єднання, а люди, які матимуть сміливість брати на себе відповідальність за реалізацію повноважень на місцях. Коли об’єднуються громади між собою, то не варто чекати, що за вас все вирішать, як і раніше, в районній чи обласній адміністрації. Так само, коли сільські громади об’єднуються з містом, теж не варто очікувати, що у місті все знають і зможуть все вирішити. Ініціатива потрібна на кожному з рівнів, у кожному населеному пункті. Причому чим раніше такі ініціативи почнуть виникати, тим легше буде проходити шлях становлення та розвитку громади.

Є ті, хто це розуміють. Хочу привести у приклад таких людей у Донецькій області. Знайомтесь — це Андріївська об’єднана територіальна громада, до якої увійшли Андріївська, Сергіївська та Золотоколодязька сільські ради. Населення об’єднаної громади — лише 3766 чоловік, складається з 13 населених пунктів, займає площу 282,4 кв. км. Не так давно громада завершила формування Стратегії розвитку своєї території. Як коментує цей процес Андріївський сільський голова Микола Діхтенко, над документом протягом декількох місяців працювали фахівці, експерти, представники бізнесу. Також свої пропозиції вносили прості громадяни, небайдужі до долі своєї громади.

«Ми пройшли довгий і складний шлях, перш ніж підійшли до нинішнього етапу, — нагадав Микола Якович. — У липні 2015 року ми закінчили процес створення об’єднаної громади з центром у селі Андріївка. Тоді згоду на об’єднання надали всі три сільські ради — Андріївська, Сергіївська та Золотоколодязька. На жаль, ЦВК так і не оголосила нам перших місцевих виборів у 2015 році, посилаючись на те, що ми сільські ради різних районів — Добропільського та Слов’янського. Ми писали листи з клопотанням врегулювати це питання до облдержадміністрації, розробити відповідні постанови та винести їх на розгляд до Верховної Ради, як це було зроблено по Миколаївській та Соледарській громадах. На жаль, цього не було зроблено, хоча на даний момент у нас все готово до проведення перших виборів згідно із Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Але вибори — це не самоціль. Для жителів громади важливо бачити перспективи, які їм дасть об’єднання і самостійність».

Ці перспективи знайшли відображення в проекті Стратегії розвитку, яка повинна стати керівництвом до дії обраної влади об’єднаної громади. Документ розробляла робоча група у складі 35 осіб з числа представників всіх сільських рад за активної підтримки Комітету виборців України в Донецькій області.

«Ми створили структуру стратегічних та оперативних цілей за трьома основними напрямками, — представив проект «Підтримка громадської компанії по формуванню об’єднаних територіальних громад Донецької області» Валерій Кочуєв. — Це економічний розвиток, створення комфортних умов проживання, забезпечення високої якості життя. Цілі глобальні, але треба рухатися крок за кроком. Спочатку ставимо оперативні цілі, під них розробляємо програми і шукаємо ресурси. Досягнення цих цілей поступово приведе до виконання стратегічних планів і в підсумку — до створення сильної і самодостатньої громади».

Розробники Стратегії розвитку виходили з того, що Андріївська громада — це перлина Східної України, у складі якої мальовничі села, що розташовані на багатих родючих землях з покладами каолінової глини, водоймами, рідкісними рослинами, запасами цілющої джерельної води, з урочищем, що виглядає космічною квіткою з балок та лісів, з Свято-Сергієвським монастирем, де мешкають дружні, гостинні, працьовиті, заможні та здорові люди. Такий потенціал при правильному підході, на думку активістів громади, дозволить залучити інвесторів і принесе гарні результати.

Стратегія має три стратегічні цілі, кожна з яких складається з оперативних цілей. На перше місце експерти виносять розвиток економіки об’єднаної громади, вкладаючи в ці слова досить змістовні та конкретні речі. Планується створення відповідних нормативних умов для залучення стратегічних інвесторів в агропромисловий комплекс об’єднаної громади, зокрема, оновлення та розробка генпланів населених пунктів, встановлення їх меж. Окрім документації, буде розроблено і комплекс технічних умов для впровадження таких проектів:

1

Оздоровлення сільгоспугідь для відновлення сільського господарства

2

Створення підприємств переробки

3

Відродження рослинництва

4

Відродження тваринництва

5

Відродження городництва

6

Створення заводу з розливу якісної мінеральної води

У напрямку підтримки підприємницької діяльності планують: спростити процедури реєстрації підприємств на містах, оформлення земельних ділянок, сплати податків для малого бізнесу, відкриття бізнес-інкубатора, створення об’єднання підприємців на місцевому рівні для захисту спільних інтересів. Окрім підтримки існуючих підприємців та спрощення процедури відкриття нових, заплановано проведення агітаційної роботи та надання консультацій із започаткування власної справи, навчання основ ведення бізнесу, переорієнтацію підприємців з торгівлі на виробництво. Нові знання та навички сприятимуть створенню підприємств та виробництв на території громади.

Для підвищення інвестиційної привабливості території та формування позитивного іміджу громади заплановані конкретні маркетингові кроки, зокрема, формування бренду, пошук спільних цінностей та символів, ідентифікація та позиціювання сіл, складання інвестиційного паспорта громади з використанням системи візуальної ідентифікації громади.

На другому місці окреслені перспективи розвитку комунальної інфраструктури громади. Зокрема, забезпечення належного санітарного та екологічного стану територій громади, ліквідація стихійних звалищ та проведення профілактичної роботи з населенням щодо даного питання, висадка квітів та газонів, озеленення сіл, витіснення карантинних рослин, оновлення лісосмуг уздовж доріг та полів. Важливу роль приділяють ремонту доріг та придорожньої інфраструктури, належному обслуговуванню як в зимовий, так і в літній періоди, забезпеченню енергоефективного нічного освітлення вулиць.

Як і в будь-якій громаді, на території цієї є споруди радянських часів. Запланований капітальний ремонт будівлі пошти, подвір’я школи у центральних селах Сергіївка, Андріївка та Золотий Колодязь. Передбачено створення власних комунальних служб для задоволення потреб громади, вирішення питань водопостачання та водовідведення по території всіх населених пунктів.

Під час формування Стратегії розвитку громади приділили увагу і такому питанню, як підвищення якості життя мешканців. Зокрема, передбачається створення системи комунікації з мешканцями з метою їх інформування та залучення до життя громади, запровадження практики діалогу з важливих питань в громаді.

Для підтримки громадських ініціатив передбачено запровадження партисипаційного бюджету, підтримку громадських організацій, залучення молоді до громадських рухів, створення клубів за інтересами, формування органів самоорганізації населення для вирішення спільних проблем громади, створення громадських структур підтримки правопорядку.

Для культурного та екологічного виховання мешканців планується за рахунок власного бюджету і залучених інвестицій провести: реставрацію та обслуговування пам’яток культури та релігії, покращення надання освітніх послуг, розвиток закладів дошкільної освіти, відновлення професійної освіти в громаді, сприяння розвитку різних форм і типів власності дошкільної освіти, збереження та удосконалення системи медичної допомоги, розвиток медичних послуг, допомогу та оздоровлення для людей похилого віку, створення ветеринарної служби.

Таке планування є гарним прикладом того, навколо чого люди мають формувати свою майбутню громаду. Не варто «бігти» у громаду заради громади, формувати їх розмірами у сучасні райони чи навпаки — зменшувати до двох рад. Ради, які об’єднають в громаду, — це лише території та ресурси, які потрібні в подальшому для досягнення поставлених завдань, покращення рівня життя мешканців. Люди, їх бажання та вміння брати на себе відповідальність — головне, з чого потрібно починати формувати громаду.

Наостанок хочеться лише побажати всім мешканцям Андріївської об’єднаної територіальної громади успіхів у реалізації їх планів та сподіватися, що невдовзі всі перепони будуть усунені і перші місцеві вибори оголошені.

Теги ОТГ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі