Теми статей
Обрати теми

Як у Мені з темрявою та сміттям боролися

Л. Федченко, головний редактор
Всі ми знаємо, що само собою нічого не робиться і для досягнення позитивних результатів треба наполегливо працювати. Комусь не вистачає фінансових ресурсів, а хтось їх знаходить і рухається вперед. До вашої уваги – позитивний досвід Менської міської ради Чернігівської області у вирішенні найболючих проблем благоустрою міста: відсутність вуличного освітлення та поводження з побутовими відходами. Маємо надію, що подібний успішний досвід надихне колег з інших регіонів на конкретні кроки поліпшення умов життя для мешканців територіальних громад.

Вуличне освітлення

Як і у більшості невеликих міст нашої країни, освітлення вулиць здійснювалося ще за радянських часів, приладдя з кожним роком все частіше виходить з ладу. Із настанням темноти мешканцям деяких районів Мени дістатися пункту призначення міг допомогти лише ліхтарик.

Проблема, як кажуть, не нова. Оновленому складу депутатського корпусу Менської міської ради та новообраному міському голові довелося продовжити пошук шляхів вирішення цих питань. До речі, треба віддати належне попереднику Геннадія Примакова — Федору Фесюну, за часів каденції якого було розроблено «Проект реконструкції вуличного освітлення м. Мена». Цей документ було підтримано на міжнародному рівні, ним зацікавились представники Європейського Союзу. Проект, зокрема, передбачав не лише встановити у місті вуличне освітлення європейського рівня, а й значно скоротити витрати енергоносіїв та викиди в атмосферу небезпечних речовин. Для реалізації проекту ЄС виділив 500 тисяч євро, ще 138 тисяч співфінансування передбачено за рахунок державного та місцевого бюджетів.

Тож реалізувати цю добру справу припало вже новій міській владі, і минулого року на вулицях міста засяяли 124 сучасні ліхтарі.

img 1

Менський міський голова Геннадій Примаков розповідає, що, за великим рахунком, можна було сісти, скласти руки і чекати, коли в 2016 році проект дійде фінішу і ще 1237 нових світильників займуть своє місце. Проте, у грудні минулого року було проведено енергоаудит усього міста. Виявилось, що проект потребує коригування і уточнення, бо було відмічено певні недоліки у його попередньому варіанті. А саме: наявність на деяких вулицях ліхтарів з обох боків дороги, планування розміщення досить значної їх кількості в не зовсім оптимальних місцях та на територіях деяких підприємств. Окрім того, після проведення повної інвентаризації було встановлено, що наведених у заявці 1403 ліхтарів не вистачить для освітлення вулиць усього міста, адже їх потрібно близько 2300. Тобто частина менян буде з новітнім вуличним освітленням, а інші взагалі нічого не матимуть. Було прийнято компромісне рішення — частину несправних світильників замінити, нехай і не сучасними, але справними ліхтарями, які вивільнилися після проведення реконструкції.

Таким чином, з приведеного до ладу демонтованого матеріалу працівниками міського комунального підприємства «Менакомунпослуга» були виконані роботи з освітлення деяких вулиць.

Як розповіли у міській раді, по вулиці 1 Травня було відновлено 7 світильників та 350 метрів електромережі, по вулицях Шевченка, Гагаріна, Жукова, Північній, Лесі Українки відновлено 40 ліхтарів і майже 2,5 кілометра освітлювальних електромереж. Забезпечено вісьмома світильниками район міського пляжу, по двох провулках Гайдара замінено 600 метрів електролінії.

Поводження з побутовими відходами

Проблема вивезення побутових відходів знайома всім населеним пунктам, від маленьких сіл до мегаполісів. У Мені робота по вдосконаленню цього процесу велась постійно, але не на такому рівні, як має бути. Вивозилися тверді побутові відходи не систематично, існували проблеми зі сміттєвозами та малою кількістю контейнерів для сміття. Тому вирішувати ці питання потрібно було комплексно.

Як розповів директор КП «Менакомунпослуга» Олег Небера, на початку поточного року комунальне підприємство знову стало переможцем конкурсу на вивезення та захоронення твердих побутових відходів в місті Мена. І вже з першого квітня запроваджено перший етап роздільного збирання сміття. Цьому передувала кропітка підготовча робота: визначення зручних для менян місць розміщення контейнерних майданчиків, створення оптимального графіку вивезення, вивчення можливості зменшення навантаження на міське сміттєзвалище, проведення капітального ремонту наявних сміттєвозів. Через депутатів міської ради проводилась робота із населенням, адже навчені попереднім гірким досвідом люди не хотіли, щоб на їхніх вулицях стояли контейнери, які раніше перетворювалися на смітники. Для оптимізації маршрутів сміттєвозів використовували навіть GPS-навігатор.

img 2

img 3

Меняни активно підключилися до процесу перетворення свого міста на чисте і комфортне, за ініціативи активних місцян з’явилися контейнери на тих вулицях, де їх ніколи не було. Жителі міста із задоволенням користуються послугою роздільного збору твердих побутових відходів. Більше того, на встановлення нових контейнерних майданчиків у комунальному підприємстві створилася вже черга.

Результат помітний. Наразі у місті облаштовано більше 100 контейнерних майданчиків, на них розміщені 40 контейнерів для скла, 30 — для пластику, 165 — для змішаних відходів. У свідомості людей теж відбулися позитивні зміни — кількість несанкціонованих сміттєзвалищ стрімко зменшується. Збільшились надходження оплат за послуги.

У перспективі — облаштувати усі контейнерні майданчики згідно з нормами чинного законодавства: обгородити їх та забезпечити твердим покриттям; збільшити їх кількість; придбати прес для вторинної сировини та невелику сортувальну лінію для сміття. Це зменшить навантаження на міське сміттєзвалище та дасть можливість додатково вилучати вторинну сировину.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі