Теми статей
Обрати теми

Фахова майстерня: децентралізація — ініціатива від громад

Без формування комплексного бачення та напрацювання практик децентралізації «знизу», від самої громади, реформа децентралізації може втратити певні показники ефективності. Саме на обговорення бачення громади була спрямована фахова майстерня «Особливості формування територіальних громад області в умовах децентралізації», яка була організована в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що реалізується Українською асоціацією районних та обласних рад та Асоціацією міст України.

У заході взяли участь представники Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, посадові особи органів місцевого самоврядування Харківської області та депутати місцевих рад.

Від редакції всеукраїнського інформаційно-аналітичного видання «Місцеве самоврядування» участь у фаховій майстерні взяла експерт з правових питань, кандидат юридичних наук, викладач кафедри адміністративного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Ковтун Марина Сергіївна.

Одноденну фахову майстерню розпочав Тітов Микола Ілліч, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, депутат Харківської обласної ради. Він привітав присутніх від імені Президента Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, голови Харківської обласної ради Сергія Івановича Чернова та повідомив, що цей захід спрямований на якомога ширше інформування для фахової роботи на місцях, аби голови та депутати районних рад могли готувати людей для отримання в недалекому майбутньому значних повноважень щодо управління територіями.

img 1

Перша половина заходу була присвячена обговоренню питань становлення та функціонування системи децентралізації в Україні. Присутнім було презентовано стратегічне бачення реформи децентралізації, основні нормативні акти, що діють у цій сфері або мають бути прийняті для її ефективної роботи. Також учасники заходу мали змогу дізнатися про фінансові показники децентралізації та ті можливості, що можуть бути ними використані для залучення коштів на користь власної громади.

Друга частина заходу була присвячена укріпленню інституту старости. До обговорення учасникам було запропоновано Закон України від 09.02.17 р. № 1848-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу старости села, селища». Питання введення виборної посади старости викликало бурхливу дискусію у присутніх. Ставились запитання щодо повноважень старости, старостинських округів та їх утворення, проблем притягнення старости до дисциплінарної відповідальності, корупційних обмежень, які розповсюджуються на старост, та процедури дострокового припинення повноважень старости*.

* Більш детально про старосту, його статус і повноваження читайте у газеті «Радник старости». Інформація про видання може бути отримана на сайті decentralization.gov.ua або за телефоном +38 (057) 719-93-13.

Учасники заходу визначили, що теоретичний матеріал, презентований на майстерні, стане для них у нагоді в реалізації власних повноважень. Дискусійна ж частина заходу дала змогу виявити напрямки руху реформи децентралізації для її успішності та невідворотності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі