Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про сплату земельного податку через касу рад

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Через касу сільської ради деякі фізичні особи сплачують земельний податок. Чи зобов’язаний бухгалтер ради подавати до відповідного територіального органу Державної фіскальної служби України інформацію за даними квитанцій про сплату, виданих таким особам?

Нагадаємо, що п. 57.5 ст. 57 розд. II Податкового кодексу України (далі — ПК) зобов’язує фізичних осіб — платників податків сплачувати податки і збори, що встановлені ПК, через установи банків та поштові відділення. Виняток становлять лиши випадки, коли зазначені особи проживають у сільській (селищній) місцевості. Такі особи дійсно можуть сплачувати податки і збори через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків і зборів (далі — квитанція). Форма квитанції встановлена наказом Мінфіну від 17.08.15 р. № 714 «Про затвердження форми Квитанції про прийняття податків і зборів».

Пункт 287.5 ст. 287 розд. XII ПК дозволяє сільським (селищним) радам, а також радам об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за такою квитанцією приймати й земельний податок.

Кошти, отримані від фізичних осіб, сільська (селищна) рада, а також рада об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, мають перераховувати на відкриті Державною казначейською службою України (далі — ДКС) відповідні рахунки. Такі рахунки призначені для зарахування надходжень з плати за землю до бюджету сільської (селищної) ради, ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

У платіжному документі обов’язково зазначаються прізвище та номер облікової картки платника податку, який уніс плату за землю. Така інформація потрапляє у відповідні електронні реєстри.

У нормах ПК наразі відсутня вимога про надання сільськими (селищними) радами до контролюючих органів інформації про суми плати за землю, прийняті від громадян через каси сільських (селищних) рад за квитанціями. А отже, бухгалтер не зобов’язаний подавати таку інформацію до територіального органу Державної фіскальної служби (далі — ДФС).

До речі, у роз’ясненні, розміщеному на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі у підкатегорії 112.06, фіскали роз’яснювали платникам порядок відображення даних про надходження плати за землю. Такі дані відображаються в інтегрованій картці платника і в реєстрі надходжень та повернень органом ДФС за місцем його знаходження на податковому обліку як платника плати за землю. Відображення даних відбувається у день отримання від органів ДКС відомостей про зарахування та повернення надміру сплачених платежів у вигляді електронного реєстру розрахункових документів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі