Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про видачу ОМС побутової характеристики

Мороз О., юрист-аналітик ВБ «Фактор»
До селищної ради звертаються правоохоронні органи з питанням про надання характеристики на громадян, що проживають на території ради. Допоможіть з’ясувати, чи зобов’язаний орган місцевого самоврядування надавати характеристики на громадян, що проживають на території відповідної ради правоохоронним органам? Якими нормами законодавства слід керуватися при вирішенні цього питання?

При вирішенні цього питання необхідно звернутись до законодавчого регулювання повноважень органів місцевого самоврядування (далі — ОМС). Так, відповідно до Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280) повноважень щодо надання органами місцевого самоврядування характеристик на громадян, що проживають на території відповідної ради, не передбачено.

Відповідно до ч. 3 ст. 24 Закону № 280 органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, передбачених Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, КМУ, а в АР Крим — також нормативно-правовими актами Верховної Ради і Ради міністрів АР Крим, прийнятими у межах їхньої компетенції.

Окрім цього, відповідно до ст. 25 Закону № 280 ОМС сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати та вирішувати питання, віднесені Конституцією та законами до їх відання.

У цьому зв’язку доцільно згадати Рішення Конституційного суду України від 26.04.09 р. № 7-рп/2009 у справі за конституційним поданням Харківської міської ради щодо офіційного тлумачення положень частини другої ст. 19, ст. 144 Конституції України, ст. 25, частини чотирнадцятої ст. 46, частини першої, десятої ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Рішення КСУ № 7-рп/2009).

Необхідно звернути увагу на те, що відповідно до п. 3 Рішення КСУ № 7-рп/2009 ОМС, здійснюючи владу та вирішуючи питання місцевого значення, віднесені законом до їх компетенції, та приймаючи рішення, які є обов’язковими до виконання на відповідній території, зобов’язані діяти лише на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Виходячи із цього та на підставі аналізу норм Закону № 280, можемо зробити висновок, що повноваженнями надавати характеристики на громадян, які проживають на території відповідної ради ОМС не наділені. Отже, вирішувати питання надання чи ненадання таких характеристик ОМС має на власний розсуд.

У цьому аспекті зазначимо, що деякі ОМС на локальному рівні приймають рішення виконавчого комітету про надання побутових характеристик на громадян, які проживають на території відповідної місцевої ради. Подібні свої рішення ОМС обґрунтовують відсутністю законодавчого регулювання цього питання та невизначеності порядку надання побутових характеристик.

Більш того, у зв’язку із неврегульованістю питань щодо надання подібних характеристик у рішеннях виконавчих комітетів здебільшого прописують визначення терміна «побутова характеристика» та Порядок її надання. Наприклад, побутовою характеристикою є документ, у якому в офіційній формі викладено громадську думку про громадянина як члена суспільства та його моральні якості. Видається така характеристика на вимогу громадянина або письмовий запит установи.

Насамкінець зазначимо, якщо на локальному рівні виконавчий комітет відповідної ради прийме рішення про надання побутових характеристик шляхом затвердження положення чи порядку про їх видачу, тоді ОМС будуть зобов’язані їх видавати. Оскільки відповідно до ст. 144 Конституції України ОМС у межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов’язковими до виконання на відповідній території. У разі якщо таке рішення ОМС не приймалося, то видавати побутову характеристику ОМС не зобов’язаний.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі