Теми статей
Обрати теми

Головбух чи начальник відділу: у пошуках відповіді

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Підставою для написання статті стало дуже цікаве запитання від читача, отримане на електронну пошту редакції: «У нашій міській раді (тепер — військово-цивільна адміністрація) є відділ бухгалтерського обліку та звітності. У цьому відділі за штатним розписом є посада «начальник відділу бухгалтерського обліку та звітності». Чи правильна назва зазначеної посади? Чи треба перейменувати цю посаду на «начальник відділу бухгалтерського обліку та звітності — головний бухгалтер»? Якщо так, то чим це врегульовано?». Розберемось разом.

Про військово-цивільну адміністрацію

Перш за все треба пояснити читачам, що мається на увазі під військово-цивільною адміністрацією1. Організацію, повноваження і порядок діяльності ВЦА регулює Закон України від 03.02.15 р. № 141-VIII «Про військово-цивільні адміністрації».

1 Далі за текстом — ВЦА.

ВЦА утворюються як тимчасовий вимушений захід з елементами військової організації управління для забезпечення безпеки та нормалізації життєдіяльності населення в районі проведення Антитерористичної операції та не має на меті зміни та/або скасування конституційно закріпленого права територіальних громад на місцеве самоврядування.

Метою ВЦА є створення умов для забезпечення життєдіяльності відповідних територіальних громад, вирішення питань місцевого значення. Це забезпечується шляхом установлення особливого порядку здійснення окремих повноважень органів місцевого самоврядування (сільських, селищних, міських рад, їх виконавчих органів, обласних, районних рад) у районі проведення Антитерористичної операції (у разі коли відповідні органи місцевого самоврядування такі повноваження не здійснюють або самоусунулись від їх виконання).

У ВЦА, як і у «звичайному» органі місцевого самоврядування, також може функціонувати відділ бухгалтерського обліку та звітності, що не заборонено чинним законодавством. Підставою є п. 4 ст. 8 Закону України від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Зауважимо: ця норма говорить, що для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації, зокрема шляхом введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером.

Про посади та Класифікатор професій

Відповідність назв посад і професій у документах того чи іншого підприємства, організації чи установи незалежно від форми власності Національному класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій»2 викликає завжди безліч запитань у кадрової служби. Адже правильне вписування назв посад та професій з урахуванням правил застосування дужок, лапок, тире та дефіса в них до трудових книжок, штатного розпису чи посадових (робочих) інструкцій дуже важливе.

2 Далі за текстом — Класифікатор професій.

Нагадаємо: Класифікатор професій затверджено наказом Держспоживстандарту України від 28.07.10 р. № 327. Але, на жаль, у ньому немає відповіді на те, як правильно в зазначених у ньому професій (професійних назв робіт) утворити похідні назви посад і професій.

У той же час записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнятий працівник, виконуються для робітників та службовців відповідно до найменування професій і посад, зазначених у Класифікаторі професій, тобто так, як у ньому вказано.

Увага! Про це свідчить п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників3. Документ затверджено спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58.

3 Далі за текстом — Інструкція № 58.

Бухгалтерська служба утворюється як самостійний структурний підрозділ бюджетної установи, вид якого залежить від обсягу, характеру та складності бухгалтерської роботи: департамент, управління, відділ, сектор, або в бюджетній установі вводиться посада спеціаліста, на якого покладається виконання обов’язків бухгалтерської служби. Про це говорить постанова КМУ від 26.01.11 р. № 59 «Про затвердження Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи»4.

4 Далі за текстом — Типове положення.

Важливий момент: бухгалтерську службу очолює керівник, яким виступає головний бухгалтер. Саме про це свідчить п. 9 Типового положення.

На нашу думку, виходячи з цього і керуватись щодо назви посади треба відповідно до того, який саме підрозділ бухгалтерської служби утворено в установі та які функціональні обов’язки у кожного, хто перебуває у штаті такого підрозділу, у тому числі й у його керівника.

Отже, якщо це:

Назва структурного підрозділу (самостійного)

Код за Класифікатором професій

Розшифровка коду

департамент

1231

Керівник (директор, начальник та ін.) департаменту (тобто обрати на вибір). Посилання на Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників5 відсутнє

управління

1229.1

Начальник управління (самостійного), тобто використовувати тільки таку назву. Посилання на ДКХП відсутнє

відділ

1229.1

Начальник відділу (самостійного), тобто використовувати тільки таку назву. Посилання на ДКХП 76 «Довідник типових професійно-кваліфікаційних характеристик посад державних службовців»

сектор

1221.2 та 1229.7

Начальник сектору без посилання на ДКХП (код 1221.2) та Начальник сектору з посиланням на ДКХП 66 «Залізничний транспорт і метрополітен» та 5 «Добувна промисловість» (код 1229.7) (У цьому випадку код 1229.7 обирати не можна, оскільки не підходить сфера застосування коду)

Примітка. Коди наведені з розділу 1 «Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі)» Класифікатора професій.

Окремо скажемо про ДКХП 76 «Довідник типових професійно-кваліфікаційних характеристик посад державних службовців», який зазначено поряд із кодом1229.1 Начальник відділу (самостійного). Наразі для визначення посад державних службовців керуються постановою КМУ від 18.01.17 р. № 15 «Питання оплати праці працівників державних органів». У цьому документі зазначена саме посада керівника, зокрема:

— керівник самостійного управління, служби;

— керівник самостійного відділу, служби;

— керівник відділу у складі департаменту, головного управління, служби, самостійного управління.

Як бачимо, використовується саме термін «керівник».

5 Далі за текстом — ДКХП.

Увага! Якщо аналізувати Класифікатор професій з огляду на запитання читача, то він містить лише одну професію через дефіс — це «начальник служби-головний бухгалтер» за кодом 1229.8. Але така професія передбачена для митних органів.

Наголосимо, що Класифікатор професій не містить жодних рекомендацій щодо створення подвійних (таких, що виписуються через дефіс) професійних назв робіт (посад), окрім тих, що вже внесені до Класифікатора професій. Тому керівник установи однозначно несе відповідальність перед контролюючими органами за наявність у штатному розписі так би мовити «подвійних» посад, які не передбачені Класифікатором професій.

Отже, правильно використовувати «начальник відділу бухгалтерського обліку та звітності», але з огляду на функціональні обов’язки такого працівника. Про що далі поговоримо окремо.

Водночас відповідно до Класифікатора професій похідні слова до професій (професійних назв робіт) можуть застосовуватись за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфікаційних вимог, виключення дублювання, збереження коду новоутвореної професії.

Назви професій можуть бути розширені за потребою користувача термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності за умови дотримання лаконічності викладення, якщо інше не передбачено у Класифікаторі професій чи відповідних законодавчо-правових актах.

Що маємо на увазі?

Наприклад, є посада «головний бухгалтер» (код 1231) з посиланням на ДКХП 76 «Довідник типових професійно-кваліфікаційних характеристик посад державних службовців» та 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» і є «керівник (директор, начальник) департаменту» (код 1231) без посилання на ДКХП, то в штатному розписі не можна застосувати похідне слово до професії «керівник департаменту». Навіть незважаючи що у переліку похідних слів, наведеному у додатку В до Класифікатора професій, є застосування похідного слова «головний». Чому?

Згідно з роз’яснювальним листом Мінсоцполітики від 25.04.13 р. № 336/13/155-13 об’єднання назв професій, наприклад, «бухгалтер-касир», є помилковим. Адже нормами Класифікатора професій не допускається створювати розширені назви професій через дефіс або у дужках, оскільки професійні назви «бухгалтер» з кодом 3433 та «касир» з кодом 4211 є окремими професіями.

У цьому випадку діє аналогія. Тобто похідне слово «головний» не може застосовуватись, ураховуючи, що в Класифікаторі професій вже є чинна професійна назва роботи «головний бухгалтер» з відповідним кодом. Як варіант, похідне слово можна застосувати до професії «бухгалтер» з кодом 3433. У такому разі можна утворювати похідні назви «провідний бухгалтер» та «старший бухгалтер» з кодом 3433.

Наголосимо: у Типовому положенні йдеться саме про керівника бухгалтерської служби. Тобто про того, хто керує підрозділом: керівник, начальник, директор тощо. Як назвеш корабель, так він і попливе. Тому при створенні бухгалтерської служби виходити треба з того, що це за установа, у якій вона створена, хто входить до її складу, які обов’язки покладено на її працівників.

Ще один важливий момент: при обранні коду за Класифікатором професій посади, якої в ньому немає, виходити треба з номера випуску ДКХП. Оскільки саме він визначає сферу використання посади згідно із діяльністю підприємства, установи, організації. Це стосується випадків, коли у Класифікаторі професій є декілька посад з однаковою назвою. Наприклад, начальник відділу тощо. Тобто спочатку треба обрати базову назву професії, а вже потім застосовувати похідні слова до наявної у Класифікаторі професії або ж розширювати її назву.

Для органів місцевого самоврядування у схемах посадових окладів, затверджених постановою КМУ від 09.03.06 р. № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів», йдеться про начальника відділу, начальника управління, що узгоджується із Класифікатором професій.

Доцільно звернути увагу й наказ Головного управління державної служби України від 29.12.09 р. № 406 «Про затвердження Типових професійно-кваліфікаційних характеристик посадових осіб місцевого самоврядування». Цим документом рекомендовано обласним, міським, районним (районним у містах), сільським, селищним радам при розробці конкретних професійно-кваліфікаційних характеристик і відповідних посадових інструкцій посадових осіб місцевого самоврядування керуватись Типовими професійно-кваліфікаційними характеристиками.

Відповідно:

<...>Директор департаменту міської ради

Завдання, обов’язки та повноваження. Здійснює координацію роботи, пов’язаної з виконанням основних завдань високого ступеня складності (багатогалузевість, багатофункціональність, програмно-цільовий напрям діяльності), здійснює керівництво діяльністю департаменту. Забезпечує виконання покладених на департамент завдань. <...>

Начальник управління, відділу (самостійного), іншого виконавчого органу міської (районної в місті) ради

Завдання, обов’язки та повноваження. Здійснює керівництво діяльністю управління, відділу, іншого виконавчого органу міської (районної в місті) ради, розподіляє обов’язки між працівниками, очолює та контролює їх роботу. Забезпечує виконання покладених на управління, відділ, інший виконавчий орган міської (районної в місті) ради завдань. <...>

Головний бухгалтер

Завдання, обов’язки та повноваження. Здійснює керівництво діяльністю підрозділу, розподіляє обов’язки між працівниками, очолює та контролює їх роботу (у разі наявності у штатному розписі підрозділу з фінансово-бюджетних питань). Забезпечує виконання покладених на підрозділ завдань щодо організації бухгалтерського обліку, господарсько-фінансової діяльності у визначеній сфері управління і контролює дотримання правил його ведення. Здійснює методологічне керівництво бухгалтерським обліком і звітністю у підвідомчих структурах. Керує розробкою та впровадженням заходів щодо дотримання фінансової дисципліни. Організовує облік валютних надходжень, товарно-матеріальних цінностей, зберігання первинних документів, облікових реєстрів бухгалтерської звітності та своєчасне подання їх до архіву.<...>

Як бачимо, Типовими професійно-кваліфікаційними характеристиками визначено окремо посади «головний бухгалтер», «директор департаменту» та «начальник управління, відділу (самостійного)». І у всіх цих посад різні завдання, обов’язки та повноваження.

Тобто ще раз наголосимо: при вирішенні питання щодо назви посади виходити треба ще й з функціональних обов’язків працівника, який буде її обіймати. Одночасно не треба забувати й про Класифікатор професій.

Що стосується запису до трудової книжки, то вносити запис про посаду треба з урахуванням вимог Інструкції № 58, зокрема п. 2.4. Він говорить, що усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення — у день звільнення і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження). Тобто назва посади в трудовій книжці має бути такою ж, як вона зазначена в наказі (розпорядженні) про прийняття працівника на роботу та відповідно до його функціональних обов’язків.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі