Теми статей
Обрати теми

Стосовно правомірності звільнення жінки, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, у разі реорганізації сільської ради та входження її до об’єднаної територіальної громади

<...> Згідно з ч. 2 ст. 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, що об’єдналися, завершуються в день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об’єднаною територіальною громадою. Частиною 4 ст. 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» визначено, що з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об’єднаною територіальною громадою, здійснюється реорганізація відповідних сільських, селищних, міських рад, розміщених поза адміністративним центром об’єднаної територіальної громади. Із дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об’єднаною територіальною громадою, повноваження секретаря сільської ради припиняються відповідно до ст. 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Підставою цьому є ч. 2 ст. 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Згідно з ч. 3 ст. 7 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» на посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених цим законом. Статтею 20 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» встановлено, що крім загальних підстав, передбачених Кодексом законів про працю України (КЗпП України), служба в органах місцевого самоврядування припиняється на підставі і в порядку, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», цим та іншими законами України.

Відповідно до ч. 3 ст. 40 КЗпП України не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за п. 5 цієї статті), а також у період перебування працівника у відпустці. Норми ч. 3 ст.40 КЗпП України щодо обмеження на звільнення працівників у період їхньої тимчасової непрацездатності або перебування у відпустці, а також норми ст. 184 КЗпП України щодо заборони звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років (до 6 років), одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда поширюються лише на звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, передбачені ст. 40 і 41 КЗпП України. Звільнення зі служби в ОМС особи, яка займала виборну посаду у зв’язку із закінченням повноважень на підставі ст. 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», не є звільненням з ініціативи власника або уповноваженого ним органу, і передбачені законодавством про працю обмеження та заборони на звільнення не можуть застосовуватись.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутату місцевої ради, який працював у раді на постійній основі, після закінчення таких повноважень надається попередня робота (посада), а за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою депутата, на іншому підприємстві, в установі, організації. У разі неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, але не більше 6 місяців, середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді у раді, що виплачується з відповідного місцевого бюджету. У разі, якщо колишній депутат місцевої ради має право на пенсійне забезпечення або йому призначена пенсія за віком, по інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника, за вислугу років відповідно до закону, а також коли до зайняття виборної посади у раді за трудовим договором він не працював, або звільнення з попередньої роботи здійснено з інших підстав, не пов’язаних із безпосереднім переходом на виборну посаду (п. 5 ст. 36 КЗпП України), за ним не зберігається середня заробітна плата, яку він одержував на виборній посаді в раді.

Інформація розміщена на офіційному сайті Держпраці у Хмельницькій області за посиланням http://km.dsp.gov.ua/news/378-zhnku-zvlnili-pd-chas-vdpustki-po-doglyadu-za-ditinoyu-pdstava-vhodzhennya-slskoyi-radi-do-obyednanoyi-teritoralnoyi-gromadi.html

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі