Теми статей
Обрати теми

Прийнято довгоочікувані децентралізаційні закони

Федченко Л., головний редактор
9 лютого поточного року всі причетні до процесу децентралізації влади в Україні, затамувавши подих, спостерігали за пленарним засіданням Верховної Ради України, сподіваючись на прийняття цілої низки надважливих законодавчих актів. Та цього дня пощастило лише чотирьом з них. Коротко оглянемо ухвалені закони, а в наступних номерах газети, вже після підписання Президентом України, детально їх розглянемо1.

1 За інформацією з офіційного веб-порталу Верховної Ради України.

По-перше, прийнято у другому читанні та в цілому проект Закону України № 4742 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)», яким більш чітко регламентується статус старости. Так, законопроектом визначаються просторові межі діяльності старости, коло його повноважень, підстави та порядок дострокового припинення ним повноважень, гарантій діяльності тощо. Документ містить нове поняття «старостинський округ» — його межі співпадають з межами території юрисдикції рад територіальних громад, які об’єдналися. Проектом Закону запроваджується повсюдність інституту старост у межах об’єднаної територіальної громади, що є гарантією захисту прав та інтересів жителів всіх сіл та селищ.

По-друге, прийнято у другому читанні та в цілому проект Закону України № 4110 «Про внесення змін до деяких законів України щодо набуття повноважень сільських, селищних, міських голів». Законопроектом передбачено, що набуттю повноважень сільським, селищним, міським головою має передувати його реєстрація відповідною територіальною виборчою комісією. Документ врегульовує питання набуття повноважень сільського, селищного, міського голови та обмежує можливість сумісництва посади з іншими видами діяльності.

По-третє, прийнято у другому читанні та в цілому проект Закону України № 4772 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)». Законопроектом спрощується процедура добровільного об’єднання територіальних громад — громадам надається право за спрощеною процедурою приєднуватися до вже створеної об’єднаної територіальної громади. До того ж проектом Закону визначаються параметри, після досягнення яких новостворена територіальна громада може вважатись спроможною. Така громада повинна бути створена навколо центру, визначеного Перспективним планом формування територій громад області, і в ній повинно проживати не менше половини мешканців від кількості, передбаченої Перспективним планом. Кожна наступна територіальна громада об’єднується з цією громадою за спрощеними процедурами. Також в приєднаних територіальних громадах проводяться вибори депутатів ради об’єднаної громади, у той час як вибори голови об’єднаної громади не проводяться. Отже, у раді новоствореної громади будуть представники від усіх територій.

По-четверте, прийнято у другому читанні та в цілому проект Закону України № 2489 «Про службу в органах місцевого самоврядування». Законопроектом встановлюються нові правові та організаційні засади служби в органах місцевого самоврядування. Проектом Закону передбачається створення правових передумов для підвищення престижності служби в органах місцевого самоврядування; врегулювання статусу службовця органу місцевого самоврядування; рівного доступу до служби в органах місцевого самоврядування виключно на основі заслуг; прозорого прийняття на службу до органів місцевого самоврядування; стимулювання кар’єрного зростання; деполітизації; нової моделі оплати праці, що мінімізує суб’єктивізм керівника; впровадження ефективного механізму запобігання корупції; підвищення рівня соціального та матеріального захисту службовців.

Проект Закону містить низку новел, зокрема: новий поділ посад в органах місцевого самоврядування на категорії; вимоги до політичної неупередженості службовців; вимоги до рівня професійної компетентності особи, яка претендує на зайняття посади в органах місцевого самоврядування; порядок проведення конкурсу; новели щодо оплати праці, преміювання та заохочення.

Детальніше про зазначені закони читайте у наступних номерах нашої газети.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі