№2

Місцеве самоврядування, лютий, 2017/№ 2 Інші номери журналу ›
  • Прийнято довгоочікувані децентралізаційні закони 9 лютого поточного року всі причетні до процесу децентралізації влади в Україні, затамувавши подих, спостерігали за пленарним засіданням Верховної Ради України, сподіваючись на прийняття цілої низки надважливих законодавчих актів. Та цього дня пощастило лише чотирьом з них. Коротко оглянемо ухвалені закони, а в наступних номерах газети, вже після підписання Президентом України, детально їх розглянемо.
  • Нетипово про типове, Або тонкощі договірних земельних відносин Реформа децентралізації набирає все більших і більших обертів, що свідчить про пожвавлення бажання територіальних громад до об’єднання, мотивуючим фактором якого є створення умов власної фінансової захищеності. Ключовою складовою фінансового благополуччя є наповнення місцевих бюджетів за рахунок в тому числі орендної плати за землю. Виникнення «якісних» і «надійних» договірних орендних відносин у сфері землі неможливе без ґрунтовної обізнаності майбутніх сторін договору в тонкощах цих правовідносин, які, на перший погляд, здаються типовими. У чому полягають тонкощі таких договірних відносин — детальніше у статті.
  • Актуальне запитання. Про виділення земельної ділянки під кладовище У нашої сільської ради виникла необхідність в облаштуванні нового кладовища у зв’язку з тим, що наразі діюче кладовище вже переповнене. У межах населеного пункту вільних земельних ділянок немає. Як правильно і за рахунок яких земель можна виділити під кладовище землю за межами населеного пункту?
  • Відкликання депутатів: як воно на практиці? Слід нагадати, що з 2015 року було запроваджено нові підстави та механізм відкликання депутатів місцевих рад, сільського, селищного та міського голови. З ними ви мали можливість ознайомитися в одному з номерів нашого видання. Власне про це і йтиметься в нашому матеріалі.
  • Бюджет-2017: чого чекати? Вже не вперше Верховна Рада вночі ухвалює державний бюджет. Головний кошторис країни на 2017 рік така участь також не оминула у розрізі місцевих бюджетів, подивимось разом з вами.
  • Місцеві податки: чи є зміни? Перелік місцевих податків визначено Податковим кодексом України. Про найважливіші зміни у податковому законодавстві в розрізі місцевих податків, що надходять до місцевих бюджетів, дізнаєтесь у статті.
  • Складання паспортів бюджетних програм Застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі передбачає складання паспортів бюджетних програм, тобто документів, які безпосередньо визначають усі основні положення бюджетної програми. Як саме необхідно складати паспорти бюджетних програм? У яких випадках вносяться зміни до паспортів бюджетних програм? Хто і в який термін їх має скласти та затвердити? На ці та інші запитання відповімо у статті, а також наведемо приклад складання паспорта бюджетної програми.
  • Визначення кодів програмної класифікації видатків Що таке коди програмної класифікації? Як ці коди визначати при застосуванні програмно-цільового методу у бюджетному процесі?
  • PROZORRO: рухаємось вперед у публічних закупівлях Прийшов новий рік! З новим роком, як завжди, хочеться чогось нового й обов’язково позитивного, нових досягнень, нових звершень. Напевно, кожен ставить нові цілі, бажає здійснення загаданих в новорічну ніч бажань. І звичайно, ми хочемо добра не лише собі та рідним, а й нашій Україні, адже це наша Батьківщина! А щоб цей новий рік був вдалим для нашої країни, варто кожному активно долучатися до розвитку різних сфер її життя. Тож сьогодні ми поговоримо, що нового нас чекає у реформуванні однієї з таких сфер — сфери публічних закупівель. Адже це та царина, реформи якої виводять Україну на міжнародний рівень та, без перебільшення, є одними з найактуальніших.
  • Щодо укладення, виконання, зміни та розірвання договору про закупівлю Витяг із листа Мінекономрозвитку від 30.12.16 р. № 3302-06/42560-06
  • Актуальне запитання. Про автоматизовану систему обліку оплати проїзду в пасажирському транспорті Чули, що цього року у деяких містах планується ввести автоматизовану систему обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті. Як міська рада може втілити це у життя на практиці та якими документами треба керуватись?
  • Ой, не спиться й не лежиться!.. (про чергові зміни в антикорупційному законодавстві) Не встигаємо ми вивчати одні правила «некорупційної» поведінки, як з’являються інші. Однак, на жаль, питання забезпечення стабільності правового поля знаходиться поза зоною нашого з вами впливу. А ось «танцювати» за новими правилами, як би часто вони не змінювалися, маємо ми усі. Як свідчить досвід, осіб, які будуть нас перевіряти, мало хвилюватиме, чи був у нас час завчити нові «па» цих танців... Тому пропоную ознайомитись зі змінами в антикорупційному законодавстві, які відбулися на початку січня поточного року, аби не допускати порушень хоча б через незнання законів.
  • Новий рік — нові «пороги» відповідальності Традиційно на початку нового бюджетного року ми нагадуємо вам, шановні читачі, про зміни розміру мінімальної заробітної плати. Як ви знаєте, ці величини впливають не лише на визначення соціальних стандартів — в окремих випадках вони визначають ще й межі відповідальності. Так, спеціальний (або кваліфікаційний) нмдг використовується для кваліфікації злочинів та адміністративних правопорушень. МЗП також має значення для кваліфікації певних видів правопорушень. У цій статті ми нагадаємо про певні особливості обчислення «порогів відповідальності», які змінилися у зв’язку із внесенням змін до бюджетного та податкового законодавства.
  • Спецперевірки: пригадуємо «нюанси» для ОМС У процедурах спецперевірок з літа-осені минулого року не відбулося жодних новацій, та й літні «новели» обумовлені введенням у дію переліку посад з високим та підвищеним корупційним ризиком та новим законом про держслужбу. Однак під час спілкування з органами місцевого самоврядування ми бачимо цікавість до цього питання. Та й не дивно — в багатьох об’єднаних територіальних громадах відбулися перші вибори, десь ради збільшують свої штати, бо одержали нові джерела для розвитку. Потрібні фахівці, і є певні умови допуску цих фахівців до роботи. Тож є запитання. На ті, які ми знаємо із ваших запитів, шановні читачі, ми надамо відповіді у цій статті.
  • Контроль у сфері держреєстрації: інформація для реєстраторів ОМС І знову ми повертаємо нашого читача до теми державної реєстрації, яка вже неодноразово висвітлювалася на сторінках нашого видання.
  • Актуальне запитання. Про порушення строку реєстрації місця проживання дитини Як бути, якщо батьки не зареєстрували протягом трьохмісячного строку місце проживання дитини? Чи складається протокол або постанова на батьків?
  • Актуальне запитання. Про порушення строку реєстрації народження дитини Як бути, якщо батьки не зареєстрували протягом одномісячного строку народження дитини? Чи складається протокол або постанова в цьому випадку?
  • Про субсидії на утримання багатоквартирного будинку Ні для кого не секрет, що громадянам, які мають право на субсидію, остання призначається також і на витрати з утримання багатоквартирного будинку, у якому створене об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Разом із тим на практиці з урахуванням неоднаковості розміру членського внеску/обов’язкового платежу у різних ОСББ нерідко виникали питання необхідності обмеження граничного розміру, на який може бути надана субсидія.
  • Порядок переведення жилих будинків і приміщень у нежилі Передумовою здійснення господарської діяльності у приміщеннях, що розташовані у багатоквартирних будинках, є переведення їх із житлового фонду у нежитловий. Те саме стосується і відокремлених жилих будинків (приміщень). З огляду на те, що житлове законодавство у нас і досі не відповідає вимогам сучасності, а процедурні питання не охоплені одним нормативним актом, орган місцевого самоврядування має прийняти регуляторний акт, який відповідав би і вимогам законодавства, і інтересам територіальної громади.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі