Теми статей
Обрати теми

Новий рік — нові «пороги» відповідальності

Козіна В., адвокат
Традиційно на початку нового бюджетного року ми нагадуємо вам, шановні читачі, про зміни розміру мінімальної заробітної плати1 та неоподатковуваного мінімуму доходів громадян2. Як ви знаєте, ці величини впливають не лише на визначення соціальних стандартів — в окремих випадках вони визначають ще й межі відповідальності. Так, спеціальний (або кваліфікаційний) нмдг використовується для кваліфікації злочинів та адміністративних правопорушень. МЗП також має значення для кваліфікації певних видів правопорушень. У цій статті ми нагадаємо про певні особливості обчислення «порогів відповідальності», які змінилися у зв’язку із внесенням змін до бюджетного та податкового законодавства.

1 Далі за текстом — МЗП.

2 Далі за текстом — нмдг.

«Правовий аперитив»

Перед тим, як дати конкретні приклади того, як з користю застосувати знання з цієї публікації, «для апетиту» нагадаю вам про існування у нашій державі двох стандартів «нмдг».

«Звичайний» нмдг використовується для визначення розмірів штрафів, різноманітних зборів та багатьох інших видів бюджетних платежів. Його розмір не змінився, і, як і раніше, він дорівнює 17 грн. (п. 5 підрозд. 1 розд. ХХ «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України3).

3 Далі за текстом — ПК.

«Кваліфікаційний» нмдг використовується для визначення виду правопорушення (адміністративне чи кримінальне), ступеня його тяжкості (спричинило значну, велику шкоду чи шкоду в особливо великих розмірах) і прямо впливає на вид та розмір відповідальності, до якого може бути притягнуто порушника. «Кваліфікаційний» нмдг у нас кожного року різний і визначається в особливому порядку.

У тому ж п. 5 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК сказано, що сума нмдг, який використовується в частині кваліфікації злочинів або правопорушень відповідно до норм кримінального чи адміністративного законодавства, встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної пп. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПК для відповідного року.

Згідно з пп. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПК така податкова соціальна пільга встановлюється у розмірі, що дорівнює 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Відповідно до ст. 7 Закону України від 21.12.16 р. № 1801-VIII «Про Державний бюджет України на 2017 рік»4 для працездатних осіб прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2017 року становить 1600 грн. Саме цю цифру ми будемо використовувати для подальших розрахунків.

4 Далі за текстом — Закон № 1801.

Вид соціального стандарту

Ставка станом на 01.01.17 р.

Яким нормативно-правовим актом це визначено

Прожитковий мінімум для працездатної особи (у розрахунку на місяць)

1600 грн.

ст. 7 Закону № 1801

«Кваліфікаційний» нмдг

800 грн.

п. 5 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» та пп. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПК

Отже, для кваліфікації злочинів та правопорушень, вчинених (та виявлених) у 2017 році, нмдг встановлено на рівні 800 грн.

Як це працює і чому це важливо?

Розглянемо це на прикладі складу одного кримінального правопорушення. Оскільки в окремих статтях Кримінального кодексу України5 кваліфікація порушень прямо залежить від обсягів шкоди, спричиненої протиправними діями суб’єкта відповідальності, то ми маємо застосовувати «кваліфікаційний», а не звичайний нмдг.

Суть правопорушення

Прийняття службовою особою пропозиції чи обіцянки надати їй або третій особі неправомірну вигоду за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує або обіцяє неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, якщо предметом цього протиправного діяння була неправомірна вигода у «незначному» розмірі

(ч. 1 ст. 368 КК6)

Що таке незначний розмір у даному випадку?

Відповідно до п. 1 примітки до ст. 368 КК неправомірною вигодою в значному розмірі вважається вигода, що в сто і більше разів перевищує нмдг. Тобто усе, що менше цієї суми для кваліфікації цього злочину, вважається меншим за «значний розмір»

Тож «скільки потрібно» для кваліфікації?

Оскільки в описаному випадку розмір нмдг має значення для кваліфікації кримінального протиправного діяння, ми використовуємо не «звичайний» (17 грн.), а «кваліфікаційний» нмдг (800 грн.). Нижче ви побачите просту арифметику, з якої буде зрозуміло, що розмір нмдг таки має значення:

Якщо б ми неправильно застосували «звичайний» нмдг, то виходило б, що відповідальність за ч. 2 ст. 368 КК мала б наступати у разі одержання неправомірної вигоди (прийняття пропозиції) у розмірі

Але оскільки ми знаємо, що тут застосовується «спеціальний» нмдг, то неважко порахувати, що у 2017 році відповідальність за ч. 2 ст. 368 КК має наступати у разі одержання неправомірної вигоди (прийняття пропозиції) у розмірі

1700 грн. (17 грн. х 100)

80000 грн. (800 грн. х 100)

Якщо сума неправомірної вигоди буде меншою за 100 нмдг, тобто складатиме менше 80000 грн., то дії винної особи будуть кваліфікуватися за ч. 1 ст. 368 КК. Якщо 80000 грн. або більше — за ч. 2 ст. 368 КК. У першому випадку можна відбутися штрафом, і цей злочин не належить до категорії тяжких, у другому випадку — мінімальне покарання — позбавлення волі строком від 3 років, і цей злочин вже належить до категорії злочинів середньої тяжкості

Наведу для наочності ще один приклад щодо правильного застосування «спеціального» нмдг. Він нам продемонструє не просто різницю у штрафах, а й різницю у кваліфікації правопорушення — залежно від суми «збитків» протиправне діяння може бути адміністративним проступком, а може — кримінальним злочином. А може бути й таке, що тут взагалі кваліфікації порушення (будь-якого) не буде...

Суть правопорушення

Набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі (ч. 1 ст. 3682 КК)

Що таке значний розмір у даному випадку?

Відповідно до п. 2 примітки до ст. 3682 КК під активами у значному розмірі у цій статті розуміються грошові кошти або інше майно, а також доходи від них, якщо їх розмір (вартість) перевищує 1000 нмдг

«Скільки потрібно» для кваліфікації у цьому прикладі?

Оскільки в описаному випадку розмір нмдг має значення для кваліфікації кримінального протиправного діяння, ми знову використовуємо не «звичайний» (17 грн.), а «кваліфікаційний» нмдг (800 грн.):

Якщо б ми неправильно застосували «звичайний» нмдг, то виходило б, що кримінальна відповідальність за незаконне збагачення за ч. 1 ст. 3682 КК мала б наступати у разі одержання активів у розмірі

Але оскільки ми знаємо, що тут застосовується «спеціальний» нмдг, то неважко порахувати, що у 2017 році відповідальність за ч. 1 ст. 3682 КК має наступати у разі, якщо буде доведений факт незаконного збагачення у розмірі

17 000 грн. (17 грн. х 1000)

800 000 грн. (800 грн. х 1000) або вище

Як це може вплинути на кваліфікацію?

Згідно з ч. 3 ст. 3 КК злочинність діяння, а також його караність та інші кримінально-правові наслідки визначаються тільки цим Кодексом. Отже, якщо сума тих «незаконних» активів становитиме менше 800 тис. грн., можна однозначно говорити про відсутність складу кримінального злочину, а за певних умов — і будь-якого порушення взагалі

5 Далі за текстом — КК.

6 Приклад може розглядатися як коректний за умови відсутності у складі злочину інших обставин, які б дозволяли його кваліфікувати як більш тяжкий (такими обставинами, наприклад, є вчинення злочину службовою особою, яка займає відповідальне становище, або вчинене за попередньою змовою групою осіб).

«Відповідальне становище»: окреме визначення в ОМС для цілей КК

Також нагадаю, що для кваліфікації складів злочинів, які будуть перераховані нижче, ми застосовуємо й спеціальні поняття відповідального та особливо відповідального становища для посадових осіб місцевого самоврядування. Вони не співпадають з тими, що визначені у нас, наприклад, для цілей е-декларування чи визначення особливостей проходження спецперевірки.

Стаття КК

Злочин

368

Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою

3682

Незаконне збагачення

369

Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі

382

Невиконання судового рішення

Так ось, для перелічених вище складів злочинів, чим вищим є службовий статус особи, якою (або по відношенню до якої) вчиняється злочин, тим тяжчою буде його кваліфікація.

Для перелічених складів особами, які займають особливо відповідальне становище в ОМС, є посадові особи місцевого самоврядування, посади яких віднесені до 1 та 2 категорій посад. А особами, які займають «просто» відповідальне становище в ОМС, будуть усі інші керівники і заступники керівників ОМС, їх структурних підрозділів та одиниць.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі