Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про порушення строку реєстрації народження дитини

Брусенцова Я., юрист-аналітик ВБ «Фактор»
Як бути, якщо батьки не зареєстрували протягом одномісячного строку народження дитини? Чи складається протокол або постанова в цьому випадку?

Нагадаємо, що в ст. 38 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» закріплені такі делеговані повноваження виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, як державна реєстрація актів цивільного стану (за винятком виконавчих органів міських (крім міст обласного значення) рад).

Базові ж положення здійснення державної реєстрації актів цивільного стану наведені в Законі України від 01.07.10 р. № 2398-VI «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» (далі — Закон № 2398). Зауважимо на ст. 4 цього законодавчого акта, в якій перелічуються органи державної реєстрації актів цивільного стану, одним з яких є відповідний виконавчий орган сільської, селищної і міської (крім міст обласного значення) ради. Зазначені органи, окрім вказаного Закону № 2398, у своїй діяльності також керуються Правилами державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затвердженими наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 р. № 52/5 (далі — Правила). Враховуйте: виконавчі органи сільських, селищних та відповідних міських рад реєструють не всі акти цивільного стану, а лише народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті (ст. 6 Закону № 2398).

Отже, Законом № 2398 та Правилами передбачається, що державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження, а у разі народження дитини мертвою — не пізніше трьох днів. Також в п. 8 гл. 1 розд. ІІІ Правил визначено, що у разі несвоєчасної державної реєстрації народження в графі «Для відміток» актового запису про народження зазначаються поважні причини пропуску місячного строку або реквізити протоколу про адміністративне правопорушення.

Необхідно зважати: за несвоєчасну державну реєстрацію народження дитини відповідальність покладається на батьків (у разі мертвонароджених або померлих на першому тижні життя — на головного лікаря (керівника) закладу охорони здоров’я, де перебувала мати під час пологів або помер новонароджений, на заклад охорони здоров’я, лікарі якого надавали медичну допомогу при пологах удома або установили смерть новонародженого вдома, на керівника бюро судово-медичної експертизи — у разі встановлення факту смерті дитини поза закладом охорони здоров’я (на вулиці, удома, коли медичного нагляду не було, та в іншому місці)).

При несвоєчасній державній реєстрації народження складається протокол про адміністративне правопорушення. Правами щодо його складання наділені уповноважені на те посадові особи відповідного виконавчого комітету сільської, селищної, відповідної міської ради, що випливає із положень ст. 255 КпАП. Увага! Відповідальність за несвоєчасну без поважної причини реєстрацію батьками народження дитини в державних органах реєстрації актів цивільного стану передбачена ст. 2121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КпАП) та тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Враховуйте: складається саме протокол, а не постанова. Перелік випадків, коли складається не протокол, а постанова, наведений у ст. 258 КпАП. При цьому у графі «Для відміток» актового запису про народження зазначаються реквізити протоколу, наприклад: «Протокол №1 про адміністративне правопорушення складено 01.02.2017 р. виконавчим комітетом N-ої сільської ради N-го району N-ої області». Зазначений протокол рекомендуємо складати у трьох примірниках:

- один з них, разом із супровідним листом, після реєстрації у журналі реєстрації вихідної кореспонденції — направляється до відповідної адміністративної комісії для розгляду (згідно з підвідомчістю розгляду справ про адміністративні правопорушення відповідно до ст. 218 КпАП);

- другий — надається заявнику, тобто порушнику;

- на третьому примірнику заявник власноручно вказує «протокол отримано» і зазначає дату отримання та проставляє власний підпис, і цей же примірник разом із копією супровідного листа (складеного на адміністративну комісію про направлення їм примірника протоколу) залишається в органі, який здійснив державну реєстрацію народження.

У разі, якщо причина пропуску місячного строку поважна — протокол не складається, а в графі «Для відміток» зазначається, наприклад: «Встановлений законом строк державної реєстрації народження порушено з поважної причини — у зв’язку з хворобою дитини, що підтверджено довідкою лікарні чи будь-якої іншої медичної установи від 01.06.2015 р. №111.» — зазначений документ повинен мати усі необхідні реквізити: номер, дату, печатку, підпис керівника медичної установи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі