Теми статей
Обрати теми

Про субсидії на утримання багатоквартирного будинку

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
Ні для кого не секрет, що громадянам, які мають право на субсидію, остання призначається також і на витрати з утримання багатоквартирного будинку, у якому створене об’єднання співвласників багатоквартирного будинку1. Разом із тим на практиці з урахуванням неоднаковості розміру членського внеску/обов’язкового платежу у різних ОСББ нерідко виникали питання необхідності обмеження граничного розміру, на який може бути надана субсидія.

1 Далі за текстом — ОСББ.

Усі ми пам’ятаємо численні судові спори за позовами ОСББ до управлінь праці та соціального захисту населення2 про визнання дій протиправними, зобов’язання здійснити відшкодування пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, які знаходили своє позитивне рішення на користь ОСББ.

2 Далі за текстом — УПСЗН.

Така спірна ситуація мала місце у зв’язку із тим фактом, що розмір членського внеску/обов’язкового платежу не затверджувався органом місцевого самоврядування (оскільки не міг відноситися до категорії — тариф), внаслідок чого УПСЗН не бажало включити дані витрати власника квартири до категорії витрат, на які може бути призначена субсидія, а ОСББ не могло розраховувати на їх відшкодування.

Ще одним стимулюючим фактором нормотворчої діяльності стало запровадження інституту управителя. Відповідно до Закону України від 14.05.15 р. № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», якщо співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено ОСББ, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсній основі виконавчим органом місцевої ради, на території якого розташований будинок.

Перелік житлово-комунальних послуг, на які надаються населенню субсидії, було доповнено послугою з управління багатоквартирними будинками.

З урахуванням тенденції переходу до управління багатоквартирним будинком або самим ОСББ, або призначеним управителем, а також задля того, щоб виключити усі суперечності з цього приводу, 28.12.16 р. КМУ було прийнято постанову № 1022 «Про затвердження Порядку визначення граничного розміру витрат на оплату послуги з управління багатоквартирним будинком, витрат на управління багатоквартирним будинком, виходячи з якого надаються субсидії населенню3».

3 Далі за текстом — Порядок.

Даний Порядок визначає механізм розрахунку граничного розміру витрат на оплату послуги з управління багатоквартирним будинком, витрат на управління багатоквартирним будинком, виходячи з якого надаються субсидії населенню для відшкодування таких витрат4.

4 Далі за текстом — граничний розмір витрат.

Дія цього Порядку поширюється на управителів багатоквартирного будинку, ОСББ, житлово-будівельні (житлові) кооперативи, громадян, які проживають у багатоквартирних будинках, гуртожитках та які оплачують послугу з управління багатоквартирним будинком за відповідними цінами або відшкодовують витрати на управління багатоквартирним будинком згідно із затвердженими в установленому порядку внесками/платежами.

УПСЗН визначають граничний розмір витрат відповідно до вимог цього Порядку.

Нагадаємо деякі визначення:

внески/платежі на управління багатоквартирним будинком

визначений загальними зборами об’єднання співвласників, кооперативу розмір внесків/платежів, що спрямовуються на відшкодування витрат на управління багатоквартирним будинком

послуга з управління багатоквартирним будинком

результат діяльності управителя щодо забезпечення належного утримання та ремонту спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб

ціна на послугу з управління багатоквартирним будинком

грошовий вираз вартості надання управителем одиниці послуги (з розрахунку за 1 кв. метр) з управління багатоквартирним будинком, що зазначена у договорі з управителем

Розмір субсидії

Субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з управління багатоквартирним будинком надаються виходячи з розміру ціни на послугу з управління багатоквартирним будинком для відповідного будинку, але не більше граничного розміру витрат, визначеного відповідно до вимог цього Порядку.

Управитель протягом двох тижнів з дня підписання договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком (або змін до нього) повідомляє УПСЗН про розмір ціни на послугу з управління багатоквартирним будинком, визначеної для відповідного будинку, а також надає інформацію про систему оподаткування, на якій він перебуває (загальна чи спрощена), із зазначенням розміру відповідного податку, що ним сплачується.

Громадянам, які проживають в багатоквартирних будинках та гуртожитках, в яких створено ОСББ, у багатоквартирних будинках кооперативів, субсидії для відшкодування витрат на управління багатоквартирним будинком надаються виходячи з внесків/платежів на управління багатоквартирним будинком, але не більше граничного розміру витрат, визначеного відповідно до цього Порядку.

ОСББ, кооператив повідомляють УПСЗН про розмір внесків/платежів на управління багатоквартирним будинком протягом місяця з дня проведення загальних зборів, на яких прийнято рішення про затвердження розміру внесків/платежів на управління багатоквартирним будинком.

Граничний розмір витрат визначається за такою формулою:

Вгрн = (ЗПмін х 0,1) / 48,87

де Вгрн — граничний розмір витрат, гривень за один метр квадратний;

ЗПмін — законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати на відповідну дату, гривень;

0,1 — коефіцієнт середнього по Україні розміру витрат домогосподарств на утримання житла;

48,87 — середній розмір загальної площі житла на одне домогосподарство одержувачів субсидій у багатоквартирних будинках, кв. метрів.

Таким чином, на сьогоднішній день граничний розмір витрат складає 6,547 грн. за один квадратний метр. Так, якщо у власності громадянина перебуває квартира загальною площею 56 квадратних метрів, то граничний розмір витрат на утримання багатоквартирного будинку, на який надається субсидія, складатиме 366,63 грн.

Граничний розмір витрат збільшується на величину податку на додану вартість або єдиного податку при наданні послуги з управління багатоквартирним будинком управителями, які є платниками відповідного податку.

Також необхідно розуміти, що ні ОСББ, ні управитель не обмежений цим граничним розміром під час вирішення питання про визначення розміру членського внеску/обов’язкового платежу або ціни за послугу з управління багатоквартирним будинком.

У разі, якщо сума платежів власника буде меншою, ніж визначений за наведеною вище формулою граничний розмір, то і субсидія надаватиметься відповідно до встановленого вами розміру на утримання багатоквартирного будинку. У разі ж перевищення вказаного граничного розміру держава компенсуватиме лише в частині, що не перевищує обраховану вище суму.

Граничний розмір витрат перераховується за умови зміни на законодавчому рівні розміру мінімальної заробітної плати або зміни системи оподаткування для відповідного управителя.

У разі зміни системи оподаткування управитель протягом десяти днів зобов’язаний поінформувати про це УПСЗН для проведення відповідних перерахунків граничного розміру витрат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі