Теми статей
Обрати теми

Порядок переведення жилих будинків і приміщень у нежилі

Сербіна А., аналітик ВБ «Фактор», адвокат
Передумовою здійснення господарської діяльності у приміщеннях, що розташовані у багатоквартирних будинках, є переведення їх із житлового фонду у нежитловий. Те саме стосується і відокремлених жилих будинків (приміщень). З огляду на те, що житлове законодавство у нас і досі не відповідає вимогам сучасності, а процедурні питання не охоплені одним нормативним актом, орган місцевого самоврядування1 має прийняти регуляторний акт, який відповідав би і вимогам законодавства, і інтересам територіальної громади.
img 1

1 Далі за текстом — ОМС.

Нормативна база

Статтею 41 Конституції України проголошено право громадян на володіння, користування та розпорядження своєю власністю, що також може включати в себе і можливість використання її для здійснення господарської діяльності.

Нормативно-правовими документами, що передбачають можливість переведення жилого будинку або жилого приміщення у нежиле, є:

1

Житловий кодекс Української РСР

2

Цивільний кодекс України

3

Закон України від 29.11.01 р. № 2866-III «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку»

4

Закон України від 19.06.92 р. № 2482-XII «Про приватизацію державного житлового фонду»

5

Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджені наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства України від 17.05.05 р. № 76

6

Порядок обстеження стану жилих будинків з метою встановлення їх відповідності санітарним вимогам та визнання жилих будинків і жилих приміщень непридатними для проживання, затверджений постановою Ради Міністрів Української РСР від 26.04.84 р. № 1892

2 Далі за текстом — Порядок № 189.

Відповідно до ст. 6 Житлового кодексу Української РСР жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного або тимчасового проживання громадян, а також для використання у встановленому порядку як службових жилих приміщень і гуртожитків. Надання приміщень у жилих будинках для потреб промислового характеру забороняється. З огляду на зазначене, використання жилого приміщення в інших цілях, не пов’язаних із проживанням людей, є протиправним.

Підстави виключення жилих будинків і жилих приміщень із житлового фонду визначені ст. 7 Житлового кодексу Української РСР — рішення виконавчого комітету про непридатність для проживання.

Непридатні для проживання жилі приміщення в будинках житлово-будівельних кооперативів може бути переобладнано в нежилі за рішенням загальних зборів членів кооперативу, затвердженим виконавчим комітетом відповідної ради. Переведення придатних для проживання жилих будинків і жилих приміщень у будинках державного і громадського житлового фонду в нежилі, як правило, не допускається. У виняткових випадках переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі може здійснюватись за рішенням виконавчого комітету відповідної ради.

ОМС в межах наданих повноважень з метою здійснення регуляторної політики може прийняти відповідний регуляторний акт, яким визначити порядок та процедуру переведення жилого будинку (приміщення) у нежиле для розміщення об’єктів невиробничої сфери.

Чи всю нерухомість можна перевести у нежитловий фонд?

Помилковими є думки власників, які вважають, що будь-яку їхню нерухомість можна перевести у нежитлову для подальшого використання у своїй господарській діяльності.

На законодавчому рівні досить конкретно визначені умови, при яких допускається переведення квартири, приміщення або цілого будинку у нежитловий фонд. Важливим критерієм у цій процедурі є розміщення об’єкта нерухомості: окремий будинок/приміщення або частина у багатоквартирному будинку. Давайте розглянемо ці два варіанти.

Переведення жилих будинків, приміщень (квартир) у нежилі проводиться у випадках:

1

визнання у встановленому законодавством порядку жилих будинків, приміщень (квартир) непридатними для проживання

2

зміни функціонального призначення жилого будинку, жилого приміщення

Визнання жилого будинку непридатним для проживання здійснюється у відповідності до процедури, визначеної Порядком № 189.

Непридатний для проживання жилий будинок — підтверджений рішенням виконкому стан жилого будинку (приміщення), який не відповідає санітарним і технічним вимогам при неможливості або недоцільності проведення його капітального ремонту.

Даний стан може бути підтверджений тільки під час планового суцільного обстеження,метою якого і є факт встановлення непридатності будинку для проживання відповідно до діючих санітарних і технічних вимог. У разі встановлення факту непридатності для проживання жилого будинку (жилого приміщення) виконком приймає рішення про використання непридатного для проживання жилого будинку (жилого приміщення) в інших цілях або про знесення цього будинку.

Переведення жилих приміщень (квартир) у нежилі у багатоповерхових будинках допускається у разі:

1

якщо вони розташовані у цокольних, перших поверхах

2

при наявності можливості облаштування окремого входу і евакуаційного виходу, що ізольовані від жилої частини будинку

3

за умови, якщо жиле приміщення (квартира) розташоване безпосередньо над нежилим

Таким чином, перевести квартиру, яка розташована на восьмому поверсі дев’ятиповерхового будинку, якщо під нею розташована інша жила квартира, відповідно до законодавства неможливо.

Пропоную вам для огляду проект регуляторного акта «Порядок переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі для розміщення об’єктів невиробничої сфери».

img 2 img 3
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі