Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про підтвердження витрат на проїзд у метрополітені

Ковшова О., економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Наш працівник виїхав до відрядження у м. Київ. Виникла об’єктивна потреба у користуванні метрополітеном під час пересування містом, що було заздалегідь обумовлено в наказі про відрядження. Підкажіть, як підтвердити витрати, які понесені відрядженим працівником при користуванні метрополітеном? Адже жетон, який купує працівник, залишається в автоматі, а його вартість нічим не підтверджується?

Відповідь на запитання треба шукати в Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон. Нагадуємо, що цей документ затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59.

Отже, користуючись Інструкцією, зазначимо таке.

По-перше, працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв’язку зі службовими відрядженнями при наявності підтвердних документів, у тому числі й витрат на проїзд міським транспортом загального користування, зокрема метрополітеном.

По-друге, підтвердними документами, що засвідчують вартість понесених у зв’язку з відрядженням витрат, є, зокрема, розрахункові документи відповідно до Закону України від 06.07.95 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон № 265). Саме про це йдеться в п. 14 розділу I Інструкції № 59 (ср. ).

Розрахунковий документ — це документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених Законом № 265, і зареєстрований у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну (ст. 2 Закону № 265).

Оскільки запитання стосується проїзного документа, одразу звернемо увагу на наказ Міністерства фінансів України від 21.01.16 р. № 13 (далі — наказ № 13).

Відповідно до п. 1 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом № 13, його вимоги не поширюються на розрахункові проїзні та перевізні документи на залізничному (крім приміського) й авіаційному транспорті, квитки на міські та приміські автомобільні маршрути, міський електротранспорт, білети державних лотерей, квитанції на послуги поштового зв’язку.

Про це говорить й п. 10 ст. 3 Закону № 265: реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при продажу, зокрема, жетонів та проїзних квитків у касах метрополітену.

Чи означає це, що такі витрати не будуть підтверджені? Зовсім ні. У цьому випадку на допомогу приходить п. 15 ст. 3 Закону № 265.

Відповідно до цієї норми суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, при наданні послуг зобов’язані надавати покупцю товарів (послуг) на його вимогу чек або інший письмовий документ, що засвідчує надання послуг, з метою виконання вимог Закону про захист прав споживачів.

Тобто, відряджений має звернутись до каси метрополітену та запросити письмовий документ, що засвідчує вартість надання послуг у разі користування метрополітеном.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі