Теми статей
Обрати теми

Практичні поради: виконання громадських робіт

Кашпуровська О., начальник Новобаварського районного сектору Харківського міського відділу з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, підполковник внутрішньої служби
І знову ми повертаємося до питання громадських робіт. В одному із номерів нашого видання1 ми вже торкалися цієї теми. Нагадаємо: тоді необхідність в її розгляді виникла опосередковано, коли увазі читачів було запропоновано вказівку прокурора, складену у відношенні до одного із старост. Підставою для оформлення означеної вказівки, власне, слугувало недотримання старостою всіх процедур під час виконання порушником громадських робіт. Сьогодні ж ми більш детально поговоримо про такі роботи, але вже не як про вид адміністративного стягнення, а як про вид покарання, передбачений Кримінальним кодексом України2.
img 1

1 Див. «Місцеве самоврядування», № 7 за липень 2017 р., на с. 52.

2 Далі за текстом — КК.

Основне про громадські роботи

Отже, громадські роботи запровадив у вітчизняну систему покарань Кримінальний кодекс України у вересні 2001 року. Відповідно до ст. 56 цього Кодексу цей вид покарання полягає «у виконанні засудженим у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування». У подальшому громадські роботи (як один із видів адміністративного стягнення) були введені і в чинний Кодекс України про адміністративні правопорушення (ст. 301). Це покарання (адміністративне стягнення) передбачає виконання засудженим (порушником) визначених йому суспільно корисних робіт. Такий характер цих робіт означає, що вони, по-перше, здійснюються не на користь потерпілого чи будь-якої іншої особи, а в інтересах суспільства (громади), а по-друге, мають соціальну, а не економічну спрямованість.

Виконання зазначеного виду покарання (адміністративного стягнення) покладається на відповідну службу пробації; його виконання здійснюється планомірно і цілеспрямовано у рамках єдиного механізму, коли засуджений або порушник відчуває на собі всі правообмеження, які властиві громадським роботам.

Громадські роботи призначають: повнолітнім особам на строк від 60 до 240 годин та особам у віці від 16 до 18 років на строк від 30 до 120 годин на строк від 30 до 120 годин. Громадські роботи відбувають: повнолітні — не більш як 4 години на день; особи у віці до 18 років — не більш як 2 години на день.

Виконують громадські роботи у вільний від роботи або навчання час за місцем проживання особи, якій призначені громадські роботи, що може бути як постійним, так і тимчасовим, але головною умовою при цьому є можливість і необхідність відбувати покарання на призначений термін.

Увага! Об’єкт, на якому буде працювати ця особа, має бути в межах населеного пункту, де вона зареєстрована або з якого може щоденно повертатись до місця свого постійного проживання.

Вид робіт визначають ОМС залежно від потреб регіону. Вказівка закону на те, що роботи повинні бути суспільно корисними, означає, що вони виконуються на користь певної громади, суспільства. На практиці в переважній більшості такі роботи некваліфіковані, і осіб, яким призначені громадські роботи, залучають туди, де щоденно не вистачає робочих рук. Це може бути догляд за хворими в лікарнях, прибирання вулиць, скверів, парків, майданів, висаджування дерев і квітів, ремонтування і фарбування будівель, спортивних і дитячих майданчиків, благоустрій населених пунктів, інші дрібні будівельні роботи, тобто виконання необхідних для міста, селища, району повсякденних справ, за умови, що вони не пов’язані зі шкідливими умовами праці та ризиком для життя і здоров’я. Безоплатність громадських робіт означає, що за їх виконання особа не одержує винагороди, компенсуючи своєю працею заподіяну шкоду. Отже, суспільна корисність такого виду покарання, як громадські роботи, порівняно з позбавленням волі є очевидною. На власника підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган за місцем відбування засудженим (порушником) покарання (адміністративного стягнення) у виді громадських робіт покладаються такі обов’язки:

1

щорічне погодження з уповноваженим органом з питань пробації переліку об’єктів, на яких засуджені (порушники) відбувають громадські роботи, та видів цих робіт

2

контроль за виконанням засудженими (порушниками) визначених робіт та дотриманням правил техніки безпеки

3

своєчасне повідомлення органу пробації про ухилення засудженого (порушника) від відбування покарання та переведення його на інше місце роботи, появу на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння, порушення громадського порядку

4

ведення обліку та щомісячне інформування уповноваженого органу з питань пробації про кількість відпрацьованих годин та його ставлення до праці

Увага! У разі ушкодження здоров’я під час виконання громадських робіт відшкодування шкоди засудженому (порушнику) здійснюють відповідно до законодавства про страхування від нещасного випадку.

Про повноваження

Так, одне з повноважень уповноваженого органу з питань пробації прямо випливає з невиконання власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом певних обов’язків. Зокрема, у разі систематичного несвоєчасного подання інформації про виконання громадських робіт або нездійснення контролю відповідальною особою за роботою та поведінкою засудженого (порушника), а також невиконання інших вимог уповноважений орган з питань пробації надсилає матеріали правоохоронним органам для вирішення питання про притягнення винних осіб до відповідальності згідно із законом.

До організаційних повноважень уповноваженого органу з питань пробації слід віднести: погодження з ОМС переліку об’єктів, на яких особи відбувають громадські роботи, та видів робіт, що можуть ними виконуватись, переведення на інше місце роботи, контроль за появою на роботі в стані сп’яніння; підтримання постійних контактів з власником підприємства для своєчасного отримання інформації про ухилення осіб від відбування покарання (адміністративного стягнення), проведення контрольних перевірок за місцем відбування покарання (адміністративного стягнення), виявлення порушень як з боку особи, що відбуває покарання (адміністративне стягнення), так і з боку власника підприємства, та вжиття заходів щодо їх припинення.

Тобто ОМС можна запропонувати наступний алгоритм співпраці з уповноваженим органом з питань пробації:

1

щорічно погоджувати перелік об’єктів, на яких особи відбувають громадські роботи, та видів таких робіт

2

визначати відповідальних осіб за веденням документації та контролю за особами, яким призначені громадські роботи

3

після отримання направлення від уповноваженого органу з питань пробації зареєструвати документи, ознайомити особу з технікою безпеки, видати відповідне розпорядження, скласти графік (щоденно або щомісячно) та надати відповідні документи до органу пробації у встановлений термін

4

контролювати виконання особою цього виду покарання (адміністративного стягнення), а саме своєчасний вихід на роботу, дотримання правил техніки безпеки, виконання лише передбачених видів робіт, ставлення до праці тощо

5

інформувати уповноважений орган з питань пробації щодо порушень з боку засудженого (порушника)

6

прийняти участь у перевірці особи за місцем відбування покарання (адміністративного стягнення) та у складанні акту перевірки

7

вести табель відпрацьованого часу особою

8

надавати відповідні документи до уповноваженого органу з питань пробації у визначені терміни

Розглянуті питання, на мою думку, сприятимуть правильному і ефективному застосуванню громадських робіт на практиці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі