Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про придбання комп’ютерної техніки для органів місцевого самоврядування

Ковшова О., економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Чи дійсно збільшились граничні суми витрат на придбання персональних комп’ютерів для органів місцевого самоврядування з огляду на постанову КМУ від 09.08.17 р. № 593 «Про внесення зміни до граничних сум витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету»?

У зв’язку зі зростанням цін на комп’ютерну техніку Уряд прийняв рішення про підвищення граничних сум витрат на придбання персональних комп’ютерів, у тому числі операційної системи, державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету.

Відповідне рішення утілене у постанові КМУ від 09.08.17 р. № 593 «Про внесення зміни до граничних сум витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» (далі — постанова № 593).

Нагадаємо: граничні суми витрат визначає постанова КМУ від 04.04.01 р. № 332 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» (далі — постанова № 332).

Внесені постановою № 593 зміни до постанови № 332 стосуються тих установ, що утримуються за рахунок державного бюджету. Для них застосування нових граничних витрат є обов’язковим.

Відповідно до змін допустима сума витрат на придбання персональних комп’ютерів збільшена з 13 до 20,5 тис. грн. Але є один нюанс, який варто врахувати. Постанова № 593 розглядає персональний комп’ютер як один об’єкт, до складу якого, крім системного блоку, монітора, клавіатури та «мишки», входить також й операційна система.

Іншими словами, бюджетні установи, що утримуються за рахунок державного бюджету, можуть купувати комп’ютери або ноутбуки більшою вартістю, ніж раніше.

Однак у граничну вартість тепер буде входити й вартість операційної системи. А це задоволення, як відомо, не з дешевих. Тому збільшення граничної суми на придбання персональних комп’ютерів є цілком раціональним та об’єктивним.

Чи стосуються ці зміни органів місцевого самоврядування (далі — ОМС)?

Так, деякою мірою стосуються. Адже постановою № 332 ОМС рекомендовано розробити власні документи, які будуть визначати граничну вартість необоротних активів для установ, що утримуються за рахунок місцевих бюджетів. І орієнтуватись на розміри таких витрат КМУ порекомендував саме за граничними витратами, зазначеними у постанові № 332.

Звичайно, рекомендації ні до чого ОМС не зобов’язують. Тож якщо місцева рада затвердила такі документи, вона може внести до них зміни з урахуванням вимог постанови № 593 щодо збільшення граничної суми на придбання персональних комп’ютерів до 20,5 тис. грн., а може залишити їх на старому рівні. У будь-якому разі рішення приймає сам ОМС виходячи з фінансової спроможності свого місцевого бюджету.

Зауважимо: постанова № 593 набрала чинності 15.08.17 р. («Урядовий кур’єр», 15.08.17 р., № 151). Отже, й зміни до затверджених документів ОМС можуть вносити саме з цієї дати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі