Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про введення до штатного розпису ОТГ посади «Адміністратор системи»

Деменева О., адвокат, регіональний координатор зв’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Запорізькій області
Чи можливо ввести до штатного розпису ОТГ посаду IT-фахівця (системного адміністратора) як посадову особу місцевого самоврядування, аби він мав право користуватись усіма виплатами, преміями та надбавками, які встановлені для інших посадових осіб органів місцевого самоврядування?

Дедалі частіше новостворені об’єднані територіальні громади (далі — ОТГ) в Україні зіштовхуються із практичними проблемами у сфері правового врегулювання трудової діяльності та соціальних гарантій тощо.

І звичайно, для вирішення поставленого питання звернутись треба до Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні», яким визначені функції органів місцевого самоврядування, та до рекомендованої умовної мінімальної структури виконавчих органів ОТГ.

Нагадаємо, що відповідно до умовної мінімальної структури виконавчих органів ОТГ до штатного розпису ОТГ входять:

1) голова територіальної громади;

2) 2-3 заступники голови територіальної громади;

3) секретар ради територіальної громади;

4) фінансове управління;

5) відділ комунальної власності та земельних відносин;

6) відділ бухгалтерського обліку та звітності;

7) сектор з юридичних питань;

8) відділ житлово-комунального господарства, благоустрою, охорони навколишнього природного середовища та інфраструктури;

9) відділ економічного розвитку, торгівлі та інвестицій;

10) відділ містобудування, архітектури та капітального будівництва;

11) загальний відділ;

12) сектор організаційно-кадрової роботи;

13) центр надання адміністративних послуг;

14) сектор з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення і територій;

15) архівний відділ;

16) відділ освіти, молоді та спорту;

17) відділ культури, туризму та з питань діяльності засобів масової інформації;

18) служба у справах дітей, центр сім’ї та молоді, центр обліку бездомних осіб;

19) відділ охорони здоров’я;

20) старости територіальної громади у складі виконавчого комітету.

Досить багато роботодавців не вірно зазначають посади ІТ-працівників, зокрема, такої посади, як «ІТ-фахівець» чинним законодавством не передбачено. Судячи із запитання, мова йде про посаду «Адміністратор системи», яку часто вказують як «Системний адміністратор» чи «ІТ-фахівець» і що суперечить положенням чинного законодавства України в частині визначення та зазначення найменування посади працівника у трудовій книжці. Адже, наприклад, посади «Системний адміністратор» та «ІТ-фахівець» відсутні у переліку посад відповідно до змісту Класифікатора професій ДК 003:2010. Документ затверджено наказом Держспоживстандарту України від 28.07.10 р. № 327.

Записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнято працівника, виконуються для робітників та службовців відповідно до найменування професій та посад, зазначених у Класифікаторі професій. Саме про це йдеться у п. 2.14 Інструкції про ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мінюсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 (ср. ). І порушувати цю вимогу не можна.

Крім того, відповідно до положень розд. 3 Класифікатора професій «Основні положення» на підприємствах, в установах та організаціях записи про роботу вносять в установленому порядку до трудових книжок працівників відповідно до професійних назв робіт, зазначених у додатках А і Б до Класифікатора професій. А Класифікатор професій має у своєму переліку лише посаду «Адміністратор системи» (код КП 2131.2).

Тож, ураховуючи запропоновану штатну структуру органів ради ОТГ, рекомендуємо включити посаду «Адміністратор системи» до «Загального відділу» ради ОТГ, де в посадовій інструкції та кваліфікаційних вимогах до вказаної посади передбачити для неї відповідні вимоги. Які?

Наголосимо: адміністратор системи належить до професійної групи «Професіонали», код професії за Класифікатором професій ДК 003:2010. З огляду на це рекомендуємо передбачити наступні завдання та посадові обов’язки «Адміністратора системи»:

1) консультування голови ради ОТГ з питань застосування засобів обчислювальної техніки та комп’ютерних інформаційних технологій;

2) здійснення інсталяції настройки і оптимізації системного програмного забезпечення і освоєння прикладних програмних засобів;

3) розробка і впровадження прикладних програм;

4) здійснення підключення і заміни зовнішніх пристроїв проведення тестування засобів обчислювальної техніки;

5) забезпечення ведення комп’ютерних баз даних;

6) проведення комп’ютерних антивірусних заходів;

7) участь в адмініструванні локальної обчислювальної мережі;

8) організація супроводу процесу укладання договорів із сторонніми організаціями, що надають послуги з комунікаційного програмного і апаратного оснащення ради ОТГ;

9) забезпечення обміну інформації локальної мережі із зовнішніми організаціями по телекомунікаційних каналах;

10) проведення тестування і ремонту пристроїв засобів обчислювальної техніки кабельних ліній локальної мережі;

11) усування наслідків аварійних ситуацій, пов’язані з пошкодженням програмного забезпечення та баз даних;

12) організація перевірки і навчання працівників апарату ради ОТГ основам роботи із спеціальними комп’ютерними програмами та роботі з прикладними програмними засобами;

13) забезпечення технічного супроводу вживаних локальних мереж програмного забезпечення;

14) виконання профілактичної роботи з підтримки працездатності засобів обчислювальної техніки;

15) організація ремонту засобів обчислювальної техніки із залученням спеціалізованих установ;

16) здійснення системного аналізу ринку апаратних засобів програмного забезпечення;

17) підготовка пропозицій про придбання, розробку або обмін програмного забезпечення;

18) здійснення своєчасного повідомлення голови ради ОТГ про плани модернізації апаратного та програмного забезпечення;

19) складання звітів про виконану роботу.

Із вищенаведеного вбачається, що фактично посада «Адміністратор системи» передбачає виконання роботи ІТ-фахівця (системного адміністратора).

Робота «Адміністратора системи» є досить складною, вимагає наявності спеціальних знань (у сфері комунікації, програмування тощо), а тому є необхідність забезпечення належного рівня оплати праці такого працівника.

Відомо, що питання преміювання, надання матеріальної допомоги, надбавки, які отримують працівники ради ОТГ, визначають у положенні про преміювання, що затверджене відповідним рішенням місцевої ради (у тому числі й ОТГ).

Тож якщо посада «Адміністратор системи» буде включена до штату працівників «Загального відділу» ради ОТГ (про що ми говорили вище), а положення про преміювання буде затверджене рішенням відповідного ОТГ, то й на працівника «Адміністратор системи» будуть поширюватись ті ж самі умови та порядок преміювання, надання матеріальної допомоги, надбавки, які отримують й інші працівники ради ОТГ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі