Теми статей
Обрати теми

Фахові майстерні: Суми, Полтава,Черкаси

У серпневому номері нашого видання ми вже повідомляли нашим читачам про проведену в Харкові фахову майстерню в рамках Проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що реалізується Українською асоціацією районних та обласних рад та Асоціацією міст України. Тепер хочемо поінформувати, що такі ж фахові майстерні були проведені протягом жовтня в Сумах, Полтаві та Черкасах.

До участі у цих заходах було запрошено представників всеукраїнського інформаційно-аналітичного видання «Місцеве самоврядування». Так, у Сумах на фаховій майстерні була присутня Брусенцова Яна Вікторівна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор газети «Місцеве самоврядування», юрист, а от у Полтаві та Черкасах участь у заході взяла вже відома вам Ковтун Марина Сергіївна, експерт з правових питань, викладач кафедри адміністративного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Вважайте, що інформацію, якою ми ділимось, ви отримуєте, так би мовити, «з перших вуст». Учасниками фахових майстерень у більшості своїй були представники районних та обласних рад. Фахові майстерні складалися з двох частин: перша була присвячена питанню нормативно-правового забезпечення реформи місцевого самоврядування та децентралізації, а друга — загальним питанням децентралізації, стану та перспективам об’єднаних територіальних громад.

Протягом заходів увагу учасників було зупинено на аналізі пройдених етапів децентралізації в Україні. Також було акцентовано увагу на реалізації положень Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схваленої розпорядженням КМУ 01.04.14 р. № 333-р. Для розуміння важливості та логіки всього процесу децентралізації на фахових майстернях було наведено перелік проблем, які перелічені в Концепції, а також запропоновані у ній шляхи та способи їх розв’язання. Під час обговорення Концепції учасники наголошували на необхідності вже сьогодні зосередитись на питанні утворення виконавчих органів районних та обласних рад, про що також зазначено в Концепції в частині «Очікувані результати».

Наступний документ, якому було приділено увагу, — це Методика формування спроможних територіальних громад, затверджена постановою КМУ від 08.04.15 р. № 214. Присутнім, зокрема, було повідомлено про те, що 30.08.17 р. постановою КМУ № 662 були внесені зміни до зазначеного документа. Таким чином, Методику приведено у відповідність до вимог законів України від 09.02.17 р. № 1851-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо добровільного приєднання територіальних громад» та від 14.03.17 р. № 1923-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на території суміжних районів».

Відмітимо: голови районних рад та їх заступники чітко усвідомлюють необхідність зосередитися на побудові ефективної організації публічної влади на територіальному рівні, зокрема щодо повноважень, ресурсів та відповідальності, а також практичному застосуванні нового законодавства. Увагу присутніх було акцентовано на необхідності пришвидшення дій для прийняття чітких концепцій подальших змін, методологічних рекомендацій щодо розвитку освіти, медицини, соціальної, молодіжної, культурної політики тощо.

На обговорення учасників заходу було винесено законопроект «Про порядок утворення, ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж», покликаний забезпечити процес трансформації районів до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій. Законопроект викликав бурхливу дискусію. Учасникам пояснено: без цього Закону неможливо якісно реалізувати процес добровільного об’єднання територіальних громад та продовжити реформу місцевого самоврядування. В Україні є багато районів, територію яких повністю (більшу їх частину) покривають об’єднані територіальні громади, а це вимагає прийняття відповідних рішень.

Наголосимо на значимості таких заходів. Учасники фахової майстерні отримують нагоду висловитись щодо тих проблем, з якими вони зіштовхуються під час впровадження реформи децентралізації. Особливо гостро стоїть проблема кваліфікованих кадрів. Присутніми ставилось питання щодо передачі майна спільної власності територіальних громад у комунальну власність об’єднаних територіальних громад. Учасники зазначили, що відсутність чіткого механізму передачі часто породжує колізії та патові ситуації.

Резюмуємо: ми й надалі будемо стежити за подіями, які відбуваються в нашій державі в частині реформи місцевого самоврядування, та «тримати руку на пульсі».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі